Un uragan, sau un taifun, este un vartej de aer urias si extrem de energetic. Aerul se misca cu viteze foarte mari, intr-o maniera care la scara mare este circulara, insa la scara mica este neregulata si turbulenta. Oamenii de stiinta dezbat de multa vreme mecanismul prin care asemenea structuri turbionare uriase se pot forma plecand de la vartejuri mici.
Cum se acumuleaza energia cinetica relativ mica a vartejurilor pentru a forma un singur vartej extrem de energetic? Una dintre ideile cele mai raspandite este ca micile vartejuri se combina treptat unul cu altul si astfel se formeaza vartejuri din ce in ce mai mari. Insa, conform legii a doua a termodinamicii, intr-un sistem inchis energia tinde sa se disipe si nu sa se acumuleze. Prin urmare, atata timp cat nu suntem dispusi sa presupunem ca formarea furtunilor incalca legea a doua a termodinamicii, un asemenea proces ar avea nevoie de o sursa de energie exterioara, cum ar fi lumina soarelui sau altceva, care sa "impinga" procesul de combinare a vartejurilor. Insa nu pare sa existe nici o astfel de sursa de energie exterioara suficient de mare.
Hmmm.se intalnesc la un moment dat doi curenti foarte diferiti de aer, curenti care interactioneaza intre ei si creeaza energie statica, energie care duce la descarcari electrice si apare ceea ce numim noi : Tunet si Fulger. Si apoi incepe sa si ploua:) si pentru kallybeachanne nu mai da copy paste de pe net:D am site-ul ala la favorite:-p http://news.softpedia.com/......9404.shtml