Rasa foarte veche englezeasca, avand ca stramos micul Griffon Terrier al britanicilor, Agassin, astazi disparut, a carei descriere amanuntita facuta de poetul grec Oppion in opera sa "Kinegetic", un poem despre vanatoarea secolului al 3-lea, este asemanatoare cu cea a Fox Terrierului actual si a altor terrieri englezi. Fox Terrierul s-a dezvoltat in Anglia, fiind folosit la vanatorile de vulpi, dupa cum arata si numele (fox=vulpe).
Fox Terrierii sunt reprezentati pe tablouri de vanatoare inca din secolele al XIV-lea si al XV-lea. Cu timpul, prin selectiuni si incrucisari speciale s-a ajuns la exemplarele de astazi, existente nu numai in Anglia, ci si in America, Franta, Germania si in alte tari.
Este un caine de talie mica, foarte bine proportionat, de constructie puternica, patratica, armonioasa, cu corp compact, scurt.
Capul are forma de pana, potrivit de ingust, cu urechi mici, sus prinse in forma de "V" putin indoite, de grosime moderata, cazute in fata peste obraji; ochii de culoare inchisa, mici, de preferinta asezati adanc, au privirea inteligenta, plina de foc, de viata; spatele este scurt, drept si solid, gatul musculos, cu contur clar.
Are o tinuta impozanta, o linie frumos arcuita, pieptul foarte adanc, cu un front ingust, membrele anterioare paralele, cele posterioare puternice si musculoase, mers usor, tinuta eleganta. Coada prinsa sus este purtata cu vioiciune, dreapta si nu culcata pe spate, taiata dupa nasterea catelului doua treimi din lungime. Parul este neted, drept, aspru, scurt, des, bogat si bine aderent. Toate ii dau o infatisare frumoasa, atragatoare.
Inaltime mascul: 38-40 cm
Inaltime femela: 36-38 cm
Greutate mascul: 7. 3-8. 2 kg
Greutate femela: 6. 8-7. 7 kg
Durata vietii: 15ani sau mai mult.
Culoare: Alb predominant; alb cu pete negre; alb cu pete negre si maronii.
Este unul dintre cei mai buni caini de vizuina, supranumit "Attila al soarecilor". Urmareste si distruge toate rozatoarele, vulpile si bursucii. Are o metoda speciala de despartire a cartitelor, de descoperire a deschizatorilor vizuinilor si nu ezita sa sape mult timp, chiar o ora, o groapa adanca de mai mult de un metru, ca sa dea de animalul ascuns in vizuina si sa-l scoata afara.
Este folosit si la vanatoarea de animale mari - mistreti, ursi, cerbi - pe care ii ataca cu un curaj nemaipomenit, chiar cu furie. Prin vioiciunea si frumusetea lui, este foarte apreciat si ca paznic al casei si ca insotitor.
Salut.Sunt destul de activi si jucausi, draguti. Cel putin asta e parearea mea, merita sa il cumperi.Nu o sa te plictisesti cu un asa fel de caine. Bafta!
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Fox_terrier
Cainii rasa Fox Terrier sunt caini de statura mica, rapizi in miscari fiind deosebit de activi, prietenosi, dar si incapatanati si neinfricati. Rasa Fox Terrier are doua variante: Fox Terrier cu par sarmos si Fox Terrier cu parul neted. Blana cainilor apartinand acestei rase este deasa, tepoasa, fiind mai neteda si moale doar in apropierea pielii. In medie are 39 de cm si aproximativ 7 kg. Trasatura specifica acestei rase este incapatanarea, fiind in acelasi timp caini deosebit de inteligenti si vioi.
Cainii rasa Fox Terrier sunt foarte loiali stapanilor lor, nu se feresc sa isi arate gelozia, extrem de devotati familiei din care fac parte, deosebit de entuziasmati in joaca alaturi de copii sunt in acelasi timp distructivi si impulsivi in cazul in care nu primesc atentie si suficient exercitiu. Fox Terrierii sunt printre cele mai agresive rase, nu le este teama sa initieze lupte cu alti caini chiar de talie mai mare decat a lor. Din acest motiv Fox Terrierul nu ar trebui lasat nesupravegheat in prezenta altor animale de companie. In timpul plimbarilor, daca i se va oferi ocazia nu se va feri sa vaneze mici animale cum ar fi pasarile. Poate trai impreuna cu alte animale de companie in cadrul aceluiasi camin daca este socializat de mic cu acestea.
Fox Terrierul este un bun caine de paza, desi foarte jucaus si energic trebuie supravegheat in prezenta copiilor. Necesita dresaj ferm si consecvent. Problemele de comportament cel mai des intalnite la cainii Fox Terrier sunt legate de tendinta de dominare, in special cu stapanii blanzi si rabdatori, paza si posesiunea diferitelor obiecte, a locului si a mancarii chiar si fata de stapan, si latratul excesiv. Acestui caine ii place sa latre, fapt ce poate cauza uneori probleme cu vecinii, in special persoanelor care stau la bloc. Foarte important pentru stapanii unui catel din aceasta rasa este asigurarea unui spatiu inchis si sigur, deoarece cainilor apartinand acestei rase le place explorarea atat de mult incat parasesc uneori spatiul sau curtea familiei.
Principalele aspecte asupra carora stapanii unui Fox Terrier trebuie sa fie atenti sunt vremea rece, fiind recomandata purtarea unei hainute in timpul perioadei reci a anului deoarece nu suporta frigul, si plimbatul in lesa deoarece acestei rase ii place sa vaneze si va agresa animalele mai mari sau mai mici care ii vor iesi in cale in timpul plimbarii.
Problemele de sanatate ce pot aparea la cainii rasa Fox Terrier sunt simptome de surzenie, dislocare a umarului si cataracta. Nu necesita periere regulata sau indelungata, lasa putin sau chiar deloc par, motiv pentru care sunt recomandati persoanelor cu alergii la parul de animale.
Cainii din rasa Fox Terrier sunt extraordinar de inteligenti, invata cu multa usurinta, le face placere sa invete noi smecherii, sunt foarte activi, isteti si afectuosi ceea ce ii face perfecti pentru o familie.
sunt draguti si imi plac tare mult