| AlleSss a întrebat:

Ce este aia anarhie militară? Dar război civil?
Fundăă!;*

Răspuns Câştigător
| Azµre a răspuns:

Anarhie, conform originalului din greacă, aνaρχίa, este un concept care se referă la existența unei societății anarhice, societatea oamenilor liberi. Anarhismul este denumirea unei filozofii politice sau denuminarea unui termen generic pentru un grup de concepții de natură filozofico-politică, care sunt mai mult sau mai puțin legate una de alta, derivat din cuvântul din limba greacă veche an-archos, care s-ar traduce în limba română prin expresia fără conducere sau fără conducători. În sensul cel mai general, "anarhismul este convingerea fermă că toți conducătorii sunt în ultimă instanță opresivi și, ca atare, trebuie eliminați/înlăturați.

Deși aparent divergent sau inconsistent, dar o persoană care este un teoretician și/sau un practician al anarhiei, refuzând autoritarea politică, poate totuși crede în conducerea bazată pe voluntariat.

Anarhismul nu neagă ordinea, ci legile așa cum au fost făcute de om pentru guvernarea unor mase mari de alți oameni. Anarhiștii susțineau că refuzul lor față de constituții și guverne nu inseamnă promovarea "fărădelegii". Ei susțineau că justiția reală este naturală, inerentă, și se va afirma prin dezvoltarea liberă a "socialității" omului: înclinația lui naturală (atunci când nu este închistată de legi) de a trăi pe baza principiilor și practicilor de "ajutor reciproc". Tocmai pentru că se bazează pe trei principii simple și universale (libertate, egalitate și ajutor reciproc), anarhismul a fost îmbrățișat in Vest, Est, Nord și Sudul politic, dar și în artă (poezie, proză, teatru, pictură și grafică etc.). Anarhismul are o influență predominantă în multe mișcări politice contemporane, inclusiv în campaniiile împotriva brutalității poliției, pedepsei capitale, în mișcările pentru drepturile homosexualilor, drepturile animalelor, vegetarianism, dreptul la avort, abolirea penitenciarelor, legalizarea marijuanei etc.

Războiul civil este un conflict armat în care facțiunile aflate în conflict sunt segmente ale populației aceleiași țări, imperiu sau diviziune politică. În general, aceste războaie au ca sursă lupta pentru controlul puterii în stat.

Asemeni tuturor războaielor, conflictul poate avea cauze religioase, etnice, sau economice (distribuția bunurilor între clasele sociale). Unele războaie civile sunt descrise ca fiind revoluții când în urma acestora rezultă schimbări sociale majore. Unii istorici cataloghează revoltele populare ca fiind războaie civile dacă acestea sunt însoțite de lupte armate între structuri militare. Altfel spus, o revoltă se transformă în război civil când facțiunile angajate în conflict dispun de forțe militare. Alți istorici definesc războiul civil ca pe un conflict cu violență susținută, de durată, între facțiuni organizate sau între regiuni bine stabilite aparținând aceleiași țări, indiferent dacă acestea se manifestă sau nu prin acțiuni militare.

Distincția între razboi civil și revoluție e pâna la urmă arbitrară: revolta din anii 1640 care a răsturnat (temporar) monarhia engleză e cunoscută ca Războiul Civil Englez; revolta coloniștilor americani în anii 1770 împotriva regimului britanic, desfășurată după scenariul tipic la războaielor, cu lupte purtate între structuri militare, e cunoscută ca Revoluția americană.

0 răspunsuri:
Întrebări similare