Ticurile sunt sunete sau miscari care nu pot fi controlate. Apar ca simptom izolat la inceput si pot fi puse in relatie cu inhibitii grave, conflicte interne inconstiente, nevoi de descarcare a agresivitatii reprimate.
Neurologic se poate inertpreta si ca o tulburare a chimismului cortical.
Conform opiniei specialistilor, exista trei tipuri de ticuri. Unele sunt motorii si se numesc astfel pentru ca implica miscari ale corpului, altele sunt verbale, manifestandu-se prin sunete sau cuvinte, iar ultima categorie include ticurile complexe, care combina secvente complicate de ticuri verbale dar si motorii.
Ticurile sunt doar un simptom adica o manifestare exterioara ce mascheaza o tulburare. Nu sunt ele insele o boala si de aceea este necesara depistarea cauzei lor. Exista ticuri de origine neurologica, a caror cauza este organica si ticuri psihogene, a caror cauza este un conflict inconstient, o trauma psihica.
Cum le recunoastem?
Ticurile au anumite caracteristici care le deosebesc de alte tipuri de miscari:
dispar in somn;
sunt involuntare, adica nu pot fi controlate;
se accentueaza in momente de tensiune, stari de anxietate etc
Apar in general in copilarie si sunt insotite de anumite atitudini din partea copilului. Fie este vorba despre supunere, ca si cum copilul ar incerca sa asculte sau sa execute tot ce i se cere chiar daca nu poate sau nu e de acord. Fie o stare de nervozitate sau agresivitate, ca si cum ar fi o revolta din partea lui. Pentru a ne da seama de ce au aparut sau ce anume le provoaca, este necesar sa fim foarte atenti la manifestarile copilului, la momentele in care apar. Ticul poate releva tensiuni familiale sau probleme afective. Copilul cu ticuri da impresia generala de instabilitate. De cum il vedem prima data, ne dam seama "ca e ceva cu el". Suferinta interioara nu poate fi ascunsa dar nici exprimata. In acest context, ticul apare ca un compromis salvator intre a arata si a nu arata. Sigur ca este o manifestare inconstienta, copilul neavand nici o contributie constienta la producerea sau alegerea ticurilor, care apar fara ca el sa vrea.
Ai mai jos cateva adrese unde poti afla mai multe
http://www.terapiam.ro/ticuri
http://www.copiii.ro/articol/Ticuri+(6-11+ani).480.html
Ce e mai important e ca ticurile severe sau frecvente pot necesita tratament, care cuprinde tratament medicamentos si consiliere (psihoterapie).
Desi ticurile unui copil pot sa para minore, acestea pot interfera cu capacitatea lui de a invata si pot sa duca la aparitia sentimentului de jena.
Este important de retinut ca:
- ticurile nu sunt un semn al inteligentei scazute
- ticurile nu afecteaza inteligenta
- severitatea ticurilor nu este un bun indicator al capacitatii lui/ei de a face fata situatiilor scolare sau sociale si al performantei scolare
- modalitatea copilului de a face fata ticurilor poate fi ajutata prin asigurarea unui mediu suportiv in familie, la scoala si in comunitate.
Clipirea este ceva normal deoarece ochii au nevoie sa fie umeziti. ticuri are fiecare persoana si exista o multime de ticuri dar tine de psihicul fiecarui individ.
Ticurile tradeaza anumite probleme legate de psihicul nostru, anumite traume, frustrari, intr-un cuvant probleme emotionale. Ele au o semnificatie bine stabilita de catre psihologi. Dar o persoana poate clipi foarte des si din cauza luminii, pentru a fi convins de acest gest trebuie sa studiezi mai bine persoana in cauza. Daca va clipi si in semiumbra, atunci e cu totul altveva!
anonim_4396 întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: