Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Tesutul epitelial este caracterizat prin celule care au, in general forma paralelipipedica sau prismatica, cu foarte putina substanta intercelulara, incat sunt strans legate intre ele. In epitelii, substanta intercelulara este deci o substanta cimentata. Tesutul epitelial se gaseste in organism, fie la suprafata, intrand in alcatuirea straturilor externe ale pielii, fie captusind unele cavitati ale
corpului sau ale unor organe.
In ceea ce priveste originea tesutului epitelial, trebuie remarcat faptul ca el poate lua nastere din oricare dintre cele trei foite germinative. Astfel, cunoastem epitelii de origine ectodermica, cum este epiteliul epidermic, ependimar, plexurile coroide etc.; altele sunt de origine endodermica, cum este epiteliul diferitelor segmente ale tractului digestiv si epiteliului glandular al pancreasului exocrin, iar altele de origine mezodermica, cum este epiteliul care intra in alcatuirea pleurei, a peritoneului si a pericardului.
Celulele tesutului epitelial prezinta o citoplasma densa, a carei structura variaza cu functia pe care o indeplineste epiteliul respectiv. Nucleul este bine dezvoltat si are o forma legata de forma celulei. Dupa modul de grupare a celulelor, tesuturile epiteliale se pot impartii in doua categorii :
- epitelii in care celulele sunt dispuse intr-un singur strat si, de aceea, se numesc epitelii unistratificate sau epitelii simple (de exemplu, epiteliul bronhiilor mici);
- epitelii in care celulele sunt dispuse in mai multe straturi si, de aceea, se numesc epitelii stratificate (de exemplu, epidermul).
Dupa asezarea lor si dupa functia pe care o indeplinesc, epiteliile se impart in patru categorii : epitelii de acoperire, epitelii glandulare, epitelii de resorbtie si epitelii senzoriale.
EPITELIILE DE ACOPERIRE
Sunt epiteliile care acopera suprafata corpului sau captusesc cavitatile corpului sau ale unor organe. Ele sunt formate din celule turtite sau prismatice dispuse intr-un singur strat sau in mai multe straturi, alcatuind epitelii simple si epitelii stratificate. Simplu sau stratificat, epiteliul de acoperire se sprijina pe un tesut conjuctiv numit corion, de care este separat printr-o membrana bazala, o formatiune cu structura si grosime variabila. La partea libera, celulele epiteliale de acoperire au o membrana ingrosata numita cuticula. La unele epitelii cuticula este prevazuta cu cili sau flageli.
EPITELIILE DE ACOPERIRE SIMPLE Aceste epitelii se pot prezenta sub trei aspecte :
EPITELIUL SIMPLU PAVIMENTOS
In epiteliul simplu pavimentos, celulele sunt turtite, de forma unor lame (solzi), cu contur poligonal, si sunt dispuse intr-un singur strat avand aspectul placilor unui pavaj (fig. 1). Ele sunt asezate pe o membrana bazala care le solidarizeaza intre ele.
Acest epiteliu este destul de raspandit in organism. El se gaseste, de exemplu, in alcatuirea interna a vaselor sanguine si limfatice si a peretelui capilarelor sanguine si limfatice si se numeste, in acest caz, endoteliu vascular; celulele endoteliale sunt celule turtite cu contur sinuos, sprijinite pe o membrana bazala, cu suprafata libera foarte lunecoasa care ajuta miscarea sangelui.
Endoteliul vascular al capilarelor realizeaza o mare suprafata de schimb intre sange si spatiile intracelulare. Epiteliul simplu pavimentos se gaseste si in alcatuirea membranelor seroase (pleura, pericard, peritoneu), unde poarta numele de mezoteliu sau tesut seromembranos. Celulele mezoteliale sunt celule turtite cu contur sinuos. O membrana seroasa este formata din doua lame de tesut conjuctiv.
EPITELIUL SIMPLU PRISMATIC
In epiteliul simplu prismatic celulele au forma prismatica sau cilindrica si sunt dispuse cu axul longitudinal perpendicular pe suprafata epiteliului. Acest epiteliu se gaseste in tubul digestiv, de la cardie pana la rect, in trompele uterine, in bronhiile mici si in canalele unor glande. Unele epitelii prismatice simple sunt prevazute cu cili vibratili, cum sunt acelea din trompele uterine.
EPITELIUL PSEUDOSTRATIFICAT
Este tot un epiteliu simplu, ale carui celule au insa forme si dimensiuni diferite si din aceasta cauza pa stratificate (fig. 3). Putem stabili destul de usor ca e un epiteliu simplu, intrucat se sprijina pe membrana bazala. Un astfel de epiteliu se gaseste in trahee, in bronhiile mari, in mucoasa nazala,
respiratorie etc.
EPITELIILE DE ACOPERIRE STRATIFICATE Dupa natura stratului superficial al epiteliului celui mai departat de membrana bazala, epiteliile de acoperire stratificate se pot grupa in doua categorii : epiteliul stratificat pavimentos si epiteliul stratificat prismatic.
EPITELIUL STRATIFICAT PAVIMENTOS
Epiteliul stratificat pavimentos este format din mai multe straturi de celule, dintre care stratul superficial, este alcatuit din celule pavimentoase (turtite). Celelalte staturi au celule cu forme diferite. De obicei, stratul cel mai profund este un strat generator, ale carui celule se divid tangentia...
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.139.93.168) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro