La inceputul fiecarui an sunt cutremure foarte mari, anul trecut in Chile acum in Japonia mereu sunt la inceputul anului probabil din cauza pamantului, dupa parerea mea nu cred ca luna are vreo legatura e prea departe iar apropierea fata de pamant nu e semnificativa.
Mi se pare logic. Și Pământul și Luna au forțe gravitaționale, se comportă ca 2 magneți. Japonia se află pe o falie tectonică pe care se produc des cutremure, faptul că Luna se apropie de Pământ, face ca Luna să atraga sau să miște această falie instabilă(se comportă ca 2 magneți, de exemplu: Pune câteva cuie pe un magnet, în jurul acelui magnet rotește și apropie doar un pic un alt magnet fără să se atingă magneții și vei observa că pe acel magnet cuiele se mișcă din cauza atracției magnetului pe care îl rotim în jurul lui, dacă cui s-a mișcat cu doar 1 milimetru, pe Pământ aceea mișcare înseamnă un cutremur). În acest univers, toate mișcările stelelor, planetelor și a sateliților au roluri importante(ca și la un ceas mecanic, dacă scoatem o rotiță, ceasul nu mai funcționează, dacă strâmbăm un arc sau un șurub, ceasul funcționează defectuos).
@Stefan, zici că Luna este prea departe? Atunci cum de se rotește în DOAR jurul Pământului? Deși între Lună și Pământ aparent există o distanță mare, există totuși o legătură ce face ca Luna să orbiteze în jurul Pământului. Mă opresc aici, pentru că nu vreau să te zăpăcesc dacă îți explic si de forța centrifugă, gravitațională, centripetă și din teoria relativității. Îți zic doar despre maree, dar nu îți explic eu asta în sute de rânduri aici, ci îți dau o adresă către o pagină de unde poți să mai înveți câte ceva(că multe fenomene petrecute pe Pământ au legătură cu Luna).
http://ro.wikipedia.org/wiki/Maree
@andrei0105 chiar și înainte să apară acel film existau aceste presupuneri, dar de fapt acestea nu sunt doar presupuneri, nu ai fi zis asta dacă ai știi de ce apar mareele(fluxul și refluxul), dacă te-ai fi gândit un pic la exemplul meu cu 2 magneți.
Ai zis "Cutremurele sunt provocate de ciocnirea a doua placi tectonice", dar de ce nu pui întrebarea, ce produc aceste mișcări/ciocniri? De ce plăcile tectonice nu rămân la locul lor? Ca un exemplu, ia un magnet, pune un cui pe magnet, poți să lași așa și 10 ani că acel cui nu se va mișca, dar putem mișca acel cui doar dacă mișcăm un alt magnet in jurul magnetului pe care se află cuiul.
@andrei0105, eu am dat un exemplu, nu wikipedia este răspunzător pentru acele teorii, ci oamenii de știință, care au făcut cercetări mai întâi(au făcut cercetări, nu cum crezi tu că și-au spus doar părerile despre această teorie), acum există sateliți ce pot capta imagini, mișcări, etc, aceste descoperiri/teorii sunt niște lucruri deja banale pentru ei "din ce cauză apar mareele" pentru ei este ceva descoperit de mult, da normal tu îi contrazici pe Newton, Galilei, Einstein, etc. și chiar dacă aceste lucruri au fost confirmate în era tehnologiei.
Dacă nu ar exista nici o legătură între Lună și pământ, atunci Luna nu ar mai orbita în jurul Pământului și s-ar duce în spațiu sau ar cădea pe pământ. Chiar și atunci când aveți Luna în față, ce orbitează în jurul pământului, nu puteți să vă puneți mintea la contribuție și să vă dați seama că exista o oarecare legătură?
Dacă nu crezi, asta e. Dar observ că tu nu ști ce sunt mareele, dar vi aici cu argumente ce îi contrazic pe marii fizicieni și teoriile lor confirmte în era tehnologiei.
P.S. Mareele nu înseamnă acele valuri create de curenți, ci fluxul și refluxul, adică crește și descrește nivelul oceanelor și a mărilor care au ieșire directă la ocean și în golfuri. Un flux durează aproximativ 6 ore, adică timp de 6 ore nivelul mării este ridicat și un reflux durează tot 6 ore, în timpul refluxului apa se retrage și lasă litoralul uscat timp de 6 ore, acestea nu sunt niște simple valuri, ci maree create de poziția Lunii, pentru că sunt produse exact la fiecare 6 ore(ia exemplul dat mai sus de mine despre acel ceas).
Poate din imagini mai înveţi ceva,
în timpul fluxului, timp de 6 ore litoralul arată aşa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Bay_of_Fundy_-_Tide_In.jpg
iar în timpul refluxului, timp de 6 ore acelaşi litoral arata aşa:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Bay_of_Fundy_-_Tide_Out.jpg
Toate acestea au loc când Luna se află în diferite poziţii. În imaginea următoare, imaginează-ți că privești din spre Polul Nord sau Polul Sud care s-ar afla în centrul acelui cerc reprezentat ca fiind Pământul, când Luna va ajunge în partea unde scrie "Reflux" acolo se va produce fluxul(se vor inversa).
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Diagrama_mareelor.PNG
Asta ca să te gândești că Luna poate fi cauza multor fenomene petrecute pe Pământ.
@andrei0105, uite că am uitat să și precizez acest lucru, pentru că văd că se înțelege că DOAR Luna creează cutremurele, dar ceea ce am vrut să menționez este că pe langă factorii tereștri(magma, rifturile, etc.) mai este și Luna.
Dar am zis aceste lucruri din cauză ca mulți spun exact cum ai spus-o și tu, „nu cred ca apropierea Lunii poate influenta placile tectonice/magma atat de mult incat sa se produca cutremure", dacă Luna creează mareele, atunci de ce nu poate avea influență asupra plăcilor tectonice? Cred că ai înțeles ideea și nu mai este nevoie să adaug nimic.
Cutremurele sunt provocate de ciocnirea a doua placi tectonice, cea mai usoara (cea oceanica) intrand sub cea mai grea (cea continentala). Acest fenomen se numeste subductie si, dupa parerea mea nu poate fi influentat in niciun fel de apropierea Lunii de Pamant (sau cel putin la distanta actuala). Probabil daca filmul 2012 nu ar fi aparut, acum nu ar mai fi existat atatea presupuneri aberante.
@Dannyjj Stiu de ce apar mareele (pe wikipedia e o greseala, cea mai mare e de 19, 6m nu de 16m), dar gandeste-te ca apa nu se misca doar atunci. Apa este intr-o miscare continua datorita curentilor marini. Asa si magma (pe care "plutesc" placile tectonice) este intr-o miscare continua datorita curentilor magmatici. Placile tectonice se misca continuu(cu 2cm pe an in medie, cel mai mult se misca microplaca Turca inspre nord cu 14cm pe an), cred ca Luna poate influenta aceasta miscare dar destul de putin. Oceanul Atlantic se extinde continuu, datorita faptului cu are un rift activ pe mijloc. Astfel, placa Euroasiatica se deplaseaza spre est ciocnindu-se cu placa Pacifica (Oceanul Pacific fiind supus inchiderii) zona de subductie fiind pe teritoriul Japoniei, din acest motiv sunt atatea cutremure acolo. Mai spun inca odata, nu cred ca apropierea Lunii poate influenta placile tectonice/magma atat de mult incat sa se produca cutremure. Consider ca este gresit sa gandim asa, parca vad ca anul viitor ca fiecare cutremur - "e din cauza Lunii".
@Dannnyjj Nu am spus ca mareele sunt creeate de curenti, am spus ca apa se misca si datorita curentilor (se subintelege ca mareele nu sunt creeate de curenti), citeste mai atent alta data. Nu am mai spus ce le creeaza deoarece din ceea ce ai scris se intelegea ca stii. De asemenea nu am spus ca nu exista nicio legatura intre Luna si Pamant. Vroiam sa subliniez ca factorul principal care produce cutremure nu este Luna pentru a nu ramane lumea cu o idee gresita, deoarece din ceea ce ai scris tu se intelege ca DOAR datorita Lunii au loc cutremurele. Am precizat ca si Luna influenteaza, dar, este un factor minor.
Ar trebui sa tinem cont ca totul in jurul nostru se leaga si orice este influientabil! nu conteaza distanta ci acea energie pe care noi nu o percepem! aceste cutremure au schimbat axa pamantului! s-a accelerat viteza de rotatie a pamantului. nu observati ca timpul trece mult mai repede? sunt multe chestii pe care noi nu le intelegem
Apropierea lunii pe pamant. Da foarte interesant, deoarece luna e un fel de magnet. Gandeste-te ca ai un magnet si iti zapacesti cu el telefonul. Asta face Luna cu Pamantul la asemenea fenomene cum sunt acum in Japonia.
Andrei1027 întreabă: