nony
| nony a întrebat:

Ganduri rasucite pe spirala vietii
Imagini vii din ceea ce-i mort
Scapate toate in aceste randuri
Inca nu m-am copt.
Pe ramura vietii sunt inca un lástar
Asaltat, inconjurat de miresmele primaverii
Mii de albine in vizita la mine
Ca sa cresc...
Transformat in fruct, dulce si frumos
Le-am vazut pe toate?! ...Inca nu sunt copt
Sa mai treaca timpul peste viata mea
Pana intr-un punct, cand, pe bune voi cadea
Izbit de taria pamantului ce sta la baza mea
Ma voi rasuci ...pe spirala mea.
Pomul vietii m-a crescut
Ma ´nvatat! Sfaturile sa le-ascult
Unele le-am ascultat, multe le-am negat
Oare cine va gusta,
Din ce a insemnat toata viata mea?
Oare cine isi va spune:
Doamne, asta-i copt bine!
Oare ma vor regreta?!
Rudele, familia...
Fructele din urma mea, imi vor simti lipsa?
Probabil, DA!
Din toamna vietii, o frunza va acoperi
Locul unde m-am sfarsit.

Acum pot spune : Sunt copt... dar mort.
--------------------------------------------------
Credeti ca maturitatea se atinge la varste inaintate, aproape de sfarsitul vietii? Exista mici anomalii in lantul evolutiei?

Răspuns Câştigător
gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Sigur ca nu! Maturitatea este capacitatea : - de a fi prezent nevoilor si dorintelor tale; de a le identifica; de a-ti mobiliza energia pentru a gasi un raspuns; de a face alegeri in functie de valorile tale, de experienta ta trecuta si de circumstantele de moment; de a fi constient de resursele tale; de a fi prezent fata de tine si fata de celalalt; de a-ti asuma responsabilitatea sentimentelor si comportamentelor tale; de a face fata unei situatii si de a raspunde; de a fi pe piciorele tale; de a conta mai mult pe tine decat pe ceilalti; de a gasi solutii la problemele intalnite; de a invata din experienta; de a crea obiective realiste care sa raspunda nevoilor fundamentale; de a crea proiecte adecvate, de a le selecta pe cele mai eficiente, de a le urma pana la obtinerea rezultatului; de a depasi obstacolele; de a-ti transforma greselile in oportunitati de a invata; de a-ti identifica la timp credintele si iluziile in profitul experientei reale; de a face doliul asteptarilor imposibile, chiar daca ele sunt legitime; de a spune "nu" fara agresivitate si cu respect; de a primi un "nu" fara frica, furie sau culpabilitate; de a-ti face revolutia pasnic, fara revolta; de a-ti formula resentimentele fara ura; de a cere fara a fi exigent; de a-ti afirma si revendica drepturile; de a oferi fara a impune sau forta; de a accepta si de a respecta legea majoritatii; de a-l asculta pe celalalt si de a fi capabil sa se indoiasca de sine; de a fi mai mult subiect (Ce vreau?) decat obiect (Ce vrea celalalt de la mine?); de a fi constient de limitele tale.
Cand majoritatea acestora vor fi atinse, atunci putem spune ca am ajuns la maturitate. Varsta nu este impusa sau ceruta, ci de fiecare depinde cat de repede poate atinge maturitatea.