| didi_6831 a întrebat:

Ce e aia chitara cu doza? Adica stiu ca pui ceva la chitaralaughingdar nu stiu la ce >foloseste!:"Imi puteti spune si mie?!:*Ms

Răspuns Câştigător
| TipulVerde a răspuns:

O doza este un microfon. De fapt un fel de microfon. Microfonul ala pe care il bagi in calculator si il folosesti pe Mess, Skype sau Ventrilo capteaza sunetele, le transforma in electricitate si invers.
Dozele de pe chitara functioneaza altfel. Sunt de fapt niste bobine (role de sarma). Coarda care vibreaza creeaza o interferenta in campul magnetic al dozei si astfel isi da seama la ce frecventa rezoneaza coarda si ce nota e.

Sunt chestiile alea cu un fel de butonase din spatele coardelor pe corp. Toate chitarele electrice nu functioneaza fara doze. Daca vrei sa amplifici o chitara acustica vei folosi un microfon de ala de care ziceam mai sus.

Daca mai cauti ceva te poti uita aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Chitara

4 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Doza de chitară este o bobină realizată pe un miez magnetic. Pentru chitara bass sau solo sunt astfel de bobinuţe pentru fiecare coardă fiind puse împreună într-un suport paralelipipedic, paramagnetic ( alamă şa. ) cromat sau nichelat.
Aceste doze preiau vibraţia coardei respective, neapărat metalică, şi o transformă în oscilaţii electrice care sunt amplificate apoi de mixer respectiv staţia de amplificare.

| TipulVerde a răspuns:

Deci asta-i toata chestia, doza nu ia niciun sunet. (Incearca sa tipi in doza rolling on the floor ). Chitara acustica pentru amplificare are nevoie de un microfon.
Deci in final avem:
1. Microfon (sunet => electricitate)
2. Doza (unde electromagnetice => electricitate)
3. Amplificator (electricitate => electricitate)
4. Ansamblul iesire audio, sa-i zicem difuzor, boxa (electricitate => sunet)

| timbucadrian a răspuns:

Da... doze au chitarile electrice ( si electroacustice) doza ii cea care preia sunetul si il transmite la amplificator sa se auda.( am si eu dar nu prea stiu explica )

| furcu a răspuns:

Pai chitara cu doza e chitara electrica. cu doza se trimite sunetul catre amplificator