Toti ne-am distrat la un moment dat facand baloane de sapun. Din pacate, acestea, daca nu sunt purtate de vant, vor cadea si la atingerea cu solul sau diverse obiecte se vor sparge. In cazul in care avem un gaz putin mai dens decat aerul, ele vor pluti. Un astfel de gaz este dioxidul de carbon. Astfel ele pot dura mult timp si pot fi observate indeaproape
Daca spun ca sunt fragile(nerezistente,instabile) o jignesc pe Florina si textul kilometric pe care imi este sila sa il citesc si care banuiesc, ca doar a raspuns la aceasta intrebare, este o "teorie"a spargerii baloanelor de sapun...
Nici ea nu cred că l-a citit, doar că o tenta funda...
Recunosc eu l-am luat de pe un site dar nu am scrie ca @FLORina tot acel raspuns de pe acelasi site am luat si eu raspunsu
Din cauza ca filmul.peretele care formeaza balonul, e facut din apa si sapun. Cand mare parte din apa respectiva se evapora, peretele se subtiaza, facand balonul sa se sparga. De asemenea contactul cu o suprafata dura il va face sa se sparga. Alt factor ar fi gravitatia, care face ca apa sa se adune in partea de jos a balonului, asa incat partea de sus se subtiaza, deci poc!
Toti ne-am distrat la un moment dat facand baloane de sapun. Din pacate, acestea, daca nu sunt purtate de vant, vor cadea si la atingerea cu solul sau diverse obiecte se vor sparge. In cazul in care avem un gaz putin mai dens decat aerul, ele vor pluti. Un astfel de gaz este dioxidul de carbon. Astfel ele pot dura mult timp si pot fi observate indeaproape.
BALOANE DE SAPUN PLUTITOARE De ce aveti nevoie:
solutie de sapun si un pai; un recipient transparent deschis in partea de sus (un acvariu de 30 litri, de exemplu); 125 ml (o jumatate de cana) de bicarbonat de sodiu; 250 ml (o cana) otet; o farfurie de sticla putin adanca, ce va fi asezata in recipient. Cum decurge experimentul:
Asezati recipientul astfel incat sa-l puteti usor observa. Puneti farfuria pe fundul sau. in farfurie turnati bicarbonatul de sodiu, apoi otetul. Amestecul va incepe sa sfaraie ca urmare a reactiei chimice ce se declanseaza, formand bioxid de carbon. Acesta este mai dens decat aerul si va ramane in interiorul recipientului daca veti avea grija sa nu formati curenti de aer in jur.
Dupa cam doua minute, cand reactia se va termina, suflati cateva baloane de sapun in interiorul recipientului. Acestea vor pluti. Nu suflati direct, pentru ca veti scoate dioxidul de carbon. Incercati se la trimiteti din lateral.
Acum puteti observa baloanele de sapun cu atentie. Veti vedea cum isi schimba culoarea si dimensiunea.
Explicatia experimentului:
Culorile baloanelor de sapun sunt produse de reflectia luminii albe ce atinge suprafata lor. Lumina are lungimi de unda diferite pentru fiecare culoare. Cand cade pe suprafata bulei, se reflecta diferite culori. De asemenea, si peretele opus se comporta la fel.
Interferente intre unde apar de cate ori acestea calatoresc in acelasi spatiu. Cand aruncam o piatra in apa, se formeaza valuri. Cand doua creste se intalnesc, interferenta cauzeaza cresterea miscarii suprafetei apei. Daca o creasta a valului intalneste o vale, atunci interferenta va cauza reducerea miscarii suprafetei apei. Astfel de interferente se intalnesc si in cazul luminii.
Undele de lumina ce intalnesc suprafata exterioara sau interioara a peretelui baloanelor de sapun pot interfera intre ele, iar intensitatea luminii poate creste sau scadea. Aceasta depinde si de grosimea peretelui. In cazul in care grosimea este multiplu al lungimii de unda, crestele undelor reflectate de suprafata interioara vor intalni crestele undelor reflectate de suprafata exterioara. In cazul in care grosimea peretelui balonului de sapun este multiplu de jumatate din lungimea de unda, crestele valurilor vor intalni vai. Pentru ca grosimea peretelui bulei variaza, iar lungimea de unda a luminii da culoarea ei, diferite zone ale suprafetei balonului de sapun vor avea diverse culori.
In cazul in care baloanele de sapun plutesc in dioxidul de carbon mai mult de un minut, veti observa ca acestea devin mai mari. De asemenea, incep sa se scufunde. Ambele efecte au aceeasi cauza. Cand balonul de sapun ia nastere, este umplut cu aer. Aflat in recipient, inconjurat de gaz, dioxidul de carbon va intra in el, pentru a inlocui aerul. Numai ca dioxidul de carbon, fiind mult mai solubil in apa decat aerul, intra mai repede decat poate iesi acesta din urma (apa este o componenta majora a peretelui balonului de sapun). Astfel, bula incepe sa se mareasca, si, totodata, sa devina mai grea. aloanele de săpun au o existenţă scurtă. Se sparg imediat şi dispar. Dar... cum arată ele când se sparg, încet, treptat, în etape? Ei, e imposibil să ne dăm seama.
Acum, fotograful britanic Richard Heeks din Exeter, a surprins cu ajutorul unui aparat de fotografiat, moartea unui balon de săpun. mai mult[2]
Haideti sa ne pregatim solutia pentru minunatele baloane de sapun. Probabil si voi ca si mine v-ati tot straduit sa pregatiti singuri aceasta solutie, dar nu ati fost multumiti de rezultate. Baloanele noastre nu sunt la fel de multe si frumoase ca cele din preparatul cumparat din magazine. cred ca putem schimba asta!
Iata cateva retete!
Baloane de sapun clasice:
2 linguri detergent de vase
1 cana apa
Baloane de sapun dulci:
1 lingura sirop de porumb
2 linguri detergent de vase
1 cana apa
Baloane de sapun magice:
1 lingura glicerina
2 linguri detergent de vase
250 ml apa
Baloane de sapun colorate:
1 ceasca tempera lichida
2 linguri detergent de vase
1 lingura amidon lichid
Sugestii:
Pregatiti preparatul cu o zi inainte de folosire. Da rezultate mai bune.
Glicerina lichida este un produs ieftin si se gaseste in farmacii sau magazine alimentare. Copiii considera ca bulele sunt mai mari si mai frumoase datorita glicerinei.
Nu folositi reteta de "Baloane de sapun dulci" dac aveti albine sau viespii in gradina.
Incercati sa folositi zahar sau miere de albine daca nu aveti ulei de porumb in casa.
Baloanele de sapun colorate pot lasa mizerie. Aveti grija sa folositi culoare care iese usor la spalat. Mai adaugati apa in cazul in care solutia vi se pare prea groasa.
Baloane de sapun Gigant:
Pregatiti 4 paie de aproximativ 6 cm si fire de bumbac de 24 cm. Treceti firele de bumbac prin cele patru paie si trageti de capetii firului pana apropiati paiele. Dati-le forma patrata sau dreptunghiulara si…gata! Faceti baloane uriase.
Christinne întreabă:
LoliTa_7237 întreabă: