ACTA este, deocamdata, doar un document care "ameninta" confidentialitatea informatiilor de pe Internet. Acest acord a fost semnat de 22 de state ale UE
-► "ACTA duce lipsa de credibilitate democratica, deoarece tratatul a fost negociat in secret, subminand principiile democratice de baza ale transparentei decizionale".
-► "ACTA reprezinta o amenintare la dreptul la libera exprimare si accesul la cultura, deoarece, printre altele, incurajeaza companiile private sa isi urmareasca angajatii pe internet, intr-un demers similar politiei".
-► "ACTA ameninta spatiul privat si confidentialitatea, deoarece orice provider de Internet va fi obligat sa urmareasca fiecare miscare a user-ilor."
-► "ACTA ar putea avea un efect de incetinire al inovatiei, prin incurajarea comportamentului anti-competitie".
-► "ACTA va incuraja concurenta neloiala, oferind SUA o structura competitiva avantajoasa in comparatie cu celelalte tari, creand astfel bariere in comertul international".
De asemenea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet din Romania a intocmit un document in care scoate in evidenta toate punctele negative, controversate, ale ACTA:
-► Modalitatea in care s-a realizat negocierea Acordului il priveaza de credibilitate democratica si de claritate juridica. Daca va fi ratificat, Acordul va avea implicatii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultura si viata privata, va afecta comertul international si va reprezenta un obstacol in calea inovarii.
-► ACTA a fost negociat in spatele usilor inchise, excluzand majoritatea tarilor in curs de dezvoltare și fara transparent democratica la nivelul ONU, UE sau la nivel national.
-► ACTA isi propune sa creeze o noua institutie, "Comisia ACTA", fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.
-► Interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viata privata si alte drepturi fundamentale.
-► ACTA va lasa reglementarea libertatii de exprimare in mainile companiilor private, intrucat impune obligatii referitoare la monitorizarea continutului online de catre terte parti, cum ar fi intermediarii Internet, care nu sunt insa in masura sa reglementeze formele de exprimare in mediul online.
-► ACTA poate impiedica utilizarea patrimoniului cultural al societatii, intrucat sporeste sanctiunile si riscurile de natura penala pentru utilizarea operelor ai caror proprietari sau detinatori de drepturi de autor sunt dificil sau imposibil de identificat sau localizat (asa numitele opere orfane).
-► Prevederile din versiunea finala a Acordului, al caror inteles nu va fi clarificat inainte de ratificarea ACTA, sunt vagi si risca sa fie interpretate in moduri care ar putea permite incriminarea unui numar mare de cetateni, pentru delicte triviale.
-►Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor
infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de "deep packet inspection", permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor.
funda?
Oau, stai că nu e chiar aşa de neagră treaba. Hacker-ii (aşa se scrie corect) sunt de mai multe feluri, cu pălărie albă şi cu pălărie neagră.
Cei cu pălărie albă au vaste cunoştinţe de Web, pot penetra anumite site-uri, chiar fac asta, dar nu fac rău, ci testează vulnerabilitatea site-urilor şi vin cu sugestii sau soluţii de a rezolva respectivele vulnerabilităţi.
În schimb, cei cu pălărie neagră, accesează site-uri, şi fac mult rău, preiau controlul, pot şterge conturi, etc.
Asta s-ar putea întâmpla, anumite site-uri (de exemplu guvernamentale, ale oficialilor) ar putea fi atacate de hacker-ii cu pălărie neagră şi să le preia controlul.
De acolo şi până la a desfiinţa Internet-ul este cale foarte lungă.
Dar nu trebuie să îţi faci griji, TPU.ro nu are de ce să fie atacat, rău-făcătorii au alte priorităţi.
Nu se stie... asta am intrebat si eu ieri si am primit raspunsuri de genul: "nu" sau "nu stiu" sau "poate" in fine s-ar putea sa fie si o farsa de 1 aprilie
NoName_5366 întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: