Cu o mica precizare.clopotele nu se trag pentru cei morti in conditii suspecte, ma refer in special la sinucideri... cei spanzurati, inecati etc...
In general la tara se trag clopotele si oamenii stiu ca a murit cineva.In general in unele sate la numite ore se trag clopotele si cand este vreme foarte urata, adica cand a inceput o mara furtuna de ploaie, unii oameni zic prin tragerea clopotelor are dumnezeu mila de ei.Stiu ca am bunici la tara si in anumite ore fixe se trag clopotele la biserica, si uneori se trag si cand a murit cineva.In general la sate imediat se afla cand a murit cineva. Exempolu daca 1 om a murit la ora 19 30 imediat merge 1 om din partea omului care a murit si anunta clopotarul sa traga clopotele si astfel oamenii stiu ca a murit cineva.La orase nu prea se trag clopotele cand moare cineva i se pomeneste numele la slujbe, in general la sate se trag clopotele cand moare 1 om.
Poi si la noi in oras se trag clopotele pentru a anunta ca o murit careva, se mai bat in fiecare ora, si sufla in trompeta la fiacare sfert de ora... banuiesc ca prin traditie se trag asa, alceva ce ar fi de folos?
Bittyocean întreabă: