| Daviiiiiid a întrebat:

Dati`mi niste sosuri pentru chiftele. cu pireu de cartofi. ce sos as putea pune peste chiftele?

6 răspunsuri:
| Vichtory a răspuns:

1. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei incins.
2. Cand ceapa este rumenita se adauga faina si se amesteca bine.
3. Aceasta se stinge cu apa si se lasa 5 minute la fiert.
4. Se adauga ciuperciile taiate marunt si se lasa 10 minute.
5. Sosul se condimenteaza cu sare, piper, boia si vegeta.
6. La sfarsit se adauga patrunjelul proaspat tocat marunt.




Timp de preparare:
2 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:
20 bucati gogosari
20 bucati ardei kapia rosii
20 bucati ardei iute
1 radacina de telina
frunzele unei teline
2-3 legaturi patrunjel
o cescuta ulei
o cescuta otet
2 linguri miere de albine
2 linguri sare mare


Mod de preparare:
Cureti ardeii si gogosarii, dai pe robot sau pe masina de carne cu sita mica.Telina o dai pe razatoare. Incorporezi toate ingredientele, dai pe foc pentru 10 minute de clocot, adaugi frunzele de patrunjel si de telina.Asezi sosul in borcane, capsezi si sterilizezi 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba sosul in borcane.Lasi sa se raceasca in cuptor. Se pastreaza foarte bine in beci sau in camara. Folosesti cate o lingurita la orice sos,la pizza, la fripturi,tocanite, sarmale, sau chiar la ciorba.Atentie ca este foarte iute.





| ocrucianu a răspuns:

Consider ca merg bine cu doua feluri de sis: sosul MARINARA si MOUSSELINE.
Iata reteta pentru MARINARA :
INGREDIENTE

600 gr rosii in bulion
100 ml vin rosu
2 catei de usturoi
2 lingurite ulei de masline
1 lingurita oregano
1 lingurita cimbru
1 lingurita rozmarin
1 lingurita busuioc
un praf de sare, piper

MOD DE PREPARARE

Usturoiul se curata, se toaca feliute subtiri si se pune la prajit in ulei de masline.

Dupa 4-5 minute se adauga bulionul de rosii, verdeturile, sare, piper si se lasa sa fiarba la foc mic pana scade.

MOUSSELINE:
NGREDIENTE

4 oua
150 gr unt de masa
100 gr lamaie
250 gr smantana grasa
sare, piper

MOD DE PREPARARE

Untul se bate intr-un vas, pana ce capata o consistenta spumoasa.

Se adauga galbenusurile celor 4 oua, amestecandu-se incet, pana la omogenizare.

Se adauga zeama de lamaie, piper sis are, dupa gust.

Se pune vazul pe foc, la bain-marie, adaugandu-se si smantana, dupa ce s-a incalzit, si se amesteca incet, pana sosul se ingroasa si este omogen.
Primul este un sos italian, pe cand al doilea face parte din bucataria franceza.


| Bibuşca a răspuns:

Buna!
Mama, foloseste in chiftele sos de rosi. Iese atat de bun incat iti vine sa te "lingi pe degete". Dar daca nu-ti place de rosi atunci uita-te prin site-ul asta: http://www.retete-gustoase.ro/......u-chiftele Sau altul de pe internet.
O seara fericita sa ai!

| Vichtory a răspuns:

Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
Pt chiftele trebuie:
500-700 g carne de vita
7-9 cartofi miljoci
3 LG de faina
pesmet
2 oua
sare
piper
ulei
1 capatana de usturoi
ierburi
Pt sos trebuie:
4-5 linguri de ulei
1 ½ lingura de faina
500 ml de bulion de casa
2-3 linguri de zahar
sare, piper, dupa gust


Mod de preparare:
Razuim cartofi prin razatoarea mica, apoi ii scurgem de sucul care l-a lasat,apoi amestecam cu carnea tocata,punem faina, pesmet,sare, piper, 8 LG de ulei, ierburile, ouale si usturoiul.
Amestecam toate bine, apoi formam bilutele si intr-o tigaie incinsa cu ulei le punem si le prajim.
Sosul il facem astfel:
-Amestecam uleiul cu faina, intr-o craticioara, fara a le pune pe foc. Amestecam pana nu mai avem cocoloase de faina, abia apoi punem craticioara pe foc. Nu trebuie sa prajim faina ca si pentru rantas, ci la primul clocot, cand compozitia face balonase, tragem de pe foc si adaugam tot bulionul si zaharul. Punem din nou cratita pe foc si o lasam sa fiarba putin, pana incepe sa se ingroase.
Servim chiftelele cu sos!
Pofta Buna!

| SimoDR a răspuns:

La chiftele, intotdeauna si cel mai sigur este traditionalul sos de rosii:
pentru sos trebuie:
4-5 linguri de ulei
1 ½ lingura de faina
100 ml de bulion de casa
2-3 linguri de zahar
sare, piper, dupa gust
Si tot dupa gust, poti sa adaugi o lingurita de otet, un praf de busuioc si un catel de usturoi strivit sub lama cutitului.
Sosul il facem astfel:
Amestecam uleiul cu faina, intr-o craticioara, fara a le pune pe foc. Amestecam pana nu mai avem cocoloase de faina, abia apoi punem craticioara pe foc. Nu trebuie sa prajim faina ca si pentru rantas, ci la primul clocot, cand compozitia face balonase, tragem de pe foc si adaugam tot bulionul si zaharul. Punem din nou cratita pe foc si o lasam sa fiarba putin, pana incepe sa se ingroase.
Servim chiftelele cu sos alaturi ( dar nu neaparat)de pireu de cartofi, cartofi natur, cartofi prajiti sau orez!