Numele pasarii ausel din fam pitigoiului contine in alcatuirea sa cuvantul romanesc aus(mos) mostenit din latinescul avus(bunic). Pasarea are coada si aripile negre, crestetul si gusa albe.
Conform DEX-ului, de la "auş"-moş(cuvânt moştenit din limba latină, dispărut acum din limba noastră)+sufixul "el"
Acest pitic este pentru noi oaspete de iarnă. E venit în Moldova recent - pe tot parcursul lunii octombrie şi va pleca în martie la nord la cuibărit. Poate fi văzut în apropierea coniferelor, mesteacănilor şi tufişilor din parcuri şi păduri.
Mai concret? Mergeţi în Grădina Publică Ştefan cel Mare la coniferele de lîngă ieşirea înspre hotelul Jolly Allon. Îl veţi găsi în compania piţigoilor. E uşor de recunoscut după pata galbenă de pe cap şi dimensiuni - pînă la 9 cm lungime. În comparaţie - piţigoiul mare ajunge la 16 cm. Colegii apropiaţi de dimensiuni sunt piţigoiul albastru - pînă la 11 cm, pitulicea mică - 10 cm şi ochiuboului 8-9 cm
AUS'EL, ausei, s. m. 1. Mică pasăre insectivoră cu penele măslinii pe spate, albicioase pe abdomen, cu o pată galbenă-roscată pe cap (Regulus regulus). 2. Pasăre din familia piţigoiului, cu coada si aripile negre, spatele rosu-aprins, crestetul si gusa albe. (Aegithalus pendulinus).
Aus ("mos", dispărut din limbă, cuvânt mostenit din lat.) + suf. el.
Apropo, deja a doua oară în ultimile patru zile văd ochiuboului - acum 3 zile lîngă Lopăţica şi acum cîteva ore în Chişinău. Şi nici o fotografie! E atent şi preferă tufişurile în care dispare uşor.
Înapoi la auşel. E un fotomodel care dă bătaie de cap. Nu stă o clipă locului, a zburat de vreo şase ori între doi copaci, are zbor foarte rapid şi l-am pierdut de cîteva ori cînd îmi rupeam privirea. În plus e mic, nu te lasă aproape şi preferă vîrful copacilor
Denumirea ştiinţifică - Regulus regulus - auşelul cu cap galben, alături de auşelul sprâncenat (Regulus ignicapillus) ocupă primul loc la categoria: cea mai mică pasăre din ţară şi din Europa.
Coloritul acestei păsări este alcătuit din nuanţe de galben-verzui, cenuşiu deschis, alb-gălbui, maro deschis. Semnul distinctiv al auşelului cu cap galben îl constituie pata galben-portocalie din creştet. De aceea, în engleză - denumirea acestuia este Goldcrest (Creasta de aur).
Auşelul ajunge la o greutate de 5 grame, iar oul cântăreşte doar 0, 72 de grame. Trăieşte mai ales, în pădurile de conifere, iar iarna - migrează spre zonele sudice ale Europei.
Pentru indienii din America de Nord - auşelul - era un simbol aproape identic cu al ciocârliei din Europa, pentru că în zori, această pasăre obişnuieşte să cânte mai tare decât toate celelalte înaripate.