Este o afta, nu iti fa griji ca trece!
Aftele sunt mici ulceraţii ce apar în cavitatea bucală. Acestea se prezintă sub forma unor eroziuni la nivelul mucoasei bucale, fiind albe sau gălbui şi înconjurate de o zonă roşiatică. Cel mai des, aftele apar în interiorul obrajilor, pe limbă, sub limbă, şi uneori chiar pe gingii. În funcţie de locul în care apar, aceste iritaţii pot fi mai mult sau mai puţin dureroase.
Există persoane care fac afte mai uşor decât altele: în aceste cazuri este vorba de o sensibilitate care se manifestă încă din copilărie şi care face ca aceste afte să apară din când în când de-a lungul vieţii. În general, aftele apar spontan, de multe ori ca urmare a unei răni provocate de un obiect sau de un aliment (o coajă de pâine, un os de peşte) sau dacă din greşeală v-aţi muşcat obrazul pe interior. În afară de asta, anumite tipuri de brânză, ciocolata şi nucile sunt alimente care favorizează apariţia aftelor. De cele mai multe ori, aftele durează o săptămână, uneori mai mult, însă în general se vindecă de la sine. Prin urmare, trebuie să aveţi mare grijă dacă o aftă vă deranjează mai mult timp: este nevoie să consultaţi un medic sau un stomatolog, pentru a vă asigura că este vorba de o aftă şi nu de altceva.
Uneori, apariţia aftelor este cauzată de o boală. Astfel, prezenţa acestor ulceraţii poate fi semn al unor patologii foarte specifice, precum, de exemplu boala Behçet. Această maladie, se caracterizează prin apariţia unor ulceraţii orale şi genitale recurente, leziuni oculare şi cutanate. Ulceraţiile orogenitale recurente sunt asemănătoare cu aftele, dar mai profunde şi se vindecă cu cicatrici. Aftele pot apărea şi în cazul unor boli imunosupresive precum SIDA. Persoanele care fac chimioterapie pot suferi şi ele din cauza unor probleme ce apar la nivelul mucoasei bucale. Pacienţii care au făcut tratament cu radioterapie focalizată pe gât sau pe cavitatea bucală vor suferi sechele la acest nivel, care se manifestă, printre altele, sub formă de afte. În afară de aceste situaţii, există şi medicamente care reduc nivelul secreţiei de salivă, favorizând astfel apariţia aftelor.
Aftele "minore" ce apar din când în când pot fi tratate local, prin spălături cu apă de gură cu proprietăţi antiseptice şi prin aplicarea unor produse analgezice (ca de exemplu produsele folosite de obicei pentru calmarea durerilor de gingii ale bebeluşilor), atunci când se simte durere, ori chiar prin administrarea unor medicamente antiinflamatoare cu acţiune locală. Aftele care recidivează ori care sunt foarte dureroase pot fi tratate printr-un tratament specific.
În cazul în care un dinte este responsabil de o rană cronică şi de apariţia unei afte, este recomandat să mergeţi la un medic dentist, care va elimina cauza iritaţiei sau care va restabili echilibrul între dinţi.Pentru a preveni apariţia aftelor este foarte important să aveţi o foarte bună igienă dentară, fără a exagera însă cu spălăturile cu apă de gură, pentru că astfel riscaţi să stricaţi echilibrul florei bucale.
Dacă aftele apar în urma consumului anumitor alimente, cea mai bună soluţie pentru a scăpa de neplăceri este să evitaţi alimentele respective.
Ceea ce trebuie să reţineţi este faptul că aftele nu sunt o boală gravă, ci doar o neplăcere temporară. Devin şi mai neplăcute dacă apar într-un loc mai sensibil sau atunci când reapar foarte des. Există cazuri, mai rare, când aftele sunt semnele unor boli mai grave, însă pentru a vă linişti şi a nu avea îndoieli, cel mai bine este să consultaţi medicul. În plus, de cele mai multe ori, un tratament local simplu calmează durerea, iar spălăturile bucale şi folosirea unor produse analgezice sunt un tratament suficient şi eficient.
DaciaRomania întreabă: