Doi jucatori, doua rachete, un teren si o minge…nu, nu este vorba de tenis, ci de squash. Acesta este un sport care isi are originile in anii 1500, cand copiii de pe strazile Frantei se jucau lovind cu minge de un perete. Cinci secole mai tarziu, squash-ul a ajuns sa fie practicat in peste 188 de tari si sa se gaseasca pe lista sporturilor care sa fie incluse in Jocurile Olimpice din 2012 sau, cel mai probabil, 2016.
scrie squash in google si vei vedea si imagini
Bună.
Squash este un sport racheta jucat de doi jucători (sau patru jucători pentru dublu) într-o instanţă cu pereţi cu minge de cauciuc mici.
Pa, pa.
Buna!
Gasesti aici tot ce vrei despre acest sport.
http://www.afla.ro/articole/730/squash-un-nou-sport-in-romania.html
Bafta!
Squash-ul este un sport care se aseamana cu tenisul, dar se joaca "la perete", pe un teren mai mic si acoperit, cu o racheta speciala si cu o minge moale. Se poate juca in doi sau in perechi. Exista doua sisteme de punctaj, unul englez si altul american.Jocul de squash este un antrenament cardio, care solicita in mod special inima, iar muschii antrenati in timpul jocului sunt cei ai bratelor, picioarelor si fesierii.
Exista si cateva contraindicatii, nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cardiace.
Paleta de squash seamana cu o racheta de tenis, dar este mai usoara. Mingea e din cauciuc si are dimensiunile uneia de tenis de masa. Terenul e practic un fel de poligon marginit de patru pereti. Pe peretele frontal sunt trasate trei linii orizontale.
Linia superioara e linia de out. Ea continua pe peretii laterali, oblic, scazand inaltimea pe masura apropierii de peretele din spate al terenului.
Esti intr-o camera de sticla ai in fata doua linii rosii si o minge si o paleta in mana si cred ca trebuie sa nimeresti ori linia rosie ori sa lovesti intre ele cu minge funda plz!
Nu sunt sigur dar cred ca e acel joc in care dai cu paleta intr-o minge care se loveste de pereti si celalalt trebuie sa fuga dupa ea si sa o loveasca fara sa cade de 2x jos.
E asa un sport care e ca tenisul numai ca bati in perete. in 2 se joaca un paleste cu mingea in perete iar celalalt trebuie s o paleasca si elspre parete.
sper mai inteles.
unele imagini cu asa jo poftim aici.
http://www.google.com/......tp?/imgres r:1, s:0
Mai jos au fost scoase in evidenta doar cateva aspecte de baza ale acestui joc, asfel incat atunci cand pasesti pentru prima oara cu o racheta in mana intr-o camera formata din trei pereti albi si un geam de sticla, sa stii ce ai de facut.
Jocul de squash se desfasoara intre doi jucatori. Fiecare utilizeaza cate o racheta special construita. Pentru joc este nevoie de o minge speciala si un teren adecvat (cateva detalii pentru rachete, mingi si teren gasiti mai jos)
Racheta seamana cu o racheta de tenis, mai usoara si usor mai alungita.
Lungimea maxima: 686mm
Latimea maxima: 215mm
Masa maxima: 255g
Mingea este din cauciuc, aproximativ cat o minge de tenis de masa. Mingiile sunt marcate cu un punct de vopsea, pentru a le diferentia intre mai multe categorii.
punct galben - super slow
punct alb sau verde - slow
punct rosu - medium
punct albastru - fast
Spre exemplu, bila marcata cu galben are diametrul de 4cm si o masa de 24g
Generalităţi
Jocul de squash se desfăşoară între doi jucători. Fiecare utilizează câte o rachetă special construită. Pentru joc este nevoie de o minge specială şi un teren adecvat.
Racheta este asemănătoare celei de tenis de câmp, dar mai uşoară, cu mâner mai scurt şi formă uşor alungită.
Mingea este din cauciuc, aproximativ cât o minge de tenis de masă. Mingile sunt marcate cu un punct de vopsea, pentru a le diferenţia între mai multe categorii: punct galben - super slow; punct alb sau verde – slow; punct roşu – medium; punct albastru – fast. Terenul este mărginit de 4 pereţi.
Fiecare serviciu trebuie să atingă peretele frontal între linie şi plafon. În caz contrar, serviciul este pierdut. O linie orizontală este trasată la circa 48 cm de la sol (partea superioară). Schimburile de mingi, altele decât primul serviciu, trebuie să atingă peretele deasupra acestei linii. Dacă mingea atinge linia, se consideră minge bună. Pe podea, în partea din spate a terenului, sunt trasate două pătrate. Acestea se folosesc la serviciu.
Jucătorul la serviciu trimite mingea în peretele frontal, deasupra liniei de serviciu. Este obligatoriu ca mingea să atingă peretele frontal în zona admisă. Mingea trebuie să cadă în pătratul primitorului (în cazul în care nu este returnată din voleu de acesta). Dacă mingea cade în afara, este considerată"out" şi se schimbă serviciul. În timpul jocului, mingea are voie să cadă cel mult o dată pe podea înainte de a fi trimisă din nou în perete de către al doilea jucător. Sunt permise oricâte atingeri ale pereţilor laterali, sau ale plafonului. De asemenea, mingea este în joc dacă atinge peretele posterior. În afara serviciului, jucătorii pot direcţiona mingea către zona admisă din pereţii laterali sau posterior. Este obligatoriu ca mingea, înainte să cadă pe podea, să atingă peretele frontal deasupra liniei de "fileu", indiferent dacă vine direct din racheta sau dintr-o deviere din pereţi. În schimburile de mingi, un jucător are voie să atingă mingea doar o dată, între două lovituri ale oponentului.
Încălzirea
După ce jucătorii sosesc pe teren, este recomandat un joc de încălzire de aproximativ 5 minute. Acesta are drept scop încălzirea jucătorilor şi a mingii (mingea sare mai bine dacă este încălzită).
Serviciul
Prima persoană care serveşte este stabilită prin tragere la sorţi. În jocurile ulterioare, primul care serveşte este cel care a câştigat jocul precedent. Persoana de la serviciu îşi va alege pătratul din care serveşte. Primitorul se poziţionează în celălalt pătrat. În cazul în care câştigă schimbul de mingi, jucătorul la serviciu alternează pătratele. Pentru serviciu, mingea trebuie să se afle în aer în momentul lovirii. Jucătorul de la serviciu trebuie să aibă cel puţin un picior în înteriorul pătratului de serviciu (deci nu pe linia de demarcaţie), la sol.
Un jucător nu are voie să serveze de două ori unul după altul, din acelaşi pătrat.
Un joc se desfăşoară până la 15 puncte.
Câştigătorul jocului
Un joc se desfăşoară până la 15 puncte. Punctele pot fi obţinute doar pe serviciul propriu. Când jucătorul aflat la primire câştigă schimbul de mingi, acesta trece la serviciu fără a primi punct.
Câştigă cel ce ajunge primul la plafonul stabilit şi are minim 2 puncte avantaj. În caz de egalitate la plafonul imediat inferior, se poate juca până la 16 sau la 17, până la 20. După 20, primul care marchează câştigă.
Câştigătorul de meci
Câştigătorul de meci este cel care a câştigat 3 jocuri. aici e mai bine
Din cate stiu eu, e un joc asemanator tenisului, in care jucatorii dau pe rand cu paleta intr-o minge la perete.Ai o gramada de informatii pe net, cauta pe Google - Squash daca vrei mai multe detalii. Uite aici o parere: http://valentinserac.wordpress.com/2010/03/10/squash/
SQUASH-UL, un sport distractiv care îţi conturează silueta. A fost declarat cel mai sănătos sport, şi nu întâmplător, ci luând în calcul cele mai importante aspecte: intensitatea solicitării masei musculare, numărul caloriilor arse, flexibilitatea şi riscul de accidentare.
Chiar dacă nu este la fel de celebru ca şi fratele său mai mare, tenisul, squash-ul are multe puncte forte pe care merită să le iei în seamă: se joacă înăuntru, deci vremea de afară nu îţi condiţionează antrenamentul, poate fi practicat şi fără partener, îţi creşte rezistenţa şi reprezintă un excelent antrenament pentru muşchii picioarelor şi cei din partea superioară a corpului. O oră de antrenament arde foarte multe calorii pentru că mişcările sunt rapide, opririle scurte, iar schimbarea direcţiei se face foarte frecvent. http://www.supermamici.ro/do-you-squash/
Squash este un sport racheta jucat de doi jucători (sau patru jucători pentru dublu) într-o instanţă cu patru pereţi cu o minge de cauciuc
funda?
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: