Orice obiect, fie el din sticla sau din otel, poate vibra, rezona si chiar exploda daca este expus unor frecvente sonore de o intensitate suficient de puternica. Nivelul distructiv al acestor frecvente depinde de forma obiectului si de natura materialului din care paharul este facut. Pentru a sparge un pahar cu ajutorul sunetelor, de exemplu, este nevoie de determinarea frecventei denumite proprii, adica a acelei frecvente la care sticla cedeaza, si a o mentine la o intensitate suficient de ridicata. Aceasta se poate situa in domeniul sunetelor imperceptibile de urechea umana (a ultrasunetelor) sau in aceea audibila, plasata intre 20 si 18.000 Hz.
In cazul sunetelor perceptibile de urechea umana, paharul ar putea fi spart de o singura nota muzicala. Pentru ca un pahar sa poata fi spart de vocea unei soprane aceasta trebuie sa ajunga la o frecventa cuprinsa intre 700 si 1700 Hz. Cit despre intensitate, se stie ca vocea marilor cintareti poate sa atinga 200 decibeli, adica e suficient de puternica pentru a face un pahar sa vibreze sau chiar sa se sparga. Distrugerea mai depinde insa si de caldura, umiditatea aerului ambiant, de natura suportului pe care paharul se afla asezat si de distanta fata de sursa de emisie sonora. Aceste conditii respectate, orice pahar poate fi spart prin emisia unui sunet.
Dar paharul se poate sparge din cauza ca sunetul il face sa vibreze sau ca sunetul loveste paharul cu presiune?
Un articol aici http://www.scientia.ro/......pahar.html
Sau blog http://danielroxin.blogspot.ro/......pahar.html
Mi se pare că contează frecvența sunetului să fie aceeași cu a paharului. Ști că fiecare tip de pahar sună puțin altfel dacă îl lovești. Așa e și cu sunetul. Nu știu să explic fenomenul, dar s-a testat mitul la Mythbusters.
E vorba de sunete care vibreaza prea tare.In asa caz, si timpanul se poate sparge.
anonim_4396 întreabă: