Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Ingrediente
1 cana de zahar, 1 1/2 cani de faina, 1 cana de apa minerala, 100 ml ulei, 1 praf de sare, 5 g praf de copt, 1 mar mare.
Mod de preparare:
Briosele cu mere sunt prajituri delicioase si foarte simple. Mixam bine uleiul cu zaharul(folositi un bol inalt)adaugam treptat apa rece,
Incorporam faina amestecata cu sarea si praful de copt toate cernute.
Adaugam marul curatat si taiat cubulete,
Compozitia astfel obtinuta cu o lingura turnam in formele de briose, pregatite cu hartiute speciale sau unse cu unt si tapetate cu faina,
Briosele delicioase cu mere le coacem la cuptorul incalzit la foc moderat cca 35 min,
Putem sa amestecam zahar pudra cu scortisoara si sa le presaram deasupra cand s-au racit putin,
Eu am adaugat si bobite de ciocolata deasupra si am amestecat putin.
Ingrediente:
Aluat:
2 kg de făină bună(de la moara Lancrăm)
12-14 ouă( depinde cât de mari sunt), separate albuşurile
500 g de zahăr
coaja rasă de la o lămâie sau două
2 linguriţe cu sare
800-1000 ml de lapte
90-100 g de drojdie proaspătă
200 g de unt
Esenţă de vanilie(2 fiole)
Puţină scorţişoară
Umplutură:
Cam 1 kg de nucă
8-10 linguri de zahăr pentru nucă
2 linguri de cacao pentru nucă
Rom sau esenţă de rom pentru nucă
Stafide, zahăr şi cacao pentru Rosenkranz
Sau clasic(130 g de unt şi 6 linguri de zahăr)
Unsoare de uns tăvile
1 ou bătut pentru uns
Mod de preparare:
Afacerea asta e una serioasă şi presupune o pregătire psihică adecvată! Cu o seară înainte, izolezi bucătăria şi pregăteşti vasul mare pentru oficierea ceremoniei. Dacă ai unul de lemn ca mine, e foarte bine; dacă nu ai, un vailing mare merge foarte bine.
Îl aduci în bucătărie şi cerni făina, apoi o acoperi cu un şervet.
Cântăreşti zahărul, pui aproape mirodeniile şi nuca măcinată. De afacerea cu nuca se ocupă soţul beneficiar al rezultatului final, să nu se simtă neglijat! Dacă nu o ai curăţată de la piaţă, îl pui să o spargă de dimineaţă sau cu 2 zile înainte, apoi în ziua precedentă să o macine. Sâmbăta fatidică îi dai voie la pescuit, ba chiar insişti să plece să nu te deranjeze, pentru că nervii nu fac bine nici măcar la cozonaci!
Vine şi sâmbăta, te scoli liniştită că dumnealui e deja la baltă să admire răsăritul soarelui. Începi operaţiile următoare şi îţi iei adio de la telefon şi altele pentru vreo 4 ore.
Peste drojdie se pune zahăr (1 lingură) şi se freacă bine, ca să se lichefieze.
Pun într-un castron gălbenuşurile, zahărul, sarea, coaja de lămâie, esenţa de vanilie şi le bat bine cu telul. Adaug şi 500 ml de lapte cald. Pun 2 linguri de făină într-un castronel şi le opăresc cu o cană de lapte fierbine pe care îl torn dintr-o dată peste faină şi amestec energic. Las amestecul de făină şi lapte până devine călduţ şi îl adaug peste drojdia lichefiată. Aceasta este maiaua. Când creşte, amestec în ea(de 3-4 ori) să-i mai piară din aere!
Peste făina cernută de seara şi lăsată în bucătărie pun amestecul de lapte, zahăr, ouă şi mirodenii şi maiaua. Îl amestec bine si frământ până când se omogenizează. Dacă mai trebuie lapte, mai puneţi. Eu am folosit cam 900 ml. Depinde de făină. Pun aluatul la crescut, acoperit cu un şervet curat, la un loc călduţ. Las cam 1 oră, apoi topesc untul şi îl adaug treptat peste aluat şi îl împătur. Ridic dintr-o parte peste aluatul uns şi tot aşa până se termină untul. Mai frământ puţin să se încorporeze bine, presar cu făină, fac semnul crucii peste aluat şi mai las la dospit vreo 3 sferturi de oră.
Între timp bat bine albuşurile, apoi adaug vreo 8 linguri de zahăr şi bat iar spumă tare. Presar cacaua şi amestec uşor, apoi adaug treptat nucile măcinate.
Ung tăvile cu unsoare: 4 tăvi mai înguste(31/9 cm în partea de sus) şi 2 mai mari(31/13 cm).
Aluatul crescut îl impart cu cântarul: pentru tava mică 400 de grame pentru fiecare. Aluatul rămas îl împart pentru 3 tăvi mai mari sau 2 tăvi şi fac şi un Rosenkranz.
Întind pe planşeta unsă cu ulei. Ung cu ulei şi sucitorul şi mâinile când iau aluatul.
Întind cam de mărimea tăvii bucata de aluat şi pun nuca, apoi rulez. Nuca am împărţit-o pentru tăvile pe care le folosesc să fie cam la fel pentru tăvile de aceeaşi mărime.
Termin aluatul de pus în tăvi şi îl mai las la crescut cam 20 de minute.
Cuptorul se aprinde înainte să pui în tavă aluatul. Se coc cele 4 tăvi mai mici care încap deodată în cuptor, cam 45 de minute. Acum depinde ce cuptor ai, eu după 30 de minute am scăzut puţin focul. Încerci cu o scobitoare sau o spiţă de bicicletă pe care o am special pentru aşa ceva. În partea de jos a aragazului am lasat tava de friptură să nu se prindă.
După ce scot tăvile, le mai las 5 minute aşa, apoi dau cu un cuţit pe margine să nu fie prins aluat şi să se rupă cozonacul. Îi aşez pe o hârtie albă şi îi acopăr cu şervet curat "să se ducă la Dumnezeu".
Pentru Rosenkranz, am caramelizat nişte zahăr(vreo 5 linguri, poate) într-o cratiţă şi am pus-o să se răcească. Am întins aluatul: un dreptunghi mai îngust şi am presărat cacao neagră, zahăr şi stafide. Cui nu-i convine poate unge cu untul(130 g) amestecat cu 6 linguri de zahăr şi apoi să presare nucă. Faci un sul pe care îl tai în părţi egale, pe care le pui în cratiţa cu caramel. Normal nu se ung cu ou, dar eu am făcut-o! Cacaua mea era cam obraznică şi altfel am silit-o să stea în trandafiri! Te descurci cum poţi.
Pun la copt cele 2 tăvi în partea de sus şi în tava mare de la aragaz cratiţa cu Rosenkranz, deodată, şi procedez la fel.
Atenţie la cuptor, chiar jos de tot am pus o altă tavă să nu se ardă! Să răsturnaţi imediat pe un platou Rosenkranzu’ ăsta ca altfel devine beton. Eu am păţit-o şi am turnat nişte lapte şi l-am pus iar la cuptor că nu l-am mai putut scoate! Mai rămâne ceva caramel pe fundul cratiţei, am pus nişte lapte şi a devenit un sos pe care îl poţi servi alături.
Să nu tăiaţi cozonacul decât dacă e rece, a doua zi e foarte bine(dacă rezistaţi!)
După asta, chemaţi neamurile la chef sau îi împachetaţi şi îi trimiteţi pe avion sau autobuz în Spania. Dacă vă mai rămân, îi puneţi în pungă de nylon şi îi congelaţi (just in case!).
Nu uitaţi de vecinii pe care îi chinuiţi cu mirosurile. Câte un trandafir merge şi pentru cei mai apropiaţi. Ceilalţi să-şi pună pofta în cui că sunt destule la magazine(cuie sau cozonaci)!
. lingura ulei, o ceapa, 3-4 catei de usturoi, sare si piper dupa gust. Mod de preparare: Fierbeti fasolea la abur. Intr-o cratita puneti la incins o lingura ulei. Puneti ceapa tocata marunte in uleiul incins pana devine sticloasa. Adaugati fasolea verde si putina zeama sau apa. Dupa ce zeama scade asezonati cu sare si piper dupa gust si opriti focul. Serviti cu usturoi tocat.
Pastai cu carne de pui
... pasta de rosii, sare si piper dupa gust. Mod de preparare: Alegeti pastaile de codite, le spalati bine si dati in cateva clocote in apa cu sare. Puneti uleiul la incins si rumeniti bucatelele de pui. Adaugati ceapa tocata, amestecand ca sa nu se arda. Dupa ce se inmoaie ceapa, adaugati pasta de rosii si pastaile. Dati in cateva clocote, potriviti de sare si piper si serviti.
Chiftele din dovlecei dulci
... zaharul, coaja de portocale, esentele si faina. Formati chiftelele si puneti in uleiul incins sa se prajeasca. Dupa ce se prajesc le scoateti pe servetele pentru a se scurge, si le pudrati cu zahar vanilat si zahar pudra. Daca nu va plac cele dulci puteti prepara reteta de chiftele sarate de dovlecei. Serviti calde sau reci.
Chiftele sarate din dovlecei
... Strangeti in maini pentru a iesi zeama ramasa si amestecati cu branza, sare, mararul tocat marunt in prealabil, oul si faina pana formati o compozitie destul de groasa pentru prajit. Formati chiftelutele si le prajiti in uleiul bine incins. Serviti calde sau reci alaturi de o salata de varza cu marar sau orice alt tip de salata.
Paste cu branza dulce la cuptor
... le scurgeti de apa, apoi le amestecati cu branza. Turnati totul in tava pregatita si unsa cu un pic de unt. Bateti bine oul ramas si amestecati cu cele doua linguri de iaurt, apoi turnati deasupra pastelor si intindeti cu o furculita pe toata suprafata lor. Deasupra radeti cascacavalul si dati la cuptor pana capata o crusta aurie, aproximativ 20 minute. Serviti pastele cu zahar pudra vanilat.
Gem de caise
... la foc mic amestecand in permanenta. Adaugati samburii de la caise curatati de pielite. Fierbeti pasta aproximativ o ora in prima zi, opriti focul si lasati la racit pana a doua zi. A doua zi aduceti din nou la fierbere, si fierbinte turnati in borcane. Inghideti repede borcanele, le asezati cu gura in jos si acoperiti bine cu cateva prosoape, intorcandu-le abia dupa ce acestea s-au racit.
Funda please!
Este o reteta simpla si foarte gustoasa pentru ciocolata de casa. Eu am incercat si alte retete dar asta e cea corecta. Sper sa iti placa. http://www.retetecalamama.ro/......ariei.html
Pofta buna!
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.145.58.90) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro