Deoarece in padure sunt copaci, iar copacii contin oxigen. Din paduri avem si noi oxigen. Este ca un plaman.
Pentru ca absoarbe bioxidul de carbon (CO2) emis de noi si elibereaza oxigen.
Astfel, se improspateaza atmosfera.
Padurea reprezinta 1/3 din suprafata uscatului. Ea produce aproximativ 2/3 din oxigenul pe care noi il respiram. Un singur stejar ajuta ca 4800 metri cubi de aer/ ora sa fie purificati, astfel asigurandu-se nevoia de oxigen pentru aproximativ 64 oameni. Un stejar produce, in timpul vietii, o cantitate de oxigen care ajunge unui om timp de 20 ani.
In afara de faptul ca padurile produc oxigen, ele sunt si foarte bune filtre naturale. Astfel, coroanele arborilor retin particule fine de praf sau cenusa. Totodata, acestea stabilizeaza clima si conserva calitatea solului. Ciclonii, incendiile forestiere, bolile arborilor, alunecarile de teren si alti factori naturali au o influenta mult mai mica decat defrisarile. Din cauza defrisarilor au aparut ariditatea si seceta.
Padurea ofera si omului si animalelor un refugiu. Ea adaposteste o variata lume animala de poluare, zgomot, soare puternic si vant. In afara de acest ascpect, padurea mai ofera si hrana, precum fructele de padure si ciupercile comestibile. De asemenea, stuparitul pastoral si vanatoarea au constituit intotdeauna o importanta categorie de surse pentru alimentarea omului.
Pdaurile reprezinta si "farmacia" Planetei. Prin diversitatea de plante si animale aceasta ofera o sursa de medicamente, de origine vegetala sau animala. Substantele medicinale deja descoperite, in special in padurile ecuatoriale reprezinta o garantie pentru succese terapeutice si mai mari in viitor.