Uite aici gasesti tot ce iti trebuie: http://www.bogenloewe.de/index.php?main_page=index&cPath=187_8_54
dela lemn brut pana la shafturi pentru sageti. aici sunt doar materiale de care ai nevoie. pe youtube sunt o gramada de tutoriale despre procedeul de lucru. sau poti sa iti iei unul gata facut tot de pe situl asta.
Baieti, pe mine m-a invatat unchiumiu ca poti face un arc in asa fel: iei un bat de alun si direct cand il rupi din pom il cureti de coaja; il lasi sa se usuce cam vreo 5-7 zile si apoi il pui intr-o cada cu apa fierbinte si acolo il modelezi.si i pui otara ata, dar sa fie groasa.Asa acum ca sa faci niste sageti iei asa:niste crengute de alun, dar nu le cureti, apoi ii pui otara sarma la capat si le faci un canal la capat.Si daca vrei tu sa pui o pana la capat.Astai tot.Succes!
Cel mai bun e lemnul de frasin sau de salcam.
Se poate folosi bat foarte drept de salcam cu diametrul 2, 5-3 cm, fara prea multe crengute pe el (sa nu aiba noduri). Asta se lasa la uscat cateva luni bune la umbra si in coaja (sa nu crape). Lungimea trebuie sa fie cam cu 10 cm mai mica decat inaltimea utilizatorului.
Din frasin uscat se fac arcuri din lemn brut si crapat de-a lungul fibrei, dar necesita un atelier de tamplarie, scule pentru prelucrarea lemnului si pricepere.
Recomand ca arcul sa nu fie legat decat in zilele in care il folositi, in restul timpului coarda trebuie luata jos, pentru asi pastra lemnul calitatile de arc.
Sagetile se fac din alun subtire si drept si cu lungimea de la varful degetelor cu mana intinsa lateral pana la urechea din partea opusa (privind spre mana intinsa). Se poate folosi si papura. Trestia e prea usoasa si fragila. Capatul gros se poate despica pentru a introduce o pana si apoi se leaga strans cu fir subtire de sarma. Pentru varf se pot folosi cuie de 80-100mm, legate tot cu sarma sau taiati din tabla mai groasa forme de sageata pe care le legati cu sarma la sageata despicata la varf.
Coarda se poate face din snur de matase sintetica sau din rafie.
Eu am arc din lemn de molid sageti de fag trage peste 100metri
Mam dus in badure am toiat ocreanga mare de molin am decojito am pus-o la uscat 2 zile am slefuito am modificato si o iestit un arc destul de bun pentru un incepator
sagetile cam la fel m-am dus in padure am urcan in ceva fagi am taiat cregute 1 poate 2 metri ca astea daca le tai au grosimea buna petru sageti am facut asa am venit acasa le-am legat de o bata mare si le-am pus sa se usuce dupa 2-3 zile le-am desfacut le-am decojit le-am slefuit ca sageata sa nu fie asa de grea i-am pus sarma pe varf sa mearga drept i-am pus si pene in spate si oala gata si arcul si sageata
George fi atent sunt multe feluri de lemn cel mai bine este lemnul tisa dar nu stiu unde se gaseste al doilea salcamul si dupa aia alun (mai greu de gasit in forma necesara) dar trebi un lemn de forma ira sageti de alun sacutite si geluite daca vrei le tai un pic la varf si pui in taietura un varf metaluc iar la coada patru sau doua pene
Din sanger, salcam si nuc. rupi un bat de cam vreo 60 cm depinde ce marime ai il indoi si ei o bucata de ata cat e batul de mare si faci cate un nod in capatul batului. sageti poti face din stuf dar sa ai grija ca sunt fragile. le pui un cui mic in capat legi strans cu o bucata de ata sau sarma ca sa nu iasa cuiul.si atat. arcul cu sagetii e gata de testare.
Poti folosi si dudul
Eu am facut un arc de salcam:pai sa va spun cum
-iei un bat derpr cu grosime de 2-5 cm nici mai mult nici mai putin
-ilcioplesti la ambele capete sa fie din ce in ce mai subtire coborand in 3 trepte
-ii faci la capete 2 santuri prin care sa teci arta si apoi il arcuiesti
Ex:eu am facut unul si trage peste 200 m inaltime si 250 m lungime
Cine vrea un arc profesional si sageti calumea sa bage id: stan_andrey11@yahoo.com
Pentru ca atunci cand o sa pot o sa fac un arc si o sa fac si un filmulet.
Eu am unul care trage mai mult de 20m.
Arcul din salcam si sagetile dintr-un lemn mai tare...incat sagetile sa stea drepte.
Din ce trebiue facut
un arc
si din ce tip de lemn dr sagetile
din dud e bun
Sagetile se fac dintr-un lemn de esenta tare, prun, sanger.
1. Iei un lemn cu sectiune patrata de 12 pe 12 cm si lungime de 90 cm.
2. Il despici cu un topor sau il tai la un circular in paralipidede de 10 pe 10 mm.
3. Transformi paralipiedele in cilindri cu un cutit sau la strung pana la diametru de 8 mm.
4. Faci rost de pene pe care le despici pe lungime
5. Montezi 2 jumatari pe pene pe un capat al sagetii si le legi incat sa formeze 120 grade.
6. Varfurile le construiesti prin forjare. Le formezi prin batere pe un obiect cilindric gaura apoi varful in forma unei frunze de salcie.
7. Montezi varfurile pe sageata. Eventual dai doua gauri transversal pe varf si montezi si doua nituri.
B. Arcul
1. Te duci cu drujba la padure. Tai o craca cu diametru de 5 cm si lungimea de 1 m. Sa zicem dintr-un frasin. Si cornul ar fi bun dar este cam rar intalnit in Romania pentru ca e pretentios la sol. Tot cu drujba o reduci la 1, 80 m taind varful.
2. Pui la uscat
3. Decupezi lemnul de prisos pe profil si in fata.
4. Slefuiesti muchiile
5. Faci niste crestaturi in forma de U la capete.
6. Coarda(din intestine sau fir de pescuit) o tai la o lungime de 165 cm. Faci doua laturi la capete
7. Un capat il pui intr-o crestatura si strangi latul.
8. Cu acul asezat in picioare si crestatura cu lat jos incorzi arcul pana cand poti ajunge cu celalalt capat in celalalt lat. Dai drumul la arc.