Schimbarea valorii gramaticale(conversiunea) este mijlocul de imbogatire a vocabularului prin care se formeaza cuvinte noi prin trecerea de la o parte de vorbie la alta.Cuvantul nu isi schimba forma; cuvantul format prin conversiune se comporta ca partea de vorbire la care a trecut... EX: NOAPTEA este instelata ...noaptea este substantiv (se poate numara o noapte, doua nopti)...si NOAPTEA visez putin ...este articulat cu articolul hotarat (a)...[daca pui intrebarea CAND visez mult? noaptea) este complement circumstantial de timp]
Un alt exemplu este cu "bine":Invata BINE/ BineLE facut nu se uita... Mi-a facut UN bine... (un bine este substantiv ).
Succes!
Odododo! Mulţumesc şi pe mine m-ai ajutat. :*
Mersi...m.ai ajutat si pe mine
Dar în textul Toporași care sunt cuvintele formate prin conversiune?
La primul exemplu ai gresit. Substantivul nu are nicio legatura cu complementul. Substantivul e parte de vorbire si complementul e parte de propozitie( functie sinctactica)
Ai def mai jos prin conesiune se pot obtine substantive din : 1.adjective2.verbe la participiu 3.adverbe 4. interjectie
apoi
odjective din : 1.verbe la participiu 2.gerunziu 3.pronume
adverbe din :1.adjective 2. vb la participiu 3.subst.
prepozitii din 1.adverbe2.vb la participiu 3.substantive
Pai.
fiecare parte de vorbire devine substantiv prin articulare!
de ex: adjectivul rau-substantiv: raul.
sau.adjectivul bine...devine adverb daca`l pui pe langa un verb.
Eu am invatat treaba asta cu conversiunea...usor.adica.te uiti pe text...vezi.care are forma de adj...(de ex) si pui intrebarea.
Ce ma face sa rad si ma enervez usor ca nu vad nici un fel de cuvant decat explicatii imbecile -_________- FGM! VREAU UN CUVANT IN PANA MEA! UN CUVANT! cei asa de greu
Dar vreau sa va intreb:cand ni se cere sa transcriem un cuvant format prin conversiune dintr-un text.Cum ne dam seama ca e conversiune?
Trebuie neaparat sa fie in cel putin 2 fraze in acel text pentru a ne da seama?
Schimbarea caracteristicilor gramaticale fara a recurge la sufixare sau prefixare.
Ex1: Am o rochie frumoasa. (adj.)
Frumoasa vine la vale. (subst.)
Ex2: Noaptea este instelata. (subst.)
Vom pleca noaptea. (adv.)
anonim_4396 întreabă: