Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Sistemul de actionare al unui robot cuprinde totalitatea surselor energetice ale robotului precum si elementele de control direct ale acestora. În acest sens, prin sistem de actionare se va întelege ansamblul motoarelor si convertoarelor prin care se obtine energia mecanica necesara deplasarii robotului precum si dispozitivele suplimentare ce controleaza acest transfer energetic.
Un astfel de sistem va cuprinde :
1) o sursa primara de energie;
2) un sistem de conversie al energiei primare în energie mecanica;
3) un sistem pentru transmisia energiei mecanice la articulatia corespunzatoare;
4) un control al parametrilor caracteristici ale acestor sisteme.
Structura generala a unui sistem de actionare este prezentata în figura 3. 1.
Sistemele uzuale de actionare folosesc trei surse primare de energie : electrica, pneumatica sau hidraulica. Procentual, cel mai mare numar de sisteme de roboti industriali moderni utilizeaza actionarea hidraulica datorita unor caracteristici deosebite pe care aceste echipamente le ofera în ceea ce priveste raportul dintre forta exercitata la dispozitivul motor si greutatea acestuia. O arie larga o au de asemenea actionarile electrice, utilizate îndeosebi datorita facilitatilor de control pe care le pot asigura. Actionarea pneumatica ocupa o pondere redusa în aceasta directie, ea fiind de obicei utilizata în sistemele de comanda ale dispozitivelor auxililiare.
si asta :
8. 2. 4 Efectori finali 8. 2. 4. 1Funcţiile şi structura efectorilor finali Efectorul final este partea din sistemul mecanic al robotului prin care acesta din urmă acţionează asupra mediului, în conformitate cu destinaţia lui. Robotul industrial are în principal două feluri de destinaţii: cea de manipulare a unor obiecte (de lucru, scule, capete de forţă cu scule) şi cea de prelucrare, montare, demontare a unor obiecte de lucru. Adaptarea robotului la o anumită destinaţie se realizează prin intermediul efectorului final. Flexibilitatea robotului depinde nemijlocit de efectorul final al acestuia. Termenul de prelucrare este folosit în continuare în sens general, înţelegând prin acesta lucrul efectuat asupra obiectului. El vizează modificarea formei, a dimensiunilor, proprietăţile materialului, respectiv a stării suprafeţelor obiectului, structura acestuia (variabilă prin montare / demontare). În cazul în care robotul manipulează obiecte de lucru, efectorul final este un dispozitiv de prehensiune, care are rolul de a solidariza obiectul de lucru cu ultimul element al dispozitivului de ghidare. Mişcările necesare manipulării obiectului de lucru se realizează prin conferirea de către dispozitivul de ghidare ultimului element al său a unor mişcări adecvate. Denumirea "dispozitiv de ghidare" este de fapt prescurtarea denumirii "dispozitiv de ghidare a efectorului final". Dacă robotul industrial are destinaţia să prelucreze obiecte de lucru, efectorul final este o sculă sau un cap de forţă cu sculă. Scula este cea care efectuează operaţia de prelucrare. Ea este solidarizată cu ultimul element al dispozitivului de ghidare. In acest caz scula, respectiv capul de forţă cu scula joacă rolul obiectului manipulat de dispozitivul de ghidare, care le conferă mişcările necesare efectuării operaţiei de prelucrare. Acţiunea sculei asupra obiectului de lucru se realizează prin efectuarea unui lucru mecanic util, rezultat din transformarea energiei mecanice înmagazinate în sculă. Această energie mecanică este conferită sculei de mişcarea dispozitivului de ghidare, la al cărui ultim element este ataşat. Dacă energia mecanică conferită de dispozitivul de ghidare nu este suficientă, scula este ataşată unui cap de forţă care îi conferă energia mecanică suplimentară. In acest scop, capul de forţă este înzestrat cu un motor care transformă energia nemecanică (de obicei pneumatică sau electrică) în energie mecanică. Capul de forţă este ataşat la rândul său ultimului element al dispozitivului de ghidare al robotului, acesta din urmă conferindu-i mişcarea necesară efectuării prelucrări
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.128.31.227) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro