Iata reteta de sushi, testata deja cu succes.
Maki rolls (rulouri simple invelite cu alga si umplute cu unul sau doua ingrediente)
Ingrediente (pentru 2 persoane)
Rulou: Orez pentru sushi (sticky rice) – 250 grame = 1 cana *
Otet de orez – 1 lingura*
Alge pentru sushi- 4-6 "foi" *
*ingredientele se pot cumpara de la Carrefour sau Megaimage, la standul de produse "exotice". De asemenea, in magazinul Ki-life din Piata Amzei.
Umplutura (la alegere): File de somon crud** – o bucata de 200 grame
Castravete – 1 bucata
Avocado – 1/2
** eu am gasit doar la Carrefour. Persoanele sensibile pot folosi somon afumat, dar se indeparteaza de la gustul original
*** alte tipuri de umpluturi: bucatele de omleta, morcov fiert (care aduce culoare in plus,
Asezonare: Sos de soia
Mustar de hrean japonez (wasabi) ****
Ghimbir murat – pentru curatarea palatului si pregatirea inainte de noul gust al urmatorului rulou
**** este foarte iute
Instrumente speciale: Covoras de bambus pentru rulat
Betisoare
Farfuriuta pentru sosul de soia
Bol cu apa pentru clatirea mainilor in timpul rularii
Mod de preparare:
Orezul se lasa la inmuiat 20 de minute. Apoi se fierbe cu 2 cani de apa, pana aceasta se evapora complet. Se transfera intr-un alt vas si se toarna lingura de otet de orez pe deasupra. Se lasa la racit. Racirea poate fi accelerata cu ajutorul "vanticelului" unui evantai.
Intre timp ingredientele pentru umplutura se taie in fasii de 5 – 10 milimetri. Intr-un rulou poate fi un singur ingredient sau o combinatie – de exemplu, somon cu avocado, castravete – morcov – omleta.
O data ingredientele pregatite, incepe rularea. Pe covorasul de bambus se aseaza foaia de alga. Pe alga se tipareste orezul intr-un strat fin, lasand la capat 1-2 centimetri de alga liberi, pentru a putea face la final "sigilarea" ruloului. In capatul dinspre bucatar, se aseaza in linie, de-a lungul foii umplutura dorita. Se ruleaza cu ajutorul covorasului de bambus, impingand usor cu degetele, astfel incat sa se tipareasca bine orezul. Cand ruloul este format, se umezeste capatul de alga neacoperita cu orez si se incheie "sigiland" cu mana.
Modalitate de servire:
Ruloul se taie cu un cutit bine ascutit, in bucatele de aproximativ 3 cm. Deoarece in bucataria japoneza se folosesc betisoarele – cutitul este absent – toate mancarurile trebuie sa fie dimensiunea unei imbucaturi (bite-size). Se aranjeaza estetic pe un platou.
platou cu sushi, sos de soia, ghimbir, wasabi si betisoare
Pe masa de servire trebuie sa existe o farfuriuta cu sos de soia, in care se inmoaie fiecare rulou inainte de a-l baga in gura. Pentru cei ce prefera gustul iute, se poate pune putin wasabi fie in sosul de soia fie direct pe ruloul de sushi.Intre doua imbucaturi se curata palatul cu o bucatica de ghimbir murat.
Bafta
Bună.
Cred că explicaţiile de aici ţi`ar putea fi utile :
http://www.bucataras.ro/retete/7024/sushi.html
Spor la gătit :>!
Pa, pa.
Cei care mi-au dat situri au facut piraterie(au furat asa ca nu le dau fundita).
Buna! cred ca te poti inspira de aici! http://hobbybucatar.blogspot.com/2009/04/cum-se-face-sushi.html si daca prepari sa ne zici si noua cum ti-a iesit!
Uite aici un film fain, si reteta tot acolo gasesti : http://vladubucataru.blogspot.com/......orial.html
Google it. :-j ( http://hobbybucatar.blogspot.com/2009/04/cum-se-face-sushi.html )