Daca stii engleza uitate la videoclipurile http://www.youtube.com/watch?v=6eWDgNrLYps http://www.youtube.com/watch?v=5e4lVUhBh90&feature=fvwrel http://www.youtube.com/watch?v=Ws-6AU8WZb8&feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=y7UMmtSI3vU&feature=relmfu astea pe mine m-au ajutat
Eu stiu o metoda invatata de la un batran de la tara pai cauti paie dintralea de stug da destul de groase si faci dintr-un fund de sticla sau dintr-o buc de tabla un triiunghi cat sa il infigi acolo si in celalalt capat legi mai multe pene strans cu o sarma da foarte strans. Nu e o metoda intocmai doar am auzit-o la tara. Si am auzit ca se duce sageata tare. Succes
Deci,george.Ca sa-ti faci un arc bun si rezistent iti iei un topor sau cutitt, asa si iti tai o cranga de alun(aia de rachita nu ii buna. Eventual din rachita iti faci sagetiile), asa.o ciopartesti sa arate frumos.Eu nu stiu, nu am bagat bota de arc in cazan cu apa fierbinte deoarece nu o fost necesar dar daca mai, draga george tu vrei poti.
Ca sagetiile sa zboare bine nu iei o sfoara obisnuita ci iei o sfoara de sarma rezistenta.cam atat. SUCCES
Vezi sa nu omori ceva!
Salut. Exista arcuri care se fac mai complicat si arcuri simplu de facut.
Cel mai usor, dar sa se poata nu-mi arc:
1) - tai (iarna sau toamna tarziu, sa fie frig si vreme umeda) o creanga de cativa cm grosime, dreapta si cat mai curata de noduri. Sa nu aiba fibra rasucita (vezi dupa coaja sau/si dupa pipait). Daca intinzi arcul X cm (la inaltimea ta de 175 cm, vei intinde cam 72 cm), arcul trebuie sa aiba lungimea intre santurile corzii cam 2, 2 * X (158 - 162 cm), adica lemn drept pe minimum 165 cm.
2) - partea mai putin noduroasa va fi cea opusa corzii. Privind-o, arcul trebuie sa fie perfect drept. Daca nu, se indreapta incalzind lemnul (pana frige, dar fara sa-l arzi; partea opusa corzii se tine mereu opus focului) si fortandu-l incet.
3) - dai coaja jos (in ziua taierii). Pe partea aleasa spre a fi cea opusa corzii dai coaja jos fara sa intri deloc in fibra lemnului.
4) - stabilesti punctul de mijloc al lemnului. De la el incepi sa subtiezi lemnul (cu un cutit si/sau raspila) inspre capatul de sus al arcului. Subtiezi putin si pe laterale. Pentru capatul de jos al arcului, incepi sa subtiezi pornind de la un punct la 5-10 cm mai jos de centrul arcului. Subtierea se face DOAR pe partea dinspre coarda si pe laterale, partea opusa corzii NU se atinge. Subtiat omogen. Pe grosime sa fie, la capete, cam de 2 ori mai subtire ca la maner, pe latime cam de 2-2, 5 ori mai ingust ca la maner.
5) - lasi lemnul sa se usuce intr-un loc rece si nici prea uscat, dar nici umed. Nu afara (ii trebuie umiditate si temperatura cat mai aproape de constante). La uscat sa stea legat foarte strans de un par sau un fier perfect drept.
6) - dupa cateva luni (cand e bine uscat) il curbezi putin pe genunchi sau proptindu-l in podea; vezi cat de usor se curbeaza si-l mai subtiezi, daca trebuie, astfel incat sa se curbeze exact ca un arc de cerc: omogen de la un capat la altul. Verifici sa nu se rasuceasca la indoire, partea dinspre coarda sa ramana intr-un singur plan! Daca se rasuceste/ indoaie in lateral, il indrepti la foc (partea opusa corzii opus focului si, de data asta, foarte putin umezita cu o carpa umeda)
7) - il finisezi bine cu smilgher DOAR pe partile subtiate (nu-l atingi pe partea opusa corzii nici macar cu smilgher). Daca arcul este atins cu cutit, raspila, smilgher aspru sau orice altceva ascutit si dur pe partea opusa corzii, se va rupe usor.
8) - ii faci santurile corzii: pe laterale, nu pe partea opusa corzii! Oblice, coborand dinspre partea opusa corzii inspre partea corzii si "inspre maner". Le faci cu o raspila dreptunghiulara, in niciun caz cu cutit. Le finisezi cu smilgher.
9) - montezi coarda, indoind arcul folosindu-te si de picioare. NU proptesti arcul in dusumea cand il indoi. Coarda - merge din plastic de coarda de rufe daca arcul nu-i foarte tare. NU sarma. Trebuie sa fie maleabila, dar sa NU se intinda. Distanta intre maner si coarda - cam 15 cm pentru un arc de 150-155 cm intre santurile corzii.
10) - incordezi arcul si verifici (de exemplu, intr-o oglinda sau iti zice altcineva) daca este arc de cerc perfect si daca nu se rasuceste pe lateral. NU incordezi din prima la 70 - 72 cm. NU tii arcul incordat la intinderea "maxima" decat 1-2 secunde (in 1-2 secunde trebuie sa vezi daca se curbeaza perfect uniform).
11) - daca indoirea nu-i perfect uniforma, notezi cu un creion ariile mai rigide si iei incet, cu un smilgher, din lemn pe partea dinspre coarda. Verifici des indoirea, sa nu iei prea mult. Daca partea dinspre coarda nu face o suprafata perfect perpendiculara pe planul indoirii, corectezi fie luand omogen de pe toata lungimea arcului (dar il slabesti; iei de pe partea corzii, din partea spre care se "apleaca", pe toata lungimea, a.i. sa pastrezi curbarea in forma de arc de cerc perfect), fie (si) indreptand iar la foc.
12) - sagetile se indreapta la foc, se decojesc, se face cu un smilgher cutat santul pentru. coarda, se leaga de ceva perfect drept si se lasa si ele mult la uscat. Apoi despici niste pene de pasare (porumbel, cioara) exact pe nervura (cu foarfeca fina ori lama), le dai forme egale si le lipesti bine cu nervura despicata pe lemn. 3 pene de sageata. 120 de grade. una din pene trebuie sa fie perfect perpendiculara pe santul de la coada: acea pana va sta in exterior cand tragi. Varful il cumperi si atasezi sau, daca nu, subtiezi sageata cu smilgher inspre coada si ascuti "in scurt" varful de lemn si-l calesti usor in foc.
13) - lemn arc: sunt multe bune. Recomand frasin, stejar, paltin (merg la metoda simpla, descrisa de mine). Lemn sageata: sanger (cornus sanguinea), corn (cornus mas), frasin, alun (matur). Evita la arc lemnele moi si coniferele (tisa ar fi buna, dar e ilegal sa tai, creste f. incet). Daca faci sageata din conifere: lemn mai gros, despicat si adus la forma (nu recomand, te complici, fibra poate fi stramba si se rupe cand tragi).
14) - un asa arc trage (eliberand la 40 - 42 de grade fata de pamant, fara vant - nu 45 de grade fiindca nu suntem in vid) cam 130-150m cu o sageata de 1, 4 grame/kgf tarie arc (taria se masoara in kgf sau livre la intinderea maxima a arcului) pentru. un arc cu intindere de 70-72 cm si distanta coarda-maner cu coarda montata de 15 cm. Lemnul nu conteaza mult, cata vreme nu-i plop, salcie, castan, conifer, fag, tei, cais, piersic, arin. Bune de arc mai sunt dudul, corcodusul (dar crapa usor la uscare), salcamul (dar se prelucreaza obligatoriu altfel; uneori si dudul, depinde de modelul arcului), alunul (dar trebuie atentie sa fie dens si trebuie tratat termic intr-un anume fel), ulmul, carpenul, lemnul de corn sau sanger (dar greu gasesti cu fibra nerasucita) etc.
Mai, Deci eu sunt vanator dar cunosc foarte multe despre arcuri.
Deci, un arc trebuie sa fie : (va recomand 4 copaci ) 1)Corn dar este foare rar 2)Sanger este foarte rezistent, am si eu si vil sugerez 3)Carpen... 4)lemn cainesc. Iar pentru sageti 2 lemne. de alun (le indreptati la foc eu asa fac) si de sanger care le modelati tot la foc (cele de sanger sunt cele mai bune) ata nu ma pricep prea bine dar eu am una speciala (ala care mi-a dat-o spunea ca pot trage tirul cu ea )). Eu sper sa va placa acest arc daca doriti sa ma contactati pentru a cumpara sau a primi saturi, tutoriale The_messe_vlad@yahoo.com Sper sa va placa dar la sageti eu pun 3 pene si varf de fier (otel calit)
Aproape toti ati cam raspuns gresit! adevarat, sagetile se fac din alun sau orice fel de lemn usor! arcul va zic eu, facetil din GUTUI, este foarte bun si are flexibilitate foarte buna! Succes!
Arcul : Un bat de Carpen, de 140 sau 160(asta depinde cat de unail esti). Batul sa fie cat mai egal in ambele capete.Iei batul, il masori, la jumatate sa ramana cam 20-25 Cm sa poti tine cu mana.Iei o barditza(topor) si te bagi la lucrat. Subtiezi lemnul in asa fel incat sa se poata arcui.La mijloc nu te atingi! numai partile laterale! Cand crezi ca se arcuieste destul, pui coarda.eu am folosit ca si coarda un fir de la frana bicicletei.prinzi bine firul ca un capat, iar la celalalt trebuie sa-i faci un sistem de prindere ca atunci cand nu-l folosesti sa-i dai drumul.
Sagetile : din STUF(papura) sau din betigase drepte de alun uscate vreo 2-3 zile. Bafta
Loati un bat de vreun metru de sanger, apoi luati o bucata de sfoara rezistenta si faceti un canal in sus si unu jos apoi legati sfoara de canale bine stransa. succes!
Eu am un arc din alun si este foarte bun.Sagetile sunt din liliacul din fata casei si inainte de a le pune sagetilor cate ceva ascutit in varf una din ele s-a implantat intr-un gardulet din lemn si sageata nu avea nimic ascutit doar am slefuit putit varfurile.Deci daca vriti un arc cu sageti bun faceti-l din lemn de alun si liliac iar ca fir puneti ata cerata si intindeti-o bine.Bafta!
Se ia o creanga de alun se cresteaza in ambele capete, si o decojesti. urmatoarea zi o modelezi legi o ata elastica putin mai groasa cam de 0.50 cm.sagetile sa fac din papura si pui in varf un cui taiat pe jumatate (ca sa il atasezi sagetii ai nevoie de un cui faci gaura un varf, intoduci cuiul si apoi deasupra legi cu ata subtire.Pentru ca alunul este elastic si inacelasi timp si foarte rezistent daca ai forta necesara daca tragi tare de ata poti sa infigi sageata in lemn dar aceasta se poate si deteriora daca ii uda.asa se face credeti-ma
Salut, eu as dori sa-mi spuna si mie cineva cum fac un varf de sageata, si dudul este bun pentru arc
Buna. Ma numesc Dragos si am 14 ani, fi atent, daca vrei cu adevarat un arc bun ia-ti un lemn { salcam}, de diametru 50 cm, eventul sa fie drept, il tai la LG sa iti ajunga pana la subtioara tie, il despici pe jumate pe LG. Apoi iti iei o ruleta si masori cat este, ii faci un semn la jumatate, sa zicem ca este de LG 60cm LG, faci un semn la 55cm si inca un semn la 65 cm, si latime 5 cm. Unesti cu o linie de la cm 55 la cm 65iar cu alta linie paralela cu prima dar distanta intre ele sa fie de 5 cm. Apoi masori la ambele capete 2, 5 cm si unesti de la cm 65 la capat si una paralela dar distanta pe latime sa fie de 2, 5 cm la ambele capete.Iti iei un topor si un cutit si incepi sa il cioplesti dupa cum l-ai insemnat, la mijloc unde ai lasat distata de 10 cm cioplesti usor inclinat in jos, iar partile din laterale sa fie de 1, 5; 2 cm. dupa ce ai terminat, iei o scandura de lungimea arcului si bati la ambele capete un cui dar nu pe arc, pe scandura, iei o bucata de guta sau de la un ghem de rafie, ii faci un nod la un capat dar a.i. sa intre pe unul ditre capetele arcului, apoi o impletesti pana la capat. Dupa ce ai pus guta pe arc iei o pila mare si freci cele doua laterale ale arcului pana ce le faci egale de la ata pana la lemn. Cu atat te-am putut ajuta si ma bucur daca ai incerca si varianta mea.
Am2 intrebari cum bag penele in sageata? si cam aproximativ cate luni ar trebui sa stea lemnul la uscat daca il pun din martie pana in iunie iulie e bine?
E destul de complicat sa faci un arc, dar daca nu tii neaparat sa fie traditional, se gasesc arcuri de diferite dimensiuni, cu sagetile potrivite la decathlon, contra pana in 200 de lei (cu sageti cu tot).
Se ia o creanga de alun de 3 cm dianetru, cu 15-20 de cm mai mica decat inaltimea utilizatorului.se lasa la uscat cu coaja, se incalzeste si se onduleaza la foc.sagetile sunt bune din papura cu calal la capat.coarrda arcului este buna din ata cauciucata
Arcul
Iei o creanga de salcam cu grosimea de 2 cm si lungimea cu 10 cm mai mica ca a ta. O lasi la uscat vreo 2-3 luni si dupa legi un snur de matase sau rafie la un capat si la celalalt al arcului doar cand il folosesti.Astai tot.
Sageata
Iei o creanga de alun lunga cam de la varful degetelor manei tale intinse pana la urechea capului tau cu privirea la degete.
Despici crenga putin cat sa intre o pana si dupa o legi la despicatura bine cu sarma.La celalt capat ii pui un cui de 80-100mm.Have fun
Eu as vrea sa stiu din ce tip de lemn se face arcul si sageata dar sa fie usor de gasit si bun.
Inal doilea rand as vrea sa stiu ce coarda ar trebui folosita usor de gasit si buna.
In al 3 rand cum se da forma arcului, cum e cel mai bine si cat de cat usor cat trebuie tinut la uscat si unde (CE locuri PREFERAte)
Cred ca un material destul de bun ar fi lemnul de nuc at ca este elestic
Daca ai dranita o tai nu foarte suptire mai ai nevoie de banda dezizolier s-au banda scoci si cuie. arcul ti-l faci din alun si ai nevoie de ata de nailon cu care legi arcil pe partea de sus si de partea de jos.pui cuiul pe bucata de dranita taiata si peste pui banda scoci.astai tot.ai sa omori multi oameni.
Cel mai bun lemn pentru un arc este lemnul de corn cu sagetile dintr-un lemn mai usor cum ar fi alun cu lemnul de corn trebuie sa-l pui la uscat 3-4 zile si sa nul cureti ca crapa la sageti iti spun un truc sagetile le pui la uscat si dupa ce sau uscat le incalzesti la foc ca sa le indrepti si pui o pana ca sa fi mai buna sageata