Nimeni nu a putut da o explicaţie clară. Problema e că pisicile torc şi cînd sunt bucuroase, şi cînd sunt triste, şi cînd se simt bine, şi cînd sunt bolnave. Se pare însă că sunetul scos de acel tors are o frecvenţă care-i ajută pe oameni să se relaxeze (un fel de meloterapie).
Pisica mea toarce în general cînd se simte bine, cînd vrea să-mi atragă atenţia, cînd mănîncă. Se pare însă că ele torc şi cînd se simt rău, pentru a-şi induce o stare de bine şi a încerca astfel să se vindece.
În concluzie, rămîne un mister al pisicilor...
Se pare ca pisicile torc când sunt relaxate si când vor sa se calmeze. Nu exista un motiv foarte clar pentru care pisica toarce, dar, de obicei, o face pentru ca este mulţumită. Pisoii torc uşor si din instinct, începând cu vârsta de 2 zile ei scot acest sunet in timp ce se hrănesc iar mama le răspunde tot prin tors, semn de destindere si buna dispoziţie.
Alti spun ca pisica se autovindeca si s-a descoperit ca torsul pisicii are o frecventa cuprinsa in 25 si 150 MHz, frecventa care stimulează vindecarea si creşterea oaselor. De asemenea s-a descoperit ca torsul nu afectează numai pisicile, ci si oamenii care au inspiraţia să convieţuiasca cu ele. Se cunoaşte, ca la o asemenea frecventa, se îmbunătăţeşte densitatea osoasa si la oameni iar posesorii de pisici au o tensiune a sângelui mai scăzuta, mai ales pe măsura ce înaintează in vârsta.
Fenomen fiziologic si psihologic particular, torsul pisicilor nu este mereu, cum se crede in general, sinonim cu multumirea. El poate avea si alte semnificatii.
Pisoii torc usor si din instinct; incepand cu varsta de 2 zile, ei emit acest sunet, in timp ce sug iar mama lor le raspunde, semn de destindere si de buna dispozitie din partea sa.
"Torsul este, inainte de toate, un comportament infantil, nu pentru ca este scos de pisoi ci pentru ca este destinat mamei, precizeaza profesorul B. Denis, de la facultatea de medicina veterinara din Nantes. Este un comportament pe care pisica adulta il va pastra mai tarziu pentru a capta atentia omului, care pentru ea este o super-mama".
Oferind un camin, hrana si protectie, stapanul preia de fapt atributiile mamei pisica. Pui nu torc cu aceeasi intensitate la sanul mamei, unii sunt mai torcatori decat altii, ceea ce putem vedea si la pisicile adulte. Unele pisici, de obicei cele mai familiare, nu torc deloc. Pisica toarce in circumstante bine definite, de exemplu cand scoateti castronelul cu crochetele favorite sau cand preparati mancarea.
Torsul pisicii exprima deci in cele mai multe cazuri, o nevoie intensa de contact si o anumita excitare. Sub mangaieri, pisica isi poate schimba atitudinea: isi ridica coada, isi misca alternativ labele din fata, impinge cu fruntea in mainile omului; si acest comportament este similar cu cel al pisoilor.
Dar pisica toarce si la veterinar, cand sufera sau este ranita sau chiar in clipele mortii. De ce? Ea exprima starea sa de inferioritate, de hiper-excitabilitate, de incertitudine solicitand protectie, ca cineva sa-i acorde atentie si sa se ocupe de ea, aceasta fiind inca o recunoastere necoditionata a acestei SUPER-MAME cu numai doua picioare pe care civilizatia i-a oferit-o.
(sunt mihai-15ani din bucuresti)
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: