| WohooAmTreiFunde a întrebat:

Cum s-a descoperit BIG BANG-ul?
Adica, de unde au aflat oamenii ca acum miliarde de ani s-a produs pur si simplu o explozie in spatiu care a creat universul.
Plus, ce era acel BIG BANG? un punct de energie masiva? Daca e asa, de ce a explodat? de ce nu a ramas punctul pur si simplu intact?
Plus, ce a fost inainte ca acea explozie sa aiba loc?

Răspuns Câştigător
| bluebios a răspuns:

Hubble a descoperit pe baza mai multor observatii ca toate galaxiile se indeparteaza una de alta, deci dand timpul inapoi la un moment dat toate galaxiile de univers erau atat de apropiate incat gravitatia acumulata sa concentreze toata materia din univers intr-o singularitate (un punct infinit de dens). Mai tarziu doi ingineri de la Bell incarcand sa construiasca o antena pentru telecomunicatii au descoperit din intamplare o unda electromagnetica care sa presupus ca provine de la explozia BigBang-ului, apoi NASA a trimis in spatiu o sonda care pe baza acestei unde electromacnetice a reusit sa construiasca o imagine a universului timpuriu, care este consistenta cu calculele matematice care au la baza ipoteza BigBang-ului.

Inca mai sunt multe de descoperit in materie de cosmologie, nu se poate spune cu certitudine, inca, daca BigBang a fost un fenomen izolat sau daca a fost cauzat de altceva (desi exista cateva teorii cum ar fi "Loop quantum gravity" sau "String theory" inca nici una nu a fost demonstrata experimental). Se pare ca NASA va mai trimite prin 2000 si nustu cat o sonda care va incerca sa masoare undele gravitationale care provin de la explozia BigBang-ului. Se prezupune ca aceste unde gravitationale vor curba niste fascicule LASER si in acest fel vor putea fi detectate.

Pe baza acestor masuratori va fi favorizata una din cele doua teorii de mai sus. Daca vor fi detectate foate putine perturbatii gravitationale este mai probabila teoria stringurilor care presupune ca BigBang-ul a fost cauzat de ciocnirea dintre doua membrane (o membrana este un spatiu cu 3 dimensiuni spatiale care se misca intr-o a patra dimensiune spatiala), daca sunt detectate multe perturbatii gravitationale va fi mai probabila "Loop quantum gravity" care postuleza ca universul este in expansine pana la un moment dat cand incepe ca se contracte formand din nou un BigBang care va da nastere unui nou univers s.a.m.d.

Totusi un raspuns simplist care pot sa ti-l dau acum la intrebarea ta "de ce nu a ramas punctul intact" este ca din punct de vedere matematic oricat de improbabil ar fi ca un eveniment sa aiba loc, daca astepti un timp suficient de lung acesta va avea loc.

6 răspunsuri:
| adytzusiatat a răspuns:

Uite fratele meu aici.E buna intrebarea uitate si tu acum am inteles si eu:Phttp://ro.wikipedia.org/wiki/Big_Bang

| sNukki a răspuns:

@Silviu permite-mi sa te corectez :d placile tectonicewinking

| aaaaaaaaaaaaa1234 a răspuns:

Bazingaaa!
1. Nu a fost descoperit, este doar o teorie, aia de la LHC incearca sa recreeze primele secunde de dupa big bang happy.
Si da, a fost o explozie care a creat si determinat expansiunea universului, la fel cum placile continentale sunt in miscare, la fel si corpurile ceresti.
Big Bang-ul nu este un punct sau ceva asemanator, este doar explozia respectiva.
Dupa explozie particulele respective au format praful cosmic din praf corpuri ceresti...

Bazingaaa!

| bluebios a răspuns:

Teoria despre care spune Adrian se numeste efectul Doppler si se refera la modificarea lungimei de unda determinata de deplasarea sursei de unda (mai exact daca se indeparteaza de observator lungimea de unda creste, iar daca se apropie lungimea de unda scade).
Mai exact astronomii se uita la un anumit tip de stele despre care se stie exact ce fel de lumina emit si la o analiza spectrala determina asa numitul "red shift", o deplasare a spectrului catre lumina rosie ceia ce insemna o crestere a lungimii de unda, deci faptul ca acele stele si toata galaxia din care fac parte se indeparteaza de noi.

| Minodora32 a răspuns:

Unitatea binara este o masura a entropiei si a cantitatii de informatie.

Entropia exprimata in biti, ne arata numarul mediu de semne necesare pentru scrierea (distingerea) comunicatiei

De aici:
https://www.qdidactic.com/......lui229.php

| george155 a răspuns:

Nimic nu se stie cu exactitate...dar au fost facute diverse ipoteze. Tinand cont ca universul este in continua expansiune si calculand caldura si varsta stelelor cea maiteoretica ipoteza ar fi big bangul.Nimeni nu stie nimic cu precizie.