2. MUZEUL
Muzeul este o instituţie permanentă, aflată în serviciul societăţii, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, conservarea şi expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezintă interes ştiinţific, istoric, artistic, tehnologic, ş.a.m.d., în scopul studierii, educării, relaxării vizitatorilor, a oamenilor de ştiinţă.
Termenul de muzeu desemnează, de asemenea, clădirea propriu-zisă în care se găsesc păstrate, conservate şi expuse acele obiecte, artefacte şi/sau lucruri care au o legătură, într-un fel sau altul, cu civilizaţia umană.
Cuvântul muzeu provine din limba latină, museum care la rândul său a fost preluat din greaca veche, mouseion, care semnifica un loc sau un templu dedicat muzelor, divinităţi patronatoare a artelor şi literelor în Grecia Antică.
Înainte ca muzeele publice să fie constituite, colecţiile de artă erau parte din „cabinetele de curiozităţi" deţinute de nobili şi regi şi erau expuse în galeriile private din castele şi în saloanele aristocraţilor. De asemenea, multe obiecte de artă aparţineau bisericilor şi erau folosite ca parte din cult. Toate aceste obiecte care obişnuiau să facă parte din viaţa cotidiană a anumitor oameni au fost luate din mediul lor şi mutate în mediul neutru, anonim al muzeelor publice, o dată ce acestea au fost constituite, în timpul Iluminismului.
Felul în care obiectele de artă sunt expuse în muzee, felul în care sunt clasificate, sunt asociate, ordinea în care le vedem, cadrul arhitectonic, lumina, atmosfera, atitudinea care ne este impusă nouă, ca public, toate acestea influenţează percepţia noastră asupra acestor obiecte. De obicei, muzeul este un loc cât mai neutru, cu pereţi albi, cu o lumină egală, un loc în care trebuie să păşim cu grijă şi să vorbim în şoaptă, să privim cu respect capodoperele expuse. Conform concepţiei despre artă promovată de acest tip de muzee, ceea ce este important nu este procesul prin care o operă de artă a luat naştere şi nici reacţiile, sentimentele, gândurile noastre, ca privitori, nu sunt neapărat importante ci doar obiectul în sine, capodopera. Obiectul este expus ca o relicvă, scos din orice context care ţine de viaţa reală şi pus în carantină în spaţiul autonom al muzeului.
poate te ajuta la ceva
Foarte importante.Pentru mine sunt primul reper cultural al unei localitati, de aceea ma grabesc sa le vizitez.Le prefer pe cele de arta.
Rikutza întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă: