America de Sud este un continent traversat de ecuator, cu majoritatea suprafeței în emisfera sudică. America de Sud este situată între Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic. Este legată, geologic vorbind, de America de Nord prin Istmul Panama, relativ de puțin timp. Anzii Cordilieri, fiind un lanț muntos activ, se desfășoară pe întreaga lungime a continentului, în vest; suprafețele din estul Anzilor sunt acoperite de păduri tropicale și formează vastul bazin al râului Amazon. In partea centrală a continentului situat la est de Anzii Cordilieri se află pampasul.
America de Sud se află pe locul patru în lume în ceea ce privește suprafața, după Asia, Africa și America de Nord. În ceea ce privește populația, se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa și America de Nord.
Hartă fizică a Americii de Sud
Se crede că a fost locuit pentru prima oară de oamenii care au trecut podul natural Bering, acum strâmtoarea Bering, deși există și unele sugestii că ființele umane au migrat aici din sudul Oceanului Pacific.
Continentul America de Sud cuprinde următoarele țări: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Suriname, Guyana Franceză, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama și Țara de Foc.
Din anii 1530, locuitorii indigeni ai Americii de Sud au intrat în contact cu călători europeni, întâi spanioli și mai apoi portughezi, care au întemeiat colonii pe continent. În cursul secolului XIX, aceste colonii și-au câștigat independența.
Regiunea America de Sud include și o serie de insule, majoritatea aparținând țărilor de pe continent. Teritoriile caraibiene sunt grupate împreună cu America de Nord (cu excepția Trinidad și Tobago). Țările sud-americane care se afla la limitele Mării Caraibelor, cum ar fi Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam și Guiana Franceză sunt cunoscute și sub numele de America de Sud Caraibeană.
Cea mai mare țară din America de Sud, atât în ceea ce privește suprafața cât și ca populație, este Brazilia.
*Anzii constitute cel mai lung sistem muntos de pe Terra; se desfăşoară în vestul Americii de Sud, paralel cu coasta Pacificului, de la ţărmul Mării Caraibilor până la capul Horn, pe 7 600 km.
*Drake este cea mai largă strâmtoare maritimă (1140 km). Strâmtoarea Drake separă insula chiliană Diego Ramirez (din apropierea Ţării de Foc) de insula Shetland de Sud şi uneşte Oceanul Pacific cu Oceanul Atlantic.
*Lacul Titicaca are o suprafaţă de aproximativ 8287 km2, la înălţimea de 3812m, fiind lacul navigabil situat la cea mai mare altitudine din lume.
*În apropierea oraşului Veracruz se află un vulcan în al cărui crater s-a descoperit o adevărată minune a naturii: un lac de mercur.
*Atacama este cunoscut drept cel mai arid loc de pe Terra, cu aspect extraterestru. Există vaste regiuni aride, în care nu a plouat niciodată, cel puţin nu de când oamenii se ocupă cu înregistrarea precipitaţiilor. Nu exista nici un fir de iarbă sau vreo tulpină de cactus, nici o şopârlă, nici un ţânţar, însa sunt rămăşitele a tot ceea ce a trăit cândva. Fără umiditate nimic nu putrezeşte. În prezent în Atacam trăiesc peste 1 milion de oameni în oraşele de pe coastă, în aşezările miniere, în satele de pescari şi în orăşele-oază. Aici, într-un loc unde aerul e perfect curat şi uscat, în absenţa poluării industriale şi a luminilor oraşelor, un consorţiu de state europene a construit cel mai mare şi probabil cel mai avansat observator optic din lume – The Verz Large Telescope - într-un loc cu peste 300 de nopţi înstelate pe an, pe un vârf, la 2635 m altitudine.
*Aconcagua - cel mai înalt vulcan stins (6 959 m), situat în Munţii Anzii de Sud, la graniţa dintre Argentina şi Chile este totodată cel mai înalt vârf de pe cele două continente americane.
*Antofalla este cel mai înalt vulcan activ, 6 370 m, situat în Munţii Anzi, în partea de est a Platoului Puna de Atacama, pe teritoriul Argentinei.
*Llullaillaco este cel mai înalt vulcan latent (6 723 m), în Anzi, la graniţa dintre Chile şi Argentina. Conul său este acoperit de zăpadă.
*Chimborazo este cel mai înalt munte de pe Terra, măsurat de la centrul planetei noastre. Deşi altitudinea sa maximă este de numai 6 237 m, cu aproape 2 600 m mai mică decât a celui mai înalt vârf de pe Terra (Chomolungma 8 850 m), vârful său se afla cu 2150 m mai departe faţă de centrul pământului decât cel al Chomolungmei. Explicaţia constă în faptul că planeta nu are o forma sferică ci este puţin turtită la poli (diferenţa dintre raza ecuatorială şi cea polară este de circa 22 km). Ca urmare, vârful Chimborazo, aflat în imediata apropiere a ecuatorului (la numai 158 km) şi având, totuşi, o înălţime suficient de mare (peste 6 000 m), depăşeşte vârful Chomolungma, care se află situat la 27° lat. N - zona în care raza Pământului este cu aproape 4 km mai mică decât la ecuator.
*Guanabara (Rio de Janeiro) este cel mai mare port natural. Situat în sud-estul Braziliei, portul natural Guanabara se suprapune golfului cu acelaşi nume (429 km2).
*Amazonul deţine câteva superlative mondiale: fluviul cu cel mai mare debit, peste 200000 m3/s debit mediu la Obides, oraş aflat la 800 km de ocean; deversează în ocean o cincime din apa dulce de pe suprafaţa planetei; cel mai mare râu care formează împotriva cursului vestitul pororoca (4,5 m), care se aude de la 10 km; fluviul cu cel mai lung curs navigabil, până la Manaus (1 600 km de ocean), pentru nave mari şi până la Iquitos, în Peru (la 3 700 km de gurile de vărsare), pentru nave mai mici; cel mai întins bazin hidrografic (7 mil. km2), ceea ce reprezintă 2/5 din suprafaţa continentului sud-american şi 2/3 din a celui european; cel mai mare număr de afluenţi direcţi şi indirecţi (circa 15 000); cel mai mare afluent, Madeira, 3 379 km.
*Râul Casiquiare, aflat în sudul Venezuelei, formează cea mai importantă difluenţă, legând cursurile a două mari fluvii: Amazon si Orinoco.
*Angel, cascada cu cea mai mare cădere de apă din lume, de 979 m, este situată în sud-estul Venezuelei, în Podisul Guyanelor.
*Guaira (sau Salto dos Sete Quedas) este cascada cu cel mai mare debit (13 300 m/sec.), situată pe fluviul Parana, la graniţa dintre Brazilia si Paraguay. Deşi măsoară 114 rn înălţime este formată de fapt dintr-o succesiune de 18 căderi de apă - si nu numai şapte cum sugerează denumirea - care măsoară de la câţiva metri până la 15-20 m.
*Deşi au fost descoperite din 1926, liniile uriaşe de la Nazca rămân mai departe un mister. De la nivelul solului, acestea par o reţea de drumuri galbene întretăind pietrişul roşiatic închis al deşertului. Abia de la înălţime, desenul devine descifrabil: un păianjen de 50 m, un condor gigantic cu aripile întinse măsurând 120 m, o şopârlă cu lungime de 180 m şi o maimuţă de 100 m.
*Selva este cea mai compactă zonă forestiera din lume, ce ocupă în întregime Amazonia (circa 5 milioane km2). Reprezintă cea mai veche formaţiune vegetală de pe Terra, neschimbată din epoca terţiara. Are mii de specii vegetale pe 1 km2 şi animale unicat.
Turismul în America de Sud a devenit o importantă sursă de venit pentru statele Sud-Americane. Cele mai renumite atracții turistice sunt vestigii istorice ca Machu Picchu, jungla Amazonului, Rio de Janeiro (renumit pentru Carnavalul de la Rio), Salvador, Maceio, Lima, Florianopolis, Insula Margarita, Natal, Buenos Aires, Sao Paulo, Cascadele Îngerului, Cuzco, Lacul Titicaca, Patagonia, Cartagena și Insulele Galapagos.
Majoritarea din tarile sunt republici prezidențiale, excepție făcând Guyana, care este o republică parlamentară, și Guiana Franceză, care este o departament francez de peste mări.
Brazilia, Argentina și Venezuela sunt republici federale. Cele alte țari sunt statele unitare.
America de Sud ocupă partea sudică a părții continentale numită uneori Lumea Nouă. Continentul este delimitat în partea de nord-est de cumpăna de ape Darién, de-a lungul graniței dintre Panama și Columbia sau, (potrivit altor surse) de Canalul Panama care traversează Istmul Panama. Din punct de vedere geopolitic și geografic întregul stat Panama, inclusiv segmentul aflat la est de Canal, în Istm, este în mod obișnuit inclus în America de Nord și între țările Americii Centrale. Aproape întregul continent Sud American se află așezat pe placa tectonică sud-americană
Multe dintre insulele Caraibe (sau Indiile de vest) – ex. Leeward sau Antilele Mici – sunt așezate pe placa tectonică a caraibelor care are o topografie difuză. Insulele Aruba, Barbados, Trinidad și Tobago sunt așezate în partea de nord a platformei continentale sud-americane. Antilele olandeze ți teritoriile federale dependente ale Venezuelei se întind de-a lungul părții de nord a platformei continentale sud-americane. Din punct de vedere geopolitic statele insulare și teritoriile dependente ale Caraibelor sunt în general considerate parte sau subregiune a Americii de Nord. Statele sud-americane care mărginesc Marea Caraibelor – incluzând Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceză – sunt cunoscute sub numele de America de Sud Caraibeană. Alte insule sunt insulele Galápagos care aparțin statului Ecuador și Insula Paștelui (aflată în Oceania dar care aparține statului Chile), Insula Robinson Crusoe, Chiloé și insula Țara de Foc.
În America de Sud se află cea mai mare cascadă din lume, Cascada Angel, în Venezuela; cel mai mare râu (ca volum), fluviul Amazon; cel mai lung lanț muntos, Anzii (cel mai mare vârf muntos este Aconcagua, 6.962 m [22.841 picioare]); cel mai arid loc de pe Pământ, Deșertul Atacama; capitala aflată la cea mai mare altitudine din lume, La Paz, Bolivia; lacul navigabil aflat la cea mai mare înălțime din lume, Lacul Titicaca; precum și, cea mai sudică localitate locuită permanent (exceptând stațiile de cercetare antarctice), Puerto Toro, Chile.
Cele mai importante resurse minerale ale Americii de Sud sunt aurul, argintul, minereul de fier, staniul și petrolul. Numeroasele resurse minerale ale țărilor Americii de Sud le-au adus acestora venituri mari, mai ales în timpul războaielor sau al perioadelor de creștere economică ale țărilor industrializate. Cu toate astea, concentrarea asupra producerii unei singure mărfi de export a împiedicat în numeroase cazuri dezvoltarea și diversificarea economică. Fluctuația prețurilor mărfurilor pe piața internațională a a determinat de-a lungul vremii atingerea maximelor și minimelor economice ale țărilor Americii de Sud, cauzând de multe ori instabilitate politică extremă. Acest fapt a dus la eforturi de diversificare a producției cu scopul de a nu mai fi economii concentrate exclusiv pe producerea unei singure mărfi pentru export.
America de Sud este unul dintre continentele cu cea mai mare biodiversiate. Pe acest continent trăiesc multe specii unice de animale incluyând lama, anaconda, piranha, jaguarul, vicuña, and tapirul. Jungla amazoniană deține o mare biodiversitae, conținând o mare parte din speciile de animale de pe Pământ. Regiunile Americii de Sud includ statele andine, Guyanele, Conul Sudic și Brazilia care este cea mai mare țară atât din punct de vedere al întinderii cât și din punct de vedere al populației.
America de Sud are o suprafata de 18 mln. km² (inclusiv insulele din jur Falkland (Malvine), Galapagos etc.) fiind al patrulea continent dupa marime. Se uneste cu America de Nord prin Istmul Panama, prin care a fost sapat canalul Panama. La sud se desparte de Antarctida prin strimtoarea Drake. Fiind situata in emisferele de vest, in America de Sud este ziua atunci cind in emisfera de est e noapte, și invers.
*Râul Casiquiare, aflat în sudul Venezuelei, formează cea mai importantă difluenţă, legând cursurile a două mari fluvii: Amazon si Orinoco.
*Angel, cascada cu cea mai mare cădere de apă din lume, de 979 m, este situată în sud-estul Venezuelei, în Podisul Guyanelor.
*Guaira (sau Salto dos Sete Quedas) este cascada cu cel mai mare debit (13 300 m/sec.), situată pe fluviul Parana, la graniţa dintre Brazilia si Paraguay. Deşi măsoară 114 rn înălţime este formată de fapt dintr-o succesiune de 18 căderi de apă – si nu numai şapte cum sugerează denumirea – care măsoară de la câţiva metri până la 15-20 m.
*Deşi au fost descoperite din 1926, liniile uriaşe de la Nazca rămân mai departe un mister. De la nivelul solului, acestea par o reţea de drumuri galbene întretăind pietrişul roşiatic închis al deşertului. Abia de la înălţime, desenul devine descifrabil: un păianjen de 50 m, un condor gigantic cu aripile întinse măsurând 120 m, o şopârlă cu lungime de 180 m şi o maimuţă de 100 m.
*Selva este cea mai compactă zonă forestiera din lume, ce ocupă în întregime Amazonia (circa 5 milioane km2). Reprezintă cea mai veche formaţiune vegetală de pe Terra, neschimbată din epoca terţiara. Are mii de specii vegetale pe 1 km2 şi animale unicat.
Clasamentul privind suprafata tarilor componente Americii de Sud este urmatorul:pe primul loc se afla Brazilia urmata de Argentina,Peru,Columbia, Bolivia, Venezuela, Chile, Paraguay, Ecuador, Guayana, Uruguay, Suriname si codasa clasamentului Guyana Franceza.
POPULAŢIA
În anul 2000 s-a estimat că numărul locuitorilor ajunge la 348 milioane, echivalentul unui procent de 6% din întreaga populaţie a lumii. Deşi populaţia Americii de Sud are o moştenire etnică variată, principalele ei elemente sunt constituite de nativii americani şi de descendenţii spaniolilor, portughezilor şi a negrilor africani.
Varietatea rasială produsă de amestecul atâtor grupuri Este largă. Cei mai numeroşi sunt aşa zişii metişii, o combinaţie între iberici şi nativii americani. Mai puţin numeroşi sunt cei proveniţi din amestecul ibericilor şi negrilor, iar cei mai puţini sunt nativii americani amestecaţi cu negrii. Cei mai mulţi nativi americani se află în zonele înalte din republicile andene. Populaţia de origine spaniolă este mai numeroasă în Argentina şi Uruguay. În Brazilia, portughezii sunt elementul iberic predominant iar negrii şi mulatrii sunt mai numeroşi aici decât în orice altă ţară din America de Sud. În Guiane şi pe coasta Columbiei şi Ecuatorului numărul negrilor este de-asemenea mare.
Valul continuu dar relativ moderat al ibericilor care au venit în America de Sud in perioada colonială şi în secolul ce a urmat proclamării independenţei, a crescut spre sfârşitul secolului 19 şi până în 1930 prin venirea a milioane de italieni, în principal în Argentina, Brazilia şi Uruguay.
Germani, polonezi şi alte naţionalităţi europene au venit de-asemenea, dar într-un număr incomparabil mai mic. Deşi majoritatea imigranţilor europeni erau implicaţi în munca agricolă în Argentina şi Brazilia,mai mulţi germanii şi italienii au format colonii agricole. Coloniştii germani, de exemplu,s-au stabilit partea sud centrală a statului Chile. Alţi imigranţi s-au orientat către oraş, unde au contribuit substanţial la forţa de muncă.
Câteva grupuri non-europene, cum ar fi sirienii si libanezii, au venit în număr mare.
Valul cel mai mare de imigranţi asiatici a venit în secolul 19 din India, Indonezia şi China. Mulţi dintre ei au ajuns în Guiana Engleză şi Guiana Olandeză ca muncitori după abolirea sclaviei. În special după 1900, un număr mare de japonezi s-au stabilit in sud-estul Braziliei, iar mai puţini în Paraguay, Bolivia şi în nordul şi nord-estul Braziliei.
Clasamentul continentului privind numarul de locuitori este:pe primul loc este Brazilia urmata de Columbia, Argentina, Peru, Venezuela, Chile, Ecuador, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Guayana, Suriname si ultima clasata Guyana Franceza.
Populaţia din America de Sud s-a dublat între 1960 şi 2000,depasind 350.000.000 locuitori echivalentul unui procent de 6% din întreaga populaţie a lumii. Aproape jumătate din populaţia de pe continent locuieşte în Brazilia. 45% din restul populaţiei se află localizată în Columbia, Argentina, Peru, Venezuela, Chile şi Ecuator.
Creşterea populaţiei este datorată în mare parte creşterii naturale , rata natalităţii fiind de 221 la 1000 oameni, iar rata mortalităţii de 8 / 1000 oameni în anul 2000.în multe regiuni rata mortalităţii a suferit un declin substanţial de-a lungul multor decade, pe când rata natalităţii doar de curând înregistrat o tendinţă de scădere.
LIMBI OFICIALE
Spaniola este limba oficială în 9 din 13 entităţi politice de pe continent. Portugheza este limba oficială în Brazilia, engleza în Guyana, olandeza în Suriname şi frnaceza în Guiana franceză. Printre limbile nativilor americani, Quechua, Aymara şi Guarani sunt cele mai frecvent folosite.
RELIGII
America de Sud este un continent puţin neobişnuit datorită omogenităţii sale religioase. Aproximativ 90% din populaţie este de origine romano-catolică. Majoritatea protestanţilor se află în Brazilia şi Chile; cei rămşi sunt împrăştiaţi mai ales în centrele urbane, la fel ca şi evreii.Credinţa romano-catolică a fost adusă pe continent de spanioli şi portughezi în timpul cuceririi spaniole. Protestantismul este o reflecţie a imigraţiei europene de mai târziu şi a activităţii misionare începută în secolul 19.
Calea ferata situata la cea mai mare altitudine din lume Lima – La Oroya (Peru) – 4829 m
Tara cu cea mai mare densitate a batranilor Uruguay – peste 34% din populatie sunt persoane peste 60 ani
Tara cu cea mai mare densitate a barbatilor Ecuador – 101 barbati la 100 de femei
Tara cu cea mai mare densitate a femeilor Argentina – 100 femei la 96 de barbati
multe informatii interesantealege ce iti trebuie sau iti place :*:*
Te intereseaza ceva anume in mod special? relief,clima,hidrografie,vegetatie, populatie, resurse?
eusebiu27 întreabă:
DaciaRomania întreabă: