| vescan4ever a întrebat:

Cn ma ajuta si pe mine cu un referat(eseu), despre droguri sau antidrog, ast rasp,

5 răspunsuri:
| cristianorudi7 a răspuns:

DROGURILE - DROGUL, O POVESTE FARA HAPPY-END

DROGURILE
DROGUL, O POVESTE FARA HAPPY-END

Drogurile contamineaza, corup, distrug indivizi si societati, curma vieti, dar pot sa destabilizeze si state, macinandu-le si dezechilibrandu-le mecanismele politice. Veniturile anuale obtinute de traficantii de droguri reprezinta 10 %din totalul comertului international de marfuri. In 1990 volumul global al traficului de droguri a insumat 750 de miliarde $.

In anul 1990, cancelarul Germaniei Helmut Kohl afirma, bazat pe statistici, privind evolutia consumului de droguri in propria tara, ca aproximativ 1. 000 de toxicomani mor anual si ca 70. 000 de persoane recurg la droguri dure. Ca in 1990 consumul de stupefiante, sub diferite forme a provocat o crestere a mortalitatii cu peste 300%in comparatie cu 1989. Se pare insa ca cifra era cu mult mai mare.

28293mht42vev2s

28293mht42vev2s DESPRE DROGURI

28293mht42vev2s

DROG- inseamna materie prima de origine vegetala, animala sau minerala, care se foloseste la prepararea anumitor medicamente. Drogarea are repercusiuni negative asupra organismului si inseamna administrarea exagerata de medicamente.

Drogurile sunt substante nocive si periculoase pe care toxicomanii le administreaza pentru a-si provoca stari halucinante si euforice. Drogurile induc consumatorului dependenta. Aceasta este starea psihologica si fizica exprimata prin dorinta nestapanita de a folosi drogul in scopul experimentarii unor noi stari psihologice sau fizice. Dependenta apare sub mai multe forme si anume :toleranta, obisnuinta, dependenta propriu-zisa.

Toleranta este forma de dependenta fizica ce apare cand organismul se obisnuieste cu drogul, necesitand cantitati crescande pentru a obtine aceleasi efecte. Aceasta stare se inrautateste cand anumite droguri sunt folosite in doze mari si pe perioade lungi de saptamani si luni, caci impune folosirea lor tot mai frecventa. Cand folosirea drogului se intrerupe, apar reactii specifice:ameteala, dureri de cap, neliniste, transpiratie si somn agitat. Severitatea acestor simptome variaza in functie de drogul folosit.

Capacitatea drogurilor de a produce dependenta se studiaza prin experimente pe animale de laborator. Drogurile administrate repetat au un inalt potential spre abuz. Acestea sunt opiul, alcoolul, cocaina si barbituricele. Marijuana si halucinogele produc dependenta la oameni chiar daca acest efect nu apare totdeauna la animala de laborator. Efectele drogurilor sunt psihotrope, halucinogene, psihodisleptice, psiholeptice, psihoanaleptice. Cele psihodisleptice sunt cele mai periculoase, pentru ca deregland activitatea mentala, determina comportamente patologice. Drogurile psiholeptice deprima tonusul psihic si emotional, scad activitatea mentala, provocand stari de apatie. Drogurile psihoanaleptice, din contra, stimuleaza activitatea psihica, intelectuala si emotional. Combaterea drogurilor, indiferent de natura lor, constituie o preocupare importanta a fiecarui stat cat si pentru comunitatea mondial, in intregul ei. S-au creat in acest sens Divizia de Stupefiante din cadrul Secretariatului ONU ( cu sediul la Viena ), Interpolul, ca institutie politie-neasca interstatala si Departamentele de lupta anti-drog din ministerele de interne ale multor tari, printre care si Romania. he293m8242veev

ALCOOLUL SI TUTUNUL

Alcoolul este probabil cel mai comun drog. Este folosit in aproape toate colturile lumii. Acesta se formeaza atunci cand drojdia ( particule mici de mucegai ) fermenteaza zaharuri in mod natural, in fructe ca strugurii si in se-minte, cum ar fi cele de orz. Vinul, berea, cidrul si tariile, cum ar fi whiskey-ul

Ginul si romul, contin toate alcool.

Acest drog actioneaza asupra creierului in doua moduri. Este un anestezic ce armonizeaza senzatii si sentimente. Este de asemenea un depresiv, ce incetineste actiuni si reactii. Alcoolul il poate face pe cel care-l bea sa se simta mai fericit, mai spiritual si mai increzator. Cu toate acestea, ca si in cazul multor droguri, doar cel care il consuma se simte astfel. Ceilalti, insa, vad lucrurile asa cum sunt.

Majoritatea oamenilor pot sa-si controleze consumul de alcool. Acestia sunt

„bautori sociali", iar alcoolul se gaseste in magazine, baruri si restaurante. Insa abuzul de alcool este o problema grava in multe tari, fiind strans legata de accidente rutiere, crime, sinucideri, violenta si abuz sexual.

Puterea alcoolului, ca viciu, este evidenta atunci cand o persoana dependenta de acesta inceteaza sa-l mai consume. Aceasta persoana poate suferi de anumite simptome ale renuntarii la alcool, de pilda delirium tremens.

Acestea cuprind transpiratia, tremuratul, greata si halucinatiile.

Nicotina din tutun este un drog consumat pe scara larga in societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer,

cum ar fi cel la plamani si gat, poate, de asemenea, cauza unele boli ale inimii si ale vaselor sangvine, probleme ale plamanilor, ca bronsita, precum si tulburari la copiii nenascuti ai unei femei fumatoare.

Aceste boli sunt provocate in special de alte ingrediente din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar si monoxidul de carbon.

Persoanele care inspira fumul de tigara in mod regulat –fumatorii pasivi-se afla si ele in pericol.

Nicotina insasi poate contribui la stimularea unei persoane, facand-o sa se simta mai alerta si mai plina de viata. Fumatorii se obisnuiesc rapid cu fumatul si trebuie sa fumeze mai mult pentru a obtine acelasi efect.

28293mht42vev2s 28293mht42vev2s 28293mht42vev2s Intreruperea obiceiului

Exista cateva metode de intrerupere a consumului sau a dependentei de droguri. Acestea cuprind :

-administrarea unor medicamente speciale, sub supraveghere medicala;

-tratamente de psihoterapie sau forme similare de tratament;

-aderarea la grupuri formate din fosti consumatori;

-reabilitare intr-un centru de dezintoxicare;

-detasarea de situatia sau grupul social unde a inceput consumul de droguri;

-si combinatii ale acestora.

Multe din cele enumerate mai sus costa bani, iar unele societati nu asigura resurse adecvate in vederea abtinerii de la consumul de droguri s reabilitarii. De asemenea, reusita depinde de puterea vointei si motivatia consumatorului insusi.

Drogurile sunt uneori folosite de sportivi cu scopul imbunatatirii perfor-mantelor lor. Administrarea steroizilor anabolici, care fortifica muschii, sau a altor stimulente, cum ar fi amfetaminele, este considerata frauduloasa, iar aceste droguri au fost interzise de toate organizatiile sportive responsabile.

Consumul unor droguri poate duce chiar la crime. Se recurge adeseori la jafuri, spargeri si alte infractiuni, in vederea obtinerii banilor pentru cumpara-rea drogurilor. Acest lucru se intampla mai ales in cazul drogurilor puternice, care creeaza dependenta si care sunt adesea cele mai scumpe. Detinerea sau consumul oricarui drog interzis prin lege reprezinta o infractiune. fundita

| Shagun a răspuns:

Drogul e o substanţă sau un amestec de substanţe naturale sau sintetice, având acţiune psihotropă (asemeni unui sedativ sau stimulent) asupra sistemului nervos central, intensificând unele procese (apar halucinaţii auditive sau vizuale) şi eliminându-le pe altele (durerea fizică, moralitatea).
De-a lungul timpului, prin intermediul drogurilor, omul a încercat să trateze răul, să fugă de preocupaţii, de tristeţe, să se rupă de cotidian, să aibă o percepţie mistică şi să aibă experienţa sacrului, experienţă creata de el însuşi cu ajutorul drogului. Din cele mai vechi timpuri oamenii au selectat plante, produse minerale care să aibă fie o acţiune plăcută, euforizantă, fie să înlăture durerea, fie să-l sustragă pe individ de la realitate, fie erau utilizate în cadrul unor ceremonii sau ritualuri, fie, în sfârşit, utilizate în scopuri terapeutice. Cert este că toate drogurile au la început un efect pozitiv "benefic" ("necesar" în situaţia dată) pentru individ, plăcut, de stimulare a plăcerii, curiozităţii, voluptăţii, de îndepărtare a durerii, insomniei, fricii, foamei, oboselii, epuizării.
Referitor la noţiunea de "drog" la noi în ţară, termenul a fost preluat din literatura internaţională în special anglo-saxonă în care termenul de "drug" semnifică medicament, dar are şi conotaţia de produs care duce la toxicomanie, sens pe care-l are şi în limba română.
Majoritatea drogurilor sunt de origine vegetală şi sunt cunoscute din antichitate : opium (extras din mac – Papaver somniferum), haşiş, marijuana (din Canabis indica), mescalina, psilocibină etc. Pornind de la extrase din aceste plante, prin semisinteză sau direct prin sinteză s-a ajuns la produşi noi, mult mai activi, care la început au avut un efect benefic în anestezie şi dezvoltarea rapidă a chirurgiei. Unele droguri deosebit de active au fost de la bun început sintetizate în laborator (cum ar fi LSD-ul)
Multe din substanţele considerate droguri sunt medicamente care sunt distribuite cu destulă rezervă, fiind necesare reţete, dar în general sunt destul de accesibile ; dependenţa de acestea se întâlneşte mai ales la intelectuali (farmacofilie).
Consumul regulat de droguri şi intoxicaţia cronică voluntară cu acestea, determină farmacodependenţă (toxicomanie).
Pentru a caracteriza toxicomania, prezentăm mai jos câteva referiri la reacţiile faţă de substanţele toxice :
• reacţiile adverse sunt efecte nocive, nedorite, care apar după administrarea de substanţe în doze normale în scop terapeutic ; tot aici sunt incluse şi reacţiile alergice
• intoleranţa constă în aceea că simptomele apar după prima administrare a medicamentului
• reacţiile toxice sunt acele tulburări care se datoresc efectelor directe ale administrării unui toxic
• reacţiile de rezistenţă se caracterizează prin scăderea efectelor după administrări repetate. Dintre acestea cele mai importante sunt :
- toleranţa – caracterizată prin obţinerea de efecte tot mai mici după administrări repetate de toxic ; oprirea administrării toxicului duce la sindromul de abstinenţă
- dependenţa – urmează toleranţei şi constă într-o stare de intoxicaţie cronică caracterizată de necesitatea constrângătoare de folosire a toxicului. Există patru trăsături ce conturează dependenţa :
 dependenţa psihică
 toleranţa
 dependenţa fizică, necesitatea de a continua folosirea toxicului pentru a evita tulburările grave uneori care urmează întreruperii administrării (sindromul de abstinenţă)
 psihotoxicitatea
Majoritatea covârşitoare a toxicelor ce determină dependenţa sunt psihotrope, respectiv au o acţiune asupra sistemului nervos central (în faza iniţială o senzaţie foarte plăcută)
Drogarea este definită ca o stare de intoxicaţie periodică sau cronică, dăunătoare individului şi societăţii, generată de consumarea repetată a unui drog natural sau sintetic şi care se caracterizează prin :
- o dorinţă invincibilă sau o necesitate obligatorie de drogare şi de procurare a drogului prin orice mijloace.
- o tendinţă de a mări dozele
- o dependenţa de ordin psihic şi uneori fizic faţă de efectele drogului cu apariţia sindromului de abstinenţă la suprimarea drogului.
Sindromul de abstinenţă se manifestă după oprirea administrării drogului la câteva ore şi este o expresie a dependenţei fizice, prin simptome şi semne care pot fi chiar periculoase pentru viaţa pacientului. Multe dintre ele sunt inverse faţă de reacţia la drogul respectiv şi este mai grav pentru toxicele cu efect intens şi de scurtă durată cum este heroina. Sindromul de abstinenţă poate duce la moarte.
Încercăm să trecem în revistă pe scurt principalele grupe de droguri :
A. Euforicele – după cum le spune şi numele, produc o stare de euforie, beatitudine ; sunt reprezentate în primul rând de opium, derivaţii lui şi de cocaină.
Opiul şi celelalte substanţe înrudite numite opioide se obţin din capsulele verzi dintr-o variantă de mac. Tot de aici se obţin şi mprfina, codeina, tebaina şi papaverina. În zonele unde consumul de opium este cunoscut de mult timp, el se fumează (de la 10 pipe pe zi până la 80-100 în cazul unui mare fumător). Datorită faptului că sub influienţa opiului percepţiile sunt exacerbate, inclusiv vederea, locurile în care se fumează sunt foarte liniştite, fără zgomote şi întunecoase. Unele forme prelucrate de opium sunt : elixirum paregoricum, Laudanum, chandoo. Efectele opiului in afară de cele meţionate sunt neplăcute : vomă mai ales la mişcare, ameţeală, durere de cap ; acestea sunt însă repede depăşite şi mascate de cele de euforie, activitate cerebrală accelerată, exaltarea imaginaţiei, ideaţiei ; consumatorul are o stare de linişte, cu vise contemplative. Consumul repetat, creşterea dozelor, duc la degradare psihică (lipsă de voinţă, indiferenţă) şi fizică (slăbire în greutate, privire fixă, paliditate, pierderea totală a poftei de mâncare).
Cel mai importat constituent al opiului este morfina (principal alcaloid). Dozele terapeutice provoacă la persoanele sănătoase somnolenţă, scăderea performanţelor cerebrale, indiferenţă, diminuarea mişcărilor, uscăciunea gurii, senzaţie de căldură. Administrată la bolnavi cu dureri intentse morfina are un efect analgezic (înlătură durerea) intens şi electiv. Administrarea la toxicomani se face intravenos, intramuscular şi se ajunge la aceleaşi trăiri ca şi la opiomani. După scurt timp apare şi toxicomania, dar individul e conştient de dependenţa sa, încearcă să scape, dar de cele mai multe ori nu reuşeşte.
Un alt preparat renumit al opiului este heroina, care cauzează o dependenţă foarte rapidă. Acţiunea ei euforică e mai scurtă decâ a morfinei.
Cocaina este un alcaloid obţinut din frunzele de Erytroxylon coca, un arbust originar din Peru. Folosită ca şi drog, cocaina este prizată pe nas, datorita proprietăţii ei de a trece uşor de bariera mucoaselor şi datorită bogatei vascularizaţii la acest nivel ; datorită acestei vascularizaţii se produc leziuni ale septului nazal care pot ajunge până la necroză şi perforaţie. În prezent, din cocaină s-a produs un derivat, "kack", căruia I se atribuie un efect şi mai puternic. Prizarea de cocaină determină o stare de euforie, de bine, cu dispariţia senzaţiei de foame şi oboseală (cultura de coca a fost stimulată de conquistadorii spanioli pentru că permitea indigenilor să muncească până la epuizare fără hrană) ; se adaugă o senzaţie de vioiciune, de vigoare, îndrăzneală, cu senzaţia de uşurinţă în gândire. În acest timp individul prezintă o stare de hiperactivitate şi hiperexcitabilitate genitală. În faza de toxicomanie apare delirul, halucinaţiile, tulburările motorii. În final se ajunge la decădere fizică şi morală, dupa 5-10 ani de folosire a drogului.
B. Toxice care provoacă starea de beţie
Pe lângă etanol (alcoolul propriu zis), există o gamă întreagă de produşi care duc la o stare de beţie, mulţi dintre ei solvenţi organici. Benzenul de exemplu provoacă o stare de beţie caracterizată prin excitaţie, agitaţie, apoi ameţeli, mers nesigur, pierderea autocontrolului. Acesta împreună cu alţi solvenţi (cloroform, eter, cloral, derivaţi organocloruraţi) participă ca agenţi etiologici în toxicomania numită "gluare" (glue=lipici) care s-a răspândit rapid la noi în ţară în ultimul timp, prin inhalarea unor soluţii de cleiurisintetice şi paste de lipit din pungi de plastic ermetic aplicate pe orificiile respiratorii (la noi produsul numit "aurolac"). Preţul accesibil, uşurinţa procurării a făcut ca acest mod de drogare sa se răspândească foarte rapid, la vârste incredibil de tinere; şi în acest caz se manifestă necesitatea imperioasă de drog şi tendinţa de creştere a dozelor.
C. Pshihodislepticele
Numite şi halucinogene, acestea produc viziuni despre a căror realitate consumatorul este convins.
Şi aceste droguri sunt de origine vegetală, fiind de asemenea cunoscute din cele mai vechi timpuri de amerindieni. Dintre acestea menţionăm: mescalina (extrasă din cactusul Peyotl), psilocibina (extrasă din ciuperca Conocybe şi Psilocybe) ambele cultivate în special în Mexic, din fericire, nu foarte răspândite. O răspândire rapidă şi un consum relativ mare l-a avut un derivat de acid lisergic descoperit sintetizat întâmplător de firma de medicamente Sandoz, numit LSD-25; consumul lui e în scădere azi, lucru important, el fiind numit "bomba atomică a drogurilor". Doza activă a acestuia este de sute de ori mai mică decât a altor droguri; LSD este cel mai puternic halucinogen, se administrează pe cale bucală sau intravenos. După administrare se constată o depersonalizare (individul este o altă persoană, din afara prorpiului corp, senzaţie trăită ca realitate), tulburări vizuale trăite ca reale: lume grotesc colorată în culori de verde şi albastru, diformităţi; episodul este urmat de un somn cu amnezie (uitarea faptelor reale).
Halucinogenul cel mai răspândit şi cel mai vechi – cel mai ieftin de altfel – este cânepa indiană (Canabis indica). Există azi zeci de milioane de consumatori pe toate continentele. Dacă opiul aparţine Orientului Îndepărtat, în special China, canabisul este pentru Orientul Mijlociu si apropiat ceea ce alcoolul este pentru Europa. Lumea musulmană a venit de mult timp în contact cu această plantă, pe care a integrat-o în civilizaţia sa. Produsul care se fumează se numeşte marijuana, dacă este mâncat se numeşte haşiş (numele de "hasasin" vine de la luptătorii din Liban, sec. XIII, care sub influienţa drogului săvârşeau acte de o mare cruzime). Acest drog dă o stare de beţie, cu euforie, drogatul râde sau zâmbeşte, cu supraactivitate motrică, în care judecata nu este afectată, dar controlul faptelor sale este mult mai redus. Haşişul folosit timp îndelungat duce la degradare fizică şi psihică.
D. Alte medicamente
Sunt două clase total opuse de medicamente : excitantele sistemului nervos centra, respectiv deprimantele lui, adică barbituricele. Acestea au o strânsă legătură între ele, constituindu-se într-un cerc vicios : primele se iau pentru a sta treaz şi a avea performanţe fizice şi psihice, celelalte pentru a putea dormi după aceea ; pentru a-şi reveni a doua zi se iau primele, etc.
Stimulante ale sistemului nervos central sunt si cofeina, teofilina si teobromina, care se găsesc în plante de cafea (coffea arabica) ceai (Camellia thea) şi Teobroma cacao. Dependenţa de acestea e limitată (nu pune probleme individuale sau sociale).
Stimulantele sitemului nervos central sunt reprezentate în special de amfetamine, cu efect intens, senzaţie de minte proaspătă, bună dispoziţie, concentrare mărită, înlăturarea senzaţiei de oboseală, nevoia de somn e îndepărtată, îmbunătăţeşte activitatea sportivilor (este o substanţă dopantă). La acestea se adaugă încă unul, foarte marcant : efectul anorexigen (pierderea poftei de mâncare). La noi în ţară s-au scos din uz.
La polul opus se situează barbituricele deja amintite, care pot da dependenţă la persoanele sensibile după numai 10-12 zile de tratament.
Tratamentul toxicomaniilor este îndelungat şi grevat de eşecuri ; el se adresează organismului ca fiinţă biologică şi omului ca fiinţă superioară şi socială ; reinserţia este foarte dificilă.
În România problema drogurilor este de o amploare mai scăzută decât în alte ţări ale lumii, dar în creştere, ceeae ce se datorează deschiderii spre Europa, ţara noastră fiind considerată o punte de legătură între pieţele mondiale ale lumii.
În paralel cu dezvoltarea rutelor de tranzitare a drogurilor, în România a început să se consolideze şi o piaţă a drogurilor, acestea începând să se vândă la nivelul dozelor în locuinţele dealeri-lor, în discoteci, baruri, şcoli şi pe stradă. S-a observat că în mediile universitare se consumă mai mult opiaceele, cocaina şi droguri sintetice, în mediul liceal consumatorii preferă cu precădere cannabisul. Pe de altă parte, categoria de vârstă predispusă la consumul de droguri este între 16 şi 28 de ani. În foarte multe cazuri se sare direct de la droguri uşoare (cannabis şi marijuana) la heroină şi asta datorită preţurilor promoţionale practicate de dealeri sau chiar datorită ofertelor gratuite. Un alt fapt îngrijorător este apariţia în România a unor cantităţi din ce în ce mai mari de droguri sintetice, sub forma comprimatelor de amfetamină, LSD şi ecstasy a căror provenienţă este Europa Occidentală.
Drogul reprezintă o problemă socială, generând sărăcie, hoţie, prostituţie, şantaj, corupţie, crimă, terorism.
Decizia de a consuma sau nu droguri îi aparţine fiecăruia, însă înainte de a lua prima doză individul trebuie să fie conştient de riscurile la care se supune pe termen lung.

| roby_4802 a răspuns:

Eu aduga id roby88.info

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vreau si eu un alr sfarsit la sobieski si romanii

Întrebări similare