Cosmarul apare si in urma unor traume psihice: in cazul unui viol, a unei dispute puternice care te marcheaza mai mult decat a lasat impresia la momentul respectiv etc.
Sursa: http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/572/Cosmarul-din-noapte.html
Cosmarurile vin din subconstient, in general de la ceea ce ti se intampla in ziua respectiva.
Cosmarurile, Hikari, cosmarurile.
Aaaa Am citit cosurile .
Sa te mai uiti si tu ca asa era sa patesc si eu .
Se mai intampla. Oricum, ai fost tare amuzanta.
Am ras si eu cand am vazut . Daca nu imi ziceai tu nu imi dadeam seama .
Te-ai bagat singur picioru in gura de 1 aprilie, ai merita un cadou.
Cam asa
Din cate stiu eu, cosmarurile sunt temerile noastre ascunse care patrund in subconstient si ni le "impunem" chiar noi.
Da ca te uiti la filme care te sperie. dupa aia iti vin la culcare numai cosmaruri si nu poti sa le scori din minte.
Adevarat, dar nu intotdeauna.
Din subconstientul tau si din frica pe care o ai in viata reala fata de diferite lucruri
Cosmarul este definit ca aparitia unui vis terifiant ce trezeste individul din somn, acesta aflandu-se apoi in stare complet alerta si care poate duce la disfunctionalitati pe plan social sau professional prin intreruperile repetate ale somnului. De obicei acestea apar in cursul unei secvente de somn lungi si elaborate iar continutul lor este axat cel mai des pe iminenta unor pericole de natura fizica (urmarire, atac, vatamare) sau unora mai subtile, implicand esecuri sau dificultati personale. Cosmarurile ce apar dupa o experienta traumatizanta de obicei reproduc situatia respectiva dar aceasta nu este o caracteristica frecventa a cosmarului deoarece de obicei ele nu implica evenimente reale. Cei ce au asemenea manifestari pot de obicei reproduce cu exactitate, la trezire, visul respectiv. De asemenea unii indivizi pot relata secvente multiple de cosmar pe parcursul unei singure nopti, tema fiind recurenta in majoritatea cazurilor.
Cosmarul apare aproape exclusiv in perioada REM (miscari oculare rapide) a somnului. Perioadele REM au o recurenta la aproximativ 90-110 minute in cursul somnului astfel incat cosmarurile pot sa apara in toata perioada de somn, insa acestea fiind mai lungi, cu vise mai intense in a 2 a jumatate a noptii, este posibil ca frecventa cosmarului sa fie mai crescuta mai tarziu in cursul somnului. De regula acestea se termina cu desteptarea din somn, cu o revenire rapida la starea de vigilitate si cu persistenta unei senzatii de teama sau anxietate care poate adesea duce la dificultati in reluarea somnului.
Sper ca te-am ajutat! .
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: