anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce rețete de mâncăruri este potrivita persoanelor cu diabet zaharat tip 2? Este serios!

Răspuns Câştigător
| ImLucifersBelovedSexlessOffspring a răspuns:

Pentru un adult tanar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70kg, carerealizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40cal/kg/zi), un exemplu de regim poate fi urmatorul:

Dimineata: lapte cu cafea(250 gr.), paine (60 gr.) cu branza de vaci(100 gr.) si ardei gras
Gustare: paine(40 gr.) cu unt(20 gr.) si parizer(100 gr.), fructe(100gr.)
Dejun: supa limpede de legume cu crutoane (paine 100 gr.), perisoarecu verdeturi si pireu de cartofi(150 gr.), salata verde, paine(60 gr.), compot cu zaharina(100 gr.
fructe)
Gustare: branza telemea(50 gr.) cu rosii si paine(40 gr.), fructe(100gr.)
Cina: salata asortata, paine(40 gr.), budinca de orez cu carne, cremade ou (o cescuta)
La culcare: lapte(250 ml.) si paine(20 gr.)
Total calorii: 2800/zi

Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumand 1600calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie deactivitatea fizica, sex - necesarul caloric zilnic in functie de acesteaspecte a fost prezentat intr-un articol trecut):

Dimineata: ceai cu zaharina, paine(20 gr.), branza de vaci(50 gr.)
Ora 11.30: iaurt(250 gr.)
Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne(100 gr.) si cartofi(150gr.), salata de varza, paine(40gr.)
Ora 18: gelatina din fructe(100 gr.) si frisca
Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi(200 gr.) si rosii, spumade gris(15 gr. gris) cu lapte(250 gr.) si mar ras(200 gr.), paine(40 gr.)
Total calorii:1600/zi

Nu trebuie uitat ca regimurile de mai sus constituie exemple de urmatin cazul diabetului necomplicat (afectiuni renale, obezitate) si faraalte boli asociate (ulcer gastroduodenal cronic, colecistita cronica,hepatita cronica, hipertensiune arteriala etc.)

De asemenea, in cazul copiilor sau gravidelor ce sufera de diabet zaharat, este necesar ca acest regim sa fie ajustat. De aceea, in articoleleviitoare va voi prezenta unele modele de regim pentru cateva din cazurilede mai sus.

Pe langa categoriile de alimente care sunt permise in aceasta afectiune, este nevoie sa cunoasteti si anumite reguli de preparare a acestora, reguli care de multe ori nu sunt cunoscute de catre pacienti:

- nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatireaalimentelor;
- pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau alaltor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se vaadauga la sfarsitul pregatirii preparatului;
- prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosilegumele trecute prin sita;
- painea, daca se consuma prajita, va trebui cantarita inainte de prajirepentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;
- fructele si legumele se cantaresc inainte de tratamentul termic(fierbere, coacere). Cel mai bine este insa sa se consume cat mai multposibil in stare cruda;
- in urma fierberii, pastele fainoase isi maresc volumul si vor contineaproximativ 20 gr. glucide la 100 gr. paste.

5 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| ImLucifersBelovedSexlessOffspring a răspuns:

O persoană cu diabet zaharat tip 2 nu trebuie să mănânce dulce în exces, foietaje, fără băutură, grăsimi, prăjeli.
Trebuie să aibă 5 mese regulate pe zi.

| anonim_4396 explică (pentru ImLucifersBelovedSexlessOffspring):

Asta o știu... însă ceva rețete?

| ImLucifersBelovedSexlessOffspring a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru un adult tanar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70kg, carerealizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40cal/kg/zi), un exemplu de regim poate fi urmatorul:

Dimineata: lapte cu cafea(250 gr.), paine (60 gr.) cu branza de vaci(100 gr.) si ardei gras
Gustare: paine(40 gr.) cu unt(20 gr.) si parizer(100 gr.), fructe(100gr.)
Dejun: supa limpede de legume cu crutoane (paine 100 gr.), perisoarecu verdeturi si pireu de cartofi(150 gr.), salata verde, paine(60 gr.), compot cu zaharina(100 gr.
fructe)
Gustare: branza telemea(50 gr.) cu rosii si paine(40 gr.), fructe(100gr.)
Cina: salata asortata, paine(40 gr.), budinca de orez cu carne, cremade ou (o cescuta)
La culcare: lapte(250 ml.) si paine(20 gr.)
Total calorii: 2800/zi

Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumand 1600calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie deactivitatea fizica, sex - necesarul caloric zilnic in functie de acesteaspecte a fost prezentat intr-un articol trecut):

Dimineata: ceai cu zaharina, paine(20 gr.), branza de vaci(50 gr.)
Ora 11.30: iaurt(250 gr.)
Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne(100 gr.) si cartofi(150gr.), salata de varza, paine(40gr.)
Ora 18: gelatina din fructe(100 gr.) si frisca
Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi(200 gr.) si rosii, spumade gris(15 gr. gris) cu lapte(250 gr.) si mar ras(200 gr.), paine(40 gr.)
Total calorii:1600/zi

Nu trebuie uitat ca regimurile de mai sus constituie exemple de urmatin cazul diabetului necomplicat (afectiuni renale, obezitate) si faraalte boli asociate (ulcer gastroduodenal cronic, colecistita cronica,hepatita cronica, hipertensiune arteriala etc.)

De asemenea, in cazul copiilor sau gravidelor ce sufera de diabet zaharat, este necesar ca acest regim sa fie ajustat. De aceea, in articoleleviitoare va voi prezenta unele modele de regim pentru cateva din cazurilede mai sus.

Pe langa categoriile de alimente care sunt permise in aceasta afectiune, este nevoie sa cunoasteti si anumite reguli de preparare a acestora, reguli care de multe ori nu sunt cunoscute de catre pacienti:

- nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatireaalimentelor;
- pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau alaltor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se vaadauga la sfarsitul pregatirii preparatului;
- prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosilegumele trecute prin sita;
- painea, daca se consuma prajita, va trebui cantarita inainte de prajirepentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;
- fructele si legumele se cantaresc inainte de tratamentul termic(fierbere, coacere). Cel mai bine este insa sa se consume cat mai multposibil in stare cruda;
- in urma fierberii, pastele fainoase isi maresc volumul si vor contineaproximativ 20 gr. glucide la 100 gr. paste.

Întrebări similare