Ati uitat sa mentionati ca nu orice potcoava. Din cate am observat au aparut si la magazine potcoave facute din fonta, fartie, plastic, sau din astea facute la misto.
Tr sa gasesti o potcoava in adevaratul sens, o potcoava care a fost folosita de cal.
Nu stiu , sunt superstitii vechi, trifoul cu patru foi e norocos ca e rar, nu oricine il gaseste.
~Un simbol: trifoiul.
Mai ales cel cu patru foi este renumit si se zice ca aduce noroc celor care il poarta sub forma de mici medalioane agatate de lantisoare. Chiar si figurile de metal, plastic sau portelan care au forma de trifoi sunt considerate norocoase. Prin vest se vand intotdeauna in supermarketuri ( inainte de Anul Nou) mici ghivece de flori plantate cu trifoi cu patru foi.
Potcoava este, probabil, una dintre cele mai cunoscute talismane aducatoare de noroc cunoscute in lume. Unii si le pun deasupra usii de la intrare, potcoave se gasesc pe felicitarile date cu diverse ocazii, chiar si martisoarele românesti folosesc acest simbol foarte des. Potcoavele au fost facute, la inceput, din fier
, fier care, se spunea ca ocrotesc oamenii si animale de vrajitoare, zâne si duhuri rele.
Despre potcoavă, se spune că:
~... daca gasesti o potcoava, te poti considera un om norocos, mai ales in zilele noastre când sunt de-a dreptul foarte rare, dar pentru a atrage norocul asupra ta, trebuie sa urmezi un anumit ritual care sa-ti asigure efectele sale benefice. Ia potcoava cu mâna dreapta, scuipa pe unul din capetele potcoavei si puneti o dorinta. Apoi arunca potcoava peste umarul stâng si pleaca din acel loc fara a privi inapoi, unde a cazut.
~... daca pui o potcoava deasupra usii de la intrarea in casa, nu uita sa pui potcoava cu capetele in sus.
~... daca potcoava sta agatata cu capetele in jos, norocul te va ocoli.
~Alt simbol: cosarul.
Cam in toata Europa se crede ca omul care curata cosurile caselor de funingine aduce noroc. Indeosebi in apropierea Anului Nou cei care intalnesc pe strada un cosar il ating, se zice ca daca atingi un cosar ai noroc tot anul.
Daca gasesti in iarba un trifoi cu patru foi, o sa ai cu siguranta noroc. De ce? Marturisesc ca nu stiu dar, probabil tocmai pentru ca se gasesc asa de greu, ca de aia il cheama „tri-foi" ca sa aiba doar trei foi. Probabil ca trifoiul cu patru foi o fi vreun Rege de-al trifoiului. In popor se spune ca cel care-l gaseste este aparat de ghinioane si vraji.
O alta „vedeta" a superstitiilor este si potcoava. Potcovitul cailor cu potcoave de fier se datoreaza grecilor, care-au si considerat ca ea poarta noroc deoarece imbunatatise „performantele" cailor. Ca purtator de noroc, potcoava apara de vrajitorii si duhuri rele. De obicei, o potcoava gasita, ca sa-si exercite puterea de aparare era agatata deasupra usilor; neaparat cu deschizatura in sus, ca sa nu cada norocul din ea!
O specie pe cale de disparitie - Cosarul
„Ti-a iesit cosaru-n drum/ O sa ai noroc de-acum". Tot lumea care il zarea inchidea ochii o clipa, isi punea o dorinta in gand si apoi incerca sa-l atinga pe cosar ca sa i se implineasca dorinta. De ce era cosarul aducator de noroc? Pentru ca, pe atunci, daca nu erau bine curatate cosurile de fum si zgura, ele puteau provoca incendii devastatoare. Din pacate, acum, cosarul este o specie pe cale de disparitie; el se pastreaza doar ca simbol al norocului sub forma de martisor sau amuleta. Mare pacat, pentru ca acum, daca ti se strica vreun calorifer si chemi instalatorul, asta nu se mai cheama noroc!
Trifoiul:
In Irlanda se zice ca este fermecat de spiridusi ca sa aduca noroc dar de potcoava si cosar nu mai stiu.