Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Jürgen Habermas sustinea ca lumea moderna este dezvrajita. Este posibil sa fie asa, dar ea nu este in nici un caz demitizata. Miturile sunt departe de a fi desuete sau de a nu mai avea nici un impact in societatea contemporana. Ele continua sa supravietuiasca, fie transformate si adaptate nevoilor actuale, fie dand nastere unor mituri noi, dar cu radacini identificabile in cele antice. Miturile incorporeaza o experienta umana universala. Ele s-au nascut ca explicatii la problemele cu care se confruntau oamenii. Temele recurente au fost aproape intotdeauna sensul vietii, nenorocirea si succesul, dragostea, tradarea, moartea si viata de dupa moarte, destinul si relatia oamenilor cu puteri supranaturale. Miturile codifica perceptiile vis-a-vis de aceste probleme intr-o forma usor accesibila si transmisibila. Tocmai de aceea, un mit poate deveni perimat la un moment dat, dar miturile ca atare nu mor. Ele sufera doar transformarile impuse de schimbarile din societate, pentru a continua sa transmita valorile dezirabile, sa invete, sa inspire si sa motiveze. „Nevoia de mit a omului contemporan e cea care explica, in ultima instanta, pasiunea pentru filmele de aventuri gen Superman, pasiunea pentru comic strips, acele serii de benzi desenate care nareaza aventuri senzationale, intalnite mai peste tot in publicatii pentru copii si adolescenti. Cititorul participa afectiv la viata eroica a acestor personaje, incercand sa le ia drept model de comportament."
Eroii mai mult sau mai putin legendari, transformati in supereroi moderni, abunda. De la regele Arthur si Robin Hood la Tarzan si Sinbad, ei au renascut in carti, filme, seriale si desene animate, ba sunt mai vii ca oricand. Ei pastreaza totusi acele trasaturi care sunt inca considerate a fi importante: curaj, integritate, loialitate, perseverenta. {pagebreak}
Serialul „Hercule", cu Kevin Sorbo in rolul principal, s-a bucurat de un real succes. Eroul grec, cu forta sa fizica supraumana, ucigator de monstri, dar deseori cuprins de o furie ucigasa vecina cu nebunia, s-a transformat intr-un personaj principal pacifist si pacificator (in ciuda celor doua-trei lupte pe episod), a carui forta este atat fizica cat si interioara. Din aproximativ aceeasi specie face parte si printesa razboinica Xena (interpretata de Lucy Lawless). Prototipul eroului salvator al lumii ia forma unei femei, care se departeaza de tipul amazoanei razboinice care isi neaga feminitatea si care inspira o admiratie amestecata cu teama. Xena este umana, un personaj puternic si inteligent, a carei principala lupta este cea cu sine, cu propria sa parte intunecata.
Partea intunecata (adica „the Dark Side") duce pe multi cu gandul la unul dintre cele mai mari succese cinematografice din lume. Este desigur vorba de trilogia Star Wars - Razboiul Stelelor (care intre timp are deja cinci parti in loc de trei, in timp ce creatorul ei, George Lucas ne promite ca vor deveni de fapt noua). Adica unul dintre cele mai elocvente exemple ca miturile in lumea moderna nu numai ca traiesc, dar o duc destul de bine. Acest lucru nu este intamplator. http://www.roportal.ro/......e-2870.htm a lucrat la realizarea filmului cu Joseph Cambell, cunoscut mitolog, pentru a crea personajele dupa tiparele traditionalului drum initiatic si ale cautarii eroului, la sfarsitul caruia, in cele din urma, se gaseste pe sine. Razboiul Stelelor se dorea de la bun inceput un mit arhetipal al zilelor noastre. „Nu vad Razboiul Stelelor ca fiind profund religios. Vad Razboiul Stelelor ca luand toate problemele pe care le discuta religia si incercand sa le distileze intr-un construct mai modern si mai usor accesibil – ca undeva exista un mister mai mare. (...) Am introdus Forta in film pentru a trezi o anumita spiritualitate in randul tinerilor – mai mult o credinta in Dumnezeu decat intr-un sistem religios anume. Vroiam ca tinerii sa inceapa sa-si puna intrebari in legatura cu acest mister." Impactul se pare ca a fost extrem de puternic pentru unii. La cel mai recent recensamant din Australia, exista un grup de militanti care cereau ca, pentru a fi recunoscuta in mod oficial ca religie, cat mai multi oameni sa se declare Jedi.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.144.95.167) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro