Complementul direct indica obiectul asupra caruia se rasfringe direct actiunea verbului:ajut pe mama(eu fac actiunea si mama este cea ajutata), curat mobila(eu fac actiunea si mobila este cea care suporta). Se construieste numai cu cazul acuzativ si raspunde doar la doua intrebari:pe cine?(pentru persoane)si ce?(pentru lucruri). Complementul indirect indica obiectul caruia ii este destinata actiunea(ofer flori invitatului, cumpar alimente pentru casa). Se construieste cu dativul si raspunde la intrebarea cui? sau cu acuzativula si raspunde la o multitudine de intrebari:despre cine? despre ce?, pentru cine? pentru ce? de la cine? de la ce? cu cine? cu ce? Este nevoie de explicatii mai ample.Acum citeste si explicatiile din manual. Le vei intelege.
Complementul indirect este parte secundara de propozitie care determina un verb la mod personal sau nepersonal, un adjective ori adverb. Arata obiectul asupra caruia se atribuie sau i se adreseaza o actiune, o insusire sau o caracteristica. Raspunde la urmatoarele intrebari :
Cui? –D
Pentru cine/ce?
La cine/ ce? Ac.
Despre cine /ce?
Cu cine /ce?
Asupra cui?
Impotriva cui? G
Contra cui?
Complementul este partea secundara de propozitie care determina un verb, un adjectiv, un adverb sau o interjectie.
Complementele se clasifica in complemente directe si indirecte si in complemente circumstantiale: de loc, de timp, de mod, de scop, de cauza, consecutiv, conditional, instrumental.
Complementul direct - arata obiectul asupra caruia se exercita direct actiunea.Intrebari : pe cine?, ce?, ultima dintre ele intalnindu-se si in cazul subiectului. Diferenta se face astfel: daca propozitia are un subiect exprimat sau neexprimat, atunci partea de vorbire care raspunde la intrebarea "ce?" este complement direct.
Complementul direct se exprima prin:substantive, pronume sau numerale in cazul acuzativ precedate sau nu de prepozitia pe.
Complementul indirect arata obiectul asupra caruia se rasfrange indirect actiunea exprimata de verb.
Se clasifica in: complement indirect in dativ(Complementul indirect in dativ (cui?) se exprima prin substantive, pronume sau numerale in cazul dativ) si complement indirect cu prepozitie (pe ce?, cu cine?, cu ce?, de cine?, de ce?, pentru cine?, pentru ce?, despre cine?, despre ce?) se exprima prin :substantive, pronume sau numerale in cazul acuzativ cu prepozitie, verb la un mod nepersonal si adjectiv precedat de prepozitie)
Ca sa intelegi mai bine intra aici http://www.referatele.com/......atele-.php sunt si exemple.
Poi nu iti dau definitii ca sa nu te incurc, iti zic ce-am inteles si eu. Stii ca mereu ca sa afli o functie sintactica (ca astea sunt functii sintactice) trebuie sa pui o intrebare unui cuvant, si ca sa fie complement, trebuie sa pui intrebarea unui verb (daca pui intrebarea unui substantiv, pron, etc este atribut) Deci pui intrebarea si daca intrebarea o pui "cine" sau "ce se spune despre predicat" este subiect, deci excluzi intrebarea "cine". Si acum, daca pui intrebrea "ce" sau "pe cine" este complement direct de ex "El o ajuta pe Maria" (pe cine ajuta?, pe Maria- maria este compl direct) si daca intrebarea este cui? cu cine? cu ce? sau ma rog... alte intrebari in afara de cum? unde? cand? pe cine? ce?, atunci este compl indirect de ex "Cartea este a Mariei." (a cui este? a Mariei) sper c-ai inteles
Complementul Indirect - Complementul indirect este partea secundară de propoziţie care determină un verb tranzitiv sau o interjecţie şi d. p. d. v. semantic indică obiectul asupra căruia se resfrânge indirect acţiunea verbului sau căruia i se atribuie o acţiune, o însuşire sau o caracteristică exprimată prin cuvântul determinat.
Complementul Direct - Un complement direct semnifică în gramatică un element sau o parte a propoziţiei care este definit/ă de relaţia directă pe care o are cu predicatul propoziţiei
Catalin13 cred ca ai cam zapacit-o! complementul direct este partea de vorbire care raspunde la intrebarile : pe cine? ce?
EX: Eu te-am vzut PE TINE la mall. (pe cine? pe tine! )
complementul indirect raspudne la intrebarile : la cine? la ce? pentru cine? pentru ce? de cine? de ce?
EX: Eu am fost LA EL acasa dar a fost plecat (la cine? la el)
Anonim13777 întreabă: