Primele semne de boala se manifesta la pasari prin modificari ale dispozitiei si aspectului general, scaderea apetitului, schimbari de aspect si consistenta a excrementelor.Deoarece in general, pasarile sunt foarte sensibile,chiar si cel mai mic semn de boala trebuie luat in serios.
Modificari ale aspectului general la pasari bolnave:
O pasare sanatoasa este vioaie si activa,are penajul lucios si lipit de corp, ochii sunt clari, larg deschisi.Prin urmare, orice schimbare din aceste puncte de vedere poate fi considerata un semn de boala.Astfel,o pasare bolnava are penajul zburlit, in dezordine, fara luciu:pozitia corpului este "adunata", ochii sunt inchisi sau pe jumatate inchisi(ca si cum pasarea ar fi somnoroasa).
Modificari de dispozitie la pasarile bolnave:
Pasarile acorda o atentie speciala toaletei ciocului si a penajului-acest "ritual" zilnic de curatare este un semn de sanatate.In cazul in care pasarea nu isi mai curata penele si ciocul, putem fi siguri ca ceva nu este in regula.De asemenea,pasarile bolnave nu mai canta (iar papagalii vorbitori nu mai vobesc), sunt mai putin prietenoase sau devin chiar agresive(ciupesc, se apara atunci cand sunt atinse) si incearca sa se ascunda intr-o zona mai ferita a coliviei.
Modificari ale apetitului la pasarile bolnave:
Pasarile sanatoase isi ciugulesc hrana cu miscari rapide si au o buna pofta de mancare.Cand atitudinea pasarii fata de hrana se schimba putem fi siguri ca avem de-a face cu un simptom de boala.Pasarile bolnave sunt in general speriate-acest fapt determina refuzul hranei,partial sau complet, mai ales daca afectiunea de care sufera este dureroasa-de exemplu, pasarea ciuguleste hrana si apoi o lasa sa cada fara a o inghiti sau nici macar nu incearca sa manance.Este bine ca pasarea sa fie de obicei supravegheata atunci cand mananca,pentru ca semnele incipiente ale refuzului hranei sa nu treaca neobservate.
Modificari ale aspectului si consistentei excrementelor la pasari bolnave:
Pentru a putea sesiza din timp eventuale simptome ale unei boli, este recomandabil sa observam aspectul, consistenta, volumul si frecventa produselor de excretie la pasarea sanatoasa.Acest lucru este relativ usor de facut,mai ales daca igienizam colivia cu frecventa corespunzatoare si daca acordam pasarii un minim de atentie zilnica. Orice abatere de la parametrii normali ai excrementelor(modificari de culoare,consistenta-prea tari sau prea apoase,de volum-crescut sau scazut sau de frecventa) constituie posibile semne de boala.
Modificari ale respiratiei la pasarile bolnave:
Orice dificultate la respiratie indica o posibila afectiune-respiratia pasarii sanatoase este complet silentioasa, fara suieraturi sau alte sunete, regulata si usoara.In afara cazurilor in care este speriata (daca,de exemplu,a scapat din colivie si a zburat prin camera pana sa fie prinsa), daca pasarea respira greu, sonor sau prea repede este bine sa apelam la un medic.De asemenea,vom apela la medic si daca "glasul" pasarii este schimbat sau daca pasarea stranuta.
Alte semne de boala sunt orice inflamatii sau cruste precum si orice zone de piele inrosita sau decolorata,in orice parte a corpului pasarii(observabile in special pe cap, in apropierea ochilor si a ciocului, pe picioare si gheare). Este de retinut faptul ca pasarile nu trebuie sa aiba "noduri" de grasime sau alte umflaturi.
Daca il/ii tii afara si e frig de ex pe balcon nu e bine asa ca inapoi inauntru.Mare atentie la modul cum sunt tinuti afara. Daca ii ti pe un balcon neacoperit, atunci mai bine Nu!
Perusii sunt foarte sensibili la curentii de aer si la orice fel de intemperii.
Daca perusul tau nu mananca poti sa il hranesti cu o pipeta de plastic sau o seringa in care pui miere de albine diluata cu apa
daca e bleg si nu poate zbura...il poti scoate afara din colivie...si il poti pune undeva,in ceva moale prosop ceva, sa nu fie "invelit" caci se poate sufoca.
Poate vreodata sa aiba o raceala sau o lipsa de vitamine sau calciu iar daca e asa(Farama niste coji uscate de ou, foarte marunt)
Mare grija cand pui mana pe el daca e slabit e de 10 ori mai firav.Cand se observa o slabire progresiva insotita de o atitudine retrasa tot mai evoluata, atunci e de mers cat mai repede la medic cu el.Sunt sanse mare ca perusul sa aiba o carenta de vitamine sau fier, calciu etc.care se accentueaza pe masura ce trece timpul.
anne0006 întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: