| PamfleticaTotHellenne a întrebat:

Hello! Urmeaza sa inchiriez un apartament direct de la proprietar,nu prin agentie. Ideea e ca eu nu am mai inchiriat niciodata,deci nu stiu cu ce se mananca. Eu as vreea sa inchiriez din octombrie, dar se cere o luna chiria plus o luna garantie. Ce nu inteleg eu: voi plati august, septembrie plus garantie? Si in octomrbie cand ma voi muta voi plati iar? Eu in lunile astea nu voi sta acolo. Si ce mai trebuie sa am in vedere pentru a nu fi pacalita? Multumesc!

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Iti scrie un cetatean care de cca 7 ani numai prin chirii locuieste. Ma refer la mine si iti spun ca inchirierile direct de la proprietar sunt cu doua taisuri. In primul rand ar trebui sa vorbesti cu proprietarul despre contractul de inchiriere care este obligat prin lege sa il incheie. Apoi sa isi declare venitul suplimentar la ANAF. Daca refuza sa incheie contract si nu isi declara nici venitul suplimentar, atunci va fi mai rau pentru el daca va fi prins de garda financiara. In lipsa unui contract de inchiriere tu nu ai niciun drept acolo, iar cand i se scoala proprietarului risti sa fii aruncat in strada de pe o zi pe alta.

Acum sa inteleg : a cerut o luna chiria + o luna garantia? Deci proprietarul iti cere chiria pe luna in curs si garantie contravaloarea chiriei pe o luna. Garantia este ca un fel de depozit, iar dupa ce pleci ti-o inapoiaza daca esti la zi cu facturile si daca nu i-ai stricat nimic prin casa. A, si ti-o inapoiaza daca exista un contract de inchiriere. Unii chiar si cu contract se caca pe ei si inventeaza ca nu stiu ce e defect ca sa nu iti mai inapoieze garantia.

Si dupa cate inteleg din intrebarea ta, tu vrei sa inchiriezi de pe acum? In fine, banii tai. Dar tine minte ca platesti chiria pana Septembrie. Apoi va trebui sa o extinzi pana in Octombrie SAMD. Garantia ramane la proprietar pana pleci din apartament. Dar ti-am spus. Vorbeste cu proprietarul despre contractul de inchiriere. Este cel mai important.