In romana, cuvantul "indie" suna tare, tare ciudat. Eu unul, inainte de a sti ce inseamna, ma ducea cu gandul exact la muzica...indiana.
Mai tarziu, fiind curios si fiindca vreau mereu sa imi extind "frontierele" muzicale am cautat pe net sa vad exact ce inseamna cuvantul "indie".
Pe Wikipedia este desemnat ca fiind " prescurtarea de la independent, referindu-se la creatii din afara curentului comercial sau mainstream, care nu sunt sprijinite de o casa majora de productie si nu beneficiaza de un buget mare".
Pentru mine asta a insemnat imediat a creea arta, fara compromisuri. Arta fara a te gandi la un profit imediat ci a te concentra pe mesajul transmis. Pe scurt: creatie facuta pentru a transmite, nu a vinde.
Si atunci, de ce unii, cand aud de Indie, stramba imediat din nas? In primul rand, cred ca nu stiu ce inseamna. In al doilea rand, in muzica, a devenit o moda, daca o trupa underground (Indie?) nu stie sa explice ce anume transmite prin stilul abordat, foloseste cuvantul "Indie" pentru a-si desemna apartenenta muzicala. Nu am sa inteleg niciodata de ce, in loc de a ramane "indie", adica sa evite orice fel de catalogare (creatie pentru a transmite mesaj- remember?), membrii trupei prefera sa se incorseteze intr-un termen pe care nici nu il inteleg, de fapt.
In felul asta, "Indie" devine un termen lipsit de substanta, la fel cum inainte era considerat "alternativ" dupa un numar excesiv de trupe care cantau "altrenativ".
Si eu fac parte din curentul/genul/stilul Indie si anume, sunt vocalul unei trupe care nu are nici un contract semnat cu o casa de productie, se impresariaza singura etc. Dar eu inteleg pe deplin ce inseamna asta si daca voi fi intrebat ce canta trupa mea, voi spune "NightFly canta...NightFly" si nu "Indie".
Pentru ca sunt muzician si pentru ca ma pot considera "profesionist" (ce urat suna!- arta nu e o profesie, e o vocatie), voi incerca sa definesc stilul..."Indie".
Pentru inceput trebuie inteleasa distinctia dintre gen si stil. Rock-ul este un gen, ca si pop-ul, dance-ul sau hip-ho-ul, iar punk, hard, heavy metal, black, gothic, etc sunt stiluri sau "sub-genuri" ale rock-ului. Pentru a evita o confuzie, voi ramane la termenul de "stil".
Deci o trupa de rock, apartine genului rock, dar fiecare trupa abordeaza alt stil, din punct de vedere al sound-ului. Nu Poti compara The Cure cu Red Hot CHilli Peppers. Asta nu inseamna ca anumite trupe nu pot avea influente una de la cealalta sau sa apartina mai multor stiluri.
E chiar perfect posibil, tocmai pentru ca muzica este un lucru viu la fel ca orice arta, nu este statica si fiecare compozitor nu construieste fara a avea o baza.
Beethoven a folosit un motiv din opera "Bastien et Bastienne" de Mozart in Simfonia a III-a si nu s-a sfiit s-o recunoasca.
Dave Grohl a ascultat AC/DC, Rolling Stones si multe alte trupe dar nu poti spune ca piesele Foo Fighters inseamna AC/DC sau altceva.
La Dave e si mai interesant de observat cum piesele din perioada de inceput a trupei Foo Fighters aduc un pic a "Nirvana"(Dave a fost bateristul Nirvana) si invers, anumite piese Nirvana in ultima perioada inainte de moartea lui Kurt, seamna un pic cu Foo Fighters. De ce? Pentru ca Dave se implica activ in compunearea pieselor Nirvana. Pe ultimul album, Kurt chiar i-a rugat pe membrii trupei sa contribuie cu piese proprii.
Ca sa scurtez, stilul Indie a aparut cam prin anii '80. In Marea Britanie existau chiar radiouri "indie" si stilul desemna trupe rock ce nu aveau inca un contract cu o casa de discuri. In SUA trupele "underground" cantau atat "Indie" cat si "alternative rock".
In Marea Britanie "Indie" inseamna mai mult un stil care in anii '90 a dus la "brit pop" spre deosebire de SUA unde asta insemna un heavy metal mai agresiv si unde trupele Indie s-au numit asa pentru a se separa de formatiile ce cantau "college rock" asa cum era REM.
In anii '90 grundge-ul, o varianta a rock-ului alternativ (fratele rock-ului Indie) a atras atentia caselor mari de productie astfel aparand in mainstream trupe ca Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam.
Odata cu acest eveniment, denumirea intelesul stilului "alternativ" s-a schimbat. Inainte muzica "alternativ" se referea la un stil care se asemama ca mesaj mai mult punk-ului dar dupa succesul comercial al grunge-ului, alternativ a devenit un "produs" al mainstream-ului rock.
Incepand cu 2000, povestea se repeta. Anumite trupe care se refera la stilul abordat ca fiind Indie, au devenit succese comerciale, in acelasi timp pastrandu-si titulatura de "indie" astfel ducand la o confuzie in ceea ce priveste stilul. In categoria asta pot intra Franz Ferdinand, Editors, the Cribs, Arctic Monkeys.
De aceea, in prezent, stilul indie este destul de greu de definit. Voi incerca o definitie proprie.
Dupa parerea mea, Indie Rock, este un stil muzical care combina elemente din uneori agresivul "alternative rock" cu foarte comercialul pop. Adica un rock nici foarte agresiv nici extrem de comercial. O muzica facuta pentru a transmite ceva si nu pentru a fi o "investitie"(poate doar sufleteasca)
Nu am vorbit de trupele din tabel. Va las placerea sau "ne"placearea de a le descoperi.
Metamorphose întreabă:
anonim_4396 întreabă: