| Iriiiii a întrebat:

Cum sa fac compuneri mai frumoase, mai complexe? Eu nu prea ma pricep la compuneri si, pentru ca sunt a 8-a, va trebui sa dau capacitatea la sfarsit de an scoalar. Si sunt sigura ca ne va da vreo 2 compuneri si mie daca imi cere sa fac una de 25-30 de randuri, eu in 10 randuri am terminat. Pur si simplu nu stiu despre ce sa scriu. Ma puteti ajuta? Multumesc.

12 răspunsuri:
| blueangel99 a răspuns:

Păi, dacă zici că scrii puţin, o fi din cauză că nu prea ai idei cum să dezvolţi subiectul compunerii. Îţi recomand ca înainte să scrii o compunere, să te documentezi cât mai mult despre acel subiect. Baftă la scris. Sper că te-am ajutat.

| Darius45633 a răspuns (pentru blueangel99):

Tu crezi ca se poate documenta in timpul examenului? Mor cand vad raspunsuri de astea.

| Miruuuuu a răspuns:

Heii!
Eu am dat anul asta examenul de la sfarsitul clasei a 8a.
Si sunt 2 compuneri:una de creatie,si una de la care ar trebui sa ai planul-trebuie sa vi'l dea dna de romana.
Si pe baza planului pe care trebuie sa il memorezi faci compunerea cu exemple din text.
La cealalta,de creatie, incearca sa pui mai multe figuri de stil, sa citesti mai mult si sa citesti si alte compuneri.Trebuie doar sa ai imaginatie.
Nu o sa ai compunere de 25-30 de randuri, ci de 15-20.
Daca vrei sa trisezi putin, cand chiar nu mai stii ce sa scrii, mareste putin scrisul sau pune mai mult dialog si alineate.
Sper ca te'am ajutat!

| OpenYourEyes a răspuns:

Hey,nu te speria.Eu ador literatura si gramatica.Sunt pe profil de filologie,daca vrei te pot ajuta. happy sau cand incepi scoala roaga un/o coleg/a sa te ajute, sau de ce nu roaga-ti profesoara de romana sa te ajute.A si inca ceva, cititul te ajuta foarte foarte mult.Citeste cat mai multe carti si vei vedea cu ce usurinta redactezi compuneri.

Succes.

| MadalinaD a răspuns:

Buna, draga mea! Eu sunt acum in clasa a7-a, dar am participat la suficiente concursuri si olimpiade pana acum. Fii foarte atenta! In primul rand, nu sunt adepta "expresiilor luate de pe internet". Ceea ce scrii trebuie sa fie original... stii, fiecare autor isi lasa amprenta in opera sa.Crezi oare ca Vasile Alecsandri a luat expresii de aici si de acolo si a reusit sa creeze cele mai frumoase pasteluri? Nu. Pur si simplu trebuie SA UITI TOT! Da, ai inteles bine.Nu te gandi la nimic altceva, fii tu insati! Scrie sincer, scrie ceea ce simti!

Succes! :*

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un singur lucru poti sa faci:CITESTE. Doar prin citit ti se dezvolta imaginatia si vocabularul.happy
Bafta!

| AdycuThebest a răspuns:

Buna...eu cred ca daca citesti in fiecare zi cate 15 minute te va ajuta mult. Doar prin citit ti se dezvolta imaginatia si vocabularul.Si poti cere si ajutorul altorea...colegilor,profesorilor.Success big grin

| AncaElla a răspuns:

Http://www.didactic.ro/......-compuneri
Descarca fisierul ala, are expresii pentru compuneri.Invata cateva din ele si incearca sa faci singura compuneri cu ele.Ca sa iti mai imbogatesti vocabularul e bine sa citesti...nu neaparat romane, dar sa vezi cam cum se formuleaza idei.Bafta!

| Tronciu_Serban-Ilie_1998 a răspuns:

Asa bime laughing

| BiBiloi a răspuns:

Buna... eu am dat capacitatea acum in vara, sunt a 9a a cum big grin nu te stresa foarte tare, enuntul iti cere sa fac o compunere de 10-15 randuri, dau 20 maxim. doar exerseaza, cauta variante pe net sau subiectele de la capacitatea din vara si exerseaza tongue succes