BRIOSE CU NUCA
Iti trebuie:
•5 oua
•5 linguri zahar
•2 plicuri zahar vanilat
•5 linguri nuca prajita si macinata (sau zdrobita), dupa preferinta
•180 ml ulei
•5 linguri faina
•1/2 plic praf de copt.
Pregatesti asa:
1.Bati spuma cele 5 albusuri, adaugi cele 5 linguri de zahar, zaharul vanilat, cele 5 galbenusuri si apoi uleiul.
2.Continui cu nuca prajita, praful de copt, iar la sfarsit pui treptat faina.
3. Din compozitia obtinuta, iei cu lingura si pui in formele de briose sau de savarina (nu se umple forma, deoarece va creste).
4. Pui apoi formele intr-o tava si le dai la cuptor pentru 20-25 de minute, pana devin aurii.
5.Cand sunt gata, glazurezi briosele cu ciocolata topita sau le lasi simple, doar cu zahar pudra.
DESERT CU MANDARINE
Pentru blat iti trebuie:
•250 g musli (fulgi de ovaz, grau, secara, stafide)
•100 g faina
•50 g zahar brun
•2 linguri miere
•1 praf de scortisoara
•100 g unt
•3 linguri lapte
Pentru umplutura iti trebuie:
•3 oua
•5 linguri zahar
•3 linguri lapte praf
•1 esenta de portocale
•500 ml frisca lichida
•1 pliculet gelatina
•2 compoturi de mandarine
Pregatesti asa:
1.Amesteci, intr-un castrin cerealele, faina, zaharul si praful de scortisoara.
2.Adaugi untul taiat bucatele, laptele, mierea si amesteci bine.
3. Pui amestecul intr-o forma de tort cu peretii detasabili, unsa cu putin ulei, si apesi bine.
4. O introduci la cuptor pentru 10 minute, la foc mic, dupa care lasi sa se raceasca.
5.Amesteci ouale cu zaharul, laptele praf si pui pe baie de aburi, amestecand continuu, pana se ingroasa.
6.Adaugi gelatina pusa in prealabil la inmuiat si topita, amesteci bine si lasi totul la racit.
7.Bati frisca, o amesteci cu esenta, crema de ou si un sfert din mandarine taiate bucati.
8.Torni peste blatul de cereale racit crema, asezi deasupra jumatate din mandarinele ramase pasate, apoi cele intregi si decorezi cu cereale.
9. O lasi minimum doua ore la rece inainte sa o servesti
BULGARASI CU SUSAN
Iti trebuie:
•200 g biscuiti simpli
•50 g nuca de cocos
•100 g nuca
•30 g fistic
•10 caise uscate
•50 g stafide
•100 g susan
•100 g zahar pudra
•100 g margarina
•150 ml lapte dulce
•1 esenta de vanilie
Pregatesti asa:
1.Fierbi laptele cu margarina, zaharul si esenta de vanilie, apoi torni siropul peste biscuitii macinati.
2. Tai foarte marunt caisele uscate, dai nucile si fisticul prin masina de tocat si le adaugi in compozitia de biscuiti impreuna cu nuca de cocos si stafidele.
3.Iei cu mana umeda din compozitie si formezi „bulgarasi" de marimea unei nuci mai mari, dupa care ii tavalesti prin susan
NAPOLITANE CU NUCA SI CARAMEL
Ingrediente:
4 foi de napolitana, Crema: 250 gr nuca, 100 gr zahar, 4 galbenusuri, 250 gr unt sau margarina, vanilie.
Caramel: 200gr zahar
Mod de preparare
Nuca se striveste cu merdeneaua, untul se topeste intr-un castron pe Bain Marie apoi se adauga zaharul si urmeaza galbenusele. Se amesteca totul si se lasa pana se ingroasa.Cand compozitia se ingroasa se adauga nuca. Separat topim zaharul (200 gr) intr-o cratita si turnam peste crema si amestecam rapid.Crema fierbinte se adauga pe o foaie de napolitana apoi peste punem repede ce-a de-a doua foaie de napolitana si continuam pana la a patra foaie si se preseaza. Deasupra de pune o tava cu greutate, astfel incat sa obtinem o napolitana umpluta uniform. Se lasa la rece pentru a putea fi portionata. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu o lama bine ascutita.
Mod de servire
Se serveste ca rece.
FURSEC CU VISINE
Ingrediente
250 gr margarina sau unt, 200 gr zahar farin, 4 galbenusuri, vanilie, coaja de lamaie rasa, faina maxim 400 gr, ciocolata, visine
Mod de preparare
Margarina la temperatura camerei se pune intr-un bol si se omogenizeaza cu zaharul, se adauga pe rand galbenusurile si se bate bine. Se adauga coaja de lamaie rasa apoi faina si se incorporeaza usor, astfel incat sa obtinem un aluat care poate fi modelat. Separat pregatim o tava tapetata cu hartie de copt. Din aluat se formeaza bile care se apasa in mijloc cu degetul, acel gol se va umple cu visina. Toate visinele care le folosim trebuie sa fie fara sambure. Dupa ce fiecare fursec este umplut se introduce tava in cuptorul incins si se lasa pana ce incep sa se coaca. Cand sunt gata se scot pe o tava si le glazuram cu ciocolata. Le introducem la rece. Putem sa le pudram si cu zahar farin.
Mod de servire
Se servesc la cafea, ceai
sper ca iti ajunge, papa!
Abh întreabă: