După ce a fost arestat de către cohorta romană din Ierusalim în Grădina Ghetimani, în noaptea zilei de joi, Iisus a fost dus legat în cetate la Ierusalim, la Sinedriu, unde preoţii împreună cu marele preot urmau să-l judece. Acolo s-ar fi aflat şi Nicodim şi Iosif din Arimateea, discipolii lui Iisus. În afara sălii de judecată se aflau mulţi oameni în aşteptarea sentinţei lui Iisus. Petru îl urmărea pe Iisus, însă in urma acuzaţiilor că era ucenicul lui Iisus s-a lepădat de 3 ori de Iisus.
Iisus în faţa lui Caiafa
La început, Iisus a fost dus la Ana, fostul mare preot şi socrul lui Caiafa, apoi la Caiafa, actualul mare preot de atunci. Au fost aduşi martori ce aduceau acuzaţii lui Iisus că el ar fi: încercat sa dărâme templul şi să-l reconstruiască in 3 zile, prorociile false, hulirea, autoproclamarea ca Fiu a lui Dumnezeu, etc. Curios, Caiafa îl intreabă pe Iisus daca e chiar Fiul lui Dumnezeu. Iisus a făcut celebra afirmaţie: Da, sunt şi de acum înainte îl veţi vedea la dreapta Tatălui Meu. La aceste cuvinte, Caiafa îşi rupse veşmântul; era clar, Iisus îl hulise pe Dumnezeu (după cum credeau fariseii) iar asta însemna condamnarea la moarte. Iisus este bătut, scuipat de mulţime si preoţi, chiar şi de soldaţi.
Iisus înaintea lui Pilat din Pont
Iisus în faţa lui Caiafa - Giotto ScrovegniIisus a fost dus la guvernatorul roman al Iudeei, Pilat din Pont (probabil că a fost trimis dimineaţa). Pilat, deşi în tinereţe fusese un om sângeros datorită răstignirii celor 1. 000 de zeloţi cu câţiva ani in urmă, ameninţat de împăratul Tiberius că-i va lua viaţa dacă nu rezolvă revoltele din Iudeea şi mai ales petru proasta conducere, el devine milos cu Iisus. Găsindu-l nevinovat şi la cererea soţiei sale, Claudia, cerându-i eliberarea sa, îl trimite la regele Irod Antipa. Nici Irod nu-i gaseşte o vină, în schimb îl batjocoreşte, punându-i o hamlidă albă, la adresa că el era proclamat: "Împaratul iudeilor". este trimis înapoi la Pilat pentru a-l judeca din nou. Mai multe întrebări fără răspuns, despre "Adevărul", "Împărăţia" inexistentă pe Pământ a lui Iisus, dacă era "Împăratul iudeilor", Pilat îi trimite pe soldaţi să-L biciuiască, ca după această pedeapsă să-l elibereze.
Interpretarea corectă a procesului
Pilat exclamând: "Ecce Homo!"Procesele nu se ţineau niciodată noaptea, ci ziua cu uşile închise;
Iisus nu era un om liber, a fost luat prizonier imediat după ce a fost prins, deci era legat in lanţuri, frânghii căci se ţinea un proces de judecată;
Ruperea hainelor însemna că Caiafa era maniat, pentru ca nu putuse să îi gasească greşeala lui Iisus. Prin legea îi era interzis să işi rupă hainele, care purtau semnele prezenţei lui Dumnezeu. Evreii îşi iubeau semenii, nu duceau niciun evreu] pe mâna unui străin, indiferent de faptă, doar dacă erau obligaţi, dar în cazul lui Iisus nu a fost aşa ci ei doreau sa îl lichideze cu orice preţ!
Bătaia nu era interzisă la procese;
Este ciudat faptul că dintr-un om ucigaş, Pilat poate deveni milos cu Iisus. În anul 36, este demis şi se sinucide pentru că nu-l plăcea pe noul împarat, Caligula ori pentru că nu l-a apărat pe Iisus.
De bună voie şi nesilit de nimeni . Doamneeeeee, ce întrebare . De fapt El a fost răstignit.
I-a dat vecina de la 3 cu vaza in cap si saracu' a sangerat pana la spital si... a murit! Ce intrebare ii asta?
A murit de prost " la spanzurat un ateu " numai respecte pentru ala care la rastignit " daca s-a intamplat vreodata asta.
Iisus a murit in anul 33, la ora 15. 00''. Pentru crestini, Invierea Domnului este cea mai mare, dar si cea mai iubita sarbatoare de peste an. Economistul Vasile Turcu, din Sebes, judetul Alba, a reusit sa determine, pe baza unor cercetari minutioase, folosind programe de calcul astronomic, datele calendaristice ale nasterii, mortii si Invierii Mantuitorului crestin Iisus Hristos.Vasile Turcu are 60 de ani si in prezent e membru al Academiei de Stiinte din New York. Din 1981, ardeleanul a inceput sa adune harti vechi ale Ierusalimului, sa studieze documente astrologice si sute de carti si a cerut sprijinul cercetatorilor de la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca pentru a reconstitui harta cerului din timpurile Noului Testament.
Economistul a determinat, prin calcule matematice, momentul exact al mortii lui Iisus pe cruce, pornind de la faptul ca Mantuitorul a fost rastignit de Pastele evreiesc, care a picat intr-o zi de vineri.
Concret, el a dedus ca acest eveniment nu se putea petrece mai tarziu de anul 36, intrucat Caiafa a fost mare preot intre anii 18-36. Totodata, Pilat din Pont, reprezentantul Imperiului Roman, a fost prezent in Iudeea intre anii 26-36, asadar, intervalul de timp in care Iisus a fost crucificat s-a redus la 10 ani: 26-36.
In Vinerea Mare, au avut loc un cutremur si o eclipsa. Pe baza versetelor din Biblie, potrivit carora in timpul rastignirii 'cerul s-a intunecat', astronomii din Cluj, impreuna cu Vasile Turcu, au intuit ca, in acel moment, ar fi avut loc, de fapt, o eclipsa. Astfel, cu ajutorul unor programe de calculator, ei au dorit sa vada in care dintre cei 10 ani (26-36) a avut loc un astfel de eveniment. Rezultatul a fost ca fenomene de acest gen au avut loc numai intre anii 30 si 33.
Punctual, in lunile martie si aprilie din anul 30, au avut loc doua eclipse, dar care nu au fost vizibile de la Ierusalim, acolo unde a fost rastignit Iisus. Nu acelasi lucru s-a intamplat in anul 33, cand eclipsa totala de Soare din data de joi, 19 martie, a fost vizibila din Ierusalim si Palestina si o alta eclipsa partiala de Luna care a avut loc in 3 aprilie, vineri, intre orele 17. 51 si 20. 42, care poate fi considerata 'Vinerea Mare'. Aceasta concluzie stiintifica a pus in evidenta ca rastignirea lui Iisus a avut loc in ziua de vineri, 3 aprilie, anul 33.
Vasile Turcu a mers mai departe, incercand sa calculeze ora exacta a crucificarii si mortii Celui Rastignit. '? n vechea Palestina, orele se masurau de la rasaritul soarelui, atunci era ora 0. Pe data de 3 aprilie, soarele a rasarit la 5. 27. Biblia spune: "Iar cand L-au rastignit, era ceasul al treilea". Aceasta inseamna ca evenimentul s-a intamplat, de fapt, in jurul orei 8. 27', explica Vasile Turcu.
Evanghelistii scriu ca de la ceasul al saselea pana la ceasul al noualea s-a facut intuneric peste tot pamantul, adica intre orele 11. 27 si 14. 27 s-ar fi produs o eclipsa de Soare, iar Mantuitorul era pe cruce. Vasile Turcu are insa o alta parere: '? n nici un caz o eclipsa de Soare nu putea avea loc pe Luna Plina, pentru ca, daca era Pastele Evreiesc, inseamna ca era Luna Plina, iar eclipsele se produc numai pe Luna Noua. Cand Iisus era pe cruce, nu putea fi o eclipsa de Soare'.
Tot in acelasi timp, cand Mantuitorul murea pe cruce, s-a produs si un puternic cutremur. Atunci, catapeteasma Templului s-a sfasiat in doua. Astronomii mai spun ca probabilitatea maxima de a se produce un cutremur este in timpul fazelor de Luna Noua si Luna Plina. Iisus a fost crucificat exact pe Luna Plina. In Noul Testament scrie ca lui Iisus i s-a dat sa bea otet, iar El a zis: "Savarsitu-s- a!'", apoi a murit.
Vasile Turcu crede ca decesul a avut loc in maximum 20 de minute, petrecandu-se in jurul orei 15. 00. Ce spun profesorii de religie: "Informatiile sunt bune". Biblia nu s-a dorit o teza de biologie, fizica sau geografie, ci e lucrarea mantuitoare a harului. Daca azi stiinta elaboreaza un studiu de cercetare despre Moartea si? nvierea Mantuitorului, cu studii tehnice amanuntite, asa cum sustine domnul Turcu, nu putem decat sa ne bucuram, in masura in care adevarul biblic de necontestat e dublat si din perspectiva stiintifica. Sunt bune informatiile referitoare la ora, data, ziua cand a murit Mantuitorul, dar de un folos real este trairea in Hristos, despatimirea si indumnezeirea, care au rezonante vesnice', explica Janeta Nita, profesoara de religie la Liceul 'Marin Preda', din Bucuresti. Ce spune PATRIARHIA ROMAN?: "Probabil ca datele sunt corecte". Intrebat despre calculele facute de economistul sebesean, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, ne-a declarat ca cercetarea acestor date nu constituie un pacat si ca este posibil ca Vasile Turcu sa fi calculat corect data rastignirii Mantuitorului. 'Stiinta si religia se completeaza reciproc. Probabil ca datele sunt corecte. Intr-adevar, asa cum mentioneaza Sfanta Scriptura, Iisus a fost rastignit de Pastele Evreiesc, care a fost, la momentul respectiv, in luna aprilie', ne-a spus parintele.
eusebiu27 întreabă: