| DeeaSpoof a întrebat:

Hello! Mie imi place foarte mult sa scriu. m-am apucat de o carte dar nu am terminat-o, asa ca m-am apucat de un blog.
http://theffifthseason.blogspot.com/
Imi puteti spune parerea voastra? Accept si criticile constructive!;):*

4 răspunsuri:
| BellaSomerhalder a răspuns:

Ai renuntat la o carte pentru a-ti crea un blog? Esti bolnava? Seriously, lumea ar aprecia mai mult o carte decat un blog, pe care mai toti il considera "lipsa de ocupatie". Asta si este, daca stau sa ma gandesc! Am si eu un blog, dar scriu si la cateva carti. Nu renunta. E doar un pont. Legat de blogul tau. hm, scrii dragut, ai imaginatie, faci si greseli de scriere, nu foarte dese, chestii gen "sau" legat atunci cand trebuie cu cratima si invers. Anyway, imi place. Nu mi-o lua in nume de rau, este doar opinia mea. Bafta!

| corolav a răspuns:

Dragă DeeaSpoof, am intrat şi eu la dresa indicată...
Ai destulă imaginaţie pentru a concepe o serie de mici momente.
Asta ar fi partea bună...
Cochetezi (şi imaginezi uşor ) cu dialogul dar, acesta este deseori un teren alunecos.
Încerci uneori îmbinarea vorbirii directe cu cea indirectă şi acest lucru incumbă reguli ortografice speciale, mai deosebite.
Exemplu...
- Ai venit, aşa, din proprie iniţiativă?
- Nu, m-am sfătuit cu ai mei.
Dar...
- Ai venit, aşa, din proprie iniţiativă?
- Nu!, şi parcă tocmai privirea lui mi-a sugerat continuarea, m-am sfătuit cu ai mei.
Dialogul implică folosirea des a semnelor de exclamare şi de întrebare, puncte de suspensie, virgule, pentru propoziţiile incidente, pentru cele apoziţionale. Pentru aceasta îţi recomand să citeşti mult schiţele lui Caragiale, mai ales cele cu dialoguri, Eugen Barbu, Rodica Ojog Braşoveanu, Ioan Dan, Theodor Mazilu, Ion Băieşu, Nicuţă Tănase.
Conjuncţiile introductive ale unor subordonate nu sînt întotdeauna cele mai nimerite. Virgulele sînt deseori nefolosite, acolo unde s-ar impune.
Sînt destule situaţiile cu probleme de acest gen, dar ar fi de scris şi de vorbit foarte mult.
Voi reproduce doar cîteva exemple...
"Profesorul ne-a dat 10 minute...( corect este "zece" minute). În scrierile literare, care nu au caracter de proces -verbal, de rapoarte, de dări de seamă, acolo unde cifrele nu sînt simple cifre de ordin statistic, numeralele se scriu cu litere şi nu cu cifre.
"Eu ca de obicei...( corect este : "Eu, ca de obicei,...". Deci, cele două virgule.
"M-am împiedicat depragul înalt...". Corect ar fi "M-am împiedicat de pragul înalt...". Aici cred că a fost din grabă şi nu ai remarcat că trebuia despărţit.
Cînd am căzut caietul cu schiţe..."Corect :"Cînd am căzut, caietul cu schiţe...".
Cam atît, deocamdată!
Nu încerc să-mi permit să fiu rău. Doamne fereşte! Dar arta scrisului nu e ceva uşor. Doar aceşti copii agramaţi, de pe meleagurile TPU, îşi permit cu atîta nonşalanţă să arunce cu cuvintele limbii române, scuză-mi expresia nu prea academică, de parcă ar vomita, fără însă să fie conştienţi de cascada de tone de imbecilitate pe care o revarsă asupra celorlalţi. Şi măcar de ar fi dintr-o apă curată, dar e plină de reziduurile unei purgaţii ce s-a conceput în creierele lor. Categoric nu e vina lor, sînt nişte victime inocente ale mizeriei care dăinuie, contemporan nouă, în această cloacă de pseudo -educaţie ce ar fi ruşinat şi pe cel mai netrebnic proletcultist al anilor 50.
Îţi mai spun trei lucruri şi închei.
În această lume în care trăim există patru categorii de oameni.
Peste tot în lume.
1) Cei care ştiu că ştiu. 2) Cei care ştiu că nu ştiu.3) Cei care nu ştiu că ştiu. 4) Cei care nu ştiu că nu ştiu. Aceştia din a patra categorie sînt cei mai periculoşi. Proştii cu diplomă. Cel mai adesea e bine a fi evitaţi, după ce îi depistezi.
Al doilea lucru.
Dacă vrei să-ţi formezi un vocabular elevat, didactico - ştiinţific, dar şi literar, mai ales, încearcă să dezlegi cuvinte încrucişate. NU INTEGRAME. Astea sînt otravă. Careuri de cuvinte încrucişate de la următoarele publicaţii. Revista"REBUS"( aparţinătoare publicaţiilor "Flacăra"), Revista "Rebus opTIM" şi revista "MAXIM".
Chiar dacă nu vei reuşi de la început, nu dezarma! Caută soluţiile de la finele volumului ( la publicaţiile MAXIM) şi în numerele următoare, la celelalte două. Sînt nişte preocupări de excepţie. Dar, atenţie! Creează dependenţă. Încearcă să savurezi, în special, careurile netematice, în care definiţiile sînt practic o trimitere ( a dezlegătorului ) pe căi greşite, pînă începi să le prinzi rosturile compunerii cît şi savoarea dezlegării.
În al treilea rînd...
Intră pe adresa www.liternet.ro, caută la romane, caută titlul "Adio, Europa!", de I.D. Sîrbu. Este ceva EXCEPŢIONAL. Şi ca gîndire filozofică şi a conduitei firului scriitoricesc dar şi, în mod deosebit, a limbajului.
Atît, deocamdată!
Dacă vei considera că aceste ale mele cîteva sfaturi nu te-au supărat şi poate îţi vor fi de folos în viitor, caută-mă pe messenger la "corolav". Poate mai convorbim!
Cu multă simpatie şi consideraţiune! corolav

| izuka_2844 a răspuns:

Sincera sa fiu parerea mea e caparca e prea lunga parca cand te uiti la ea zici aaa da citesc si eu niste randuri si ma opresc ca ajunge.Eu am citit aproape tot si imi place e dragut dar ai putea fa faci ceva nu stiu sa fie mai scurt sau sa faci spatii intre ele sa nu para ca ceva care cand te uiti sa ti se para plctisitor sa faci ceva sa iasa in evidenta poate uniu se plictisesc sa citeasca dar poate uni nu le place. Treaba ta eu doar ti-am zis ce cred

| DeeaSpoof explică:

Ms mult! Am si zis accept si criticile constructive!