| HardcoreCountry a întrebat:

Hey TPU!
Am si eu o nedumerire:
De ce ce lumea face discriminari intre romani si rromi? Rromii nu sunt tot oameni? Nu au si ei aceleasi drepturi in societate? Si prin Rromi ma refer la oamenii cinstiti care au avut "ghinionul" ca sa zic asa, sa se nasca rromi, nu la "rromi" care sunt cei care fura de unde apuca si fac Romania de ras in alte tari. Si eu tatal meu e rrom, si sincer nu-mi pasa, spun oricui ma intreaba chestia asta si nu ma deranjeaza sa-mi recunosc natia. Daca asa m-am nascut asa mor, nu? Nu inteleg de ce lumea ii critica pe rromi jignindu-i, spunandu-le "ciori" si le critica culoarea pielii, care este mai inchisa.Adica asa cum sunt si rromi albi, sunt si romani negri, nu? Si culoarea pielii mele este mai inchisa si nu m-am sfiit niciodata sa ascund acest lucru fiindca asta sunt. Dar mereu sunt criticata si uneori chiar marginalizata doar pentru ca sunt rrom. Sunt un copil ca oricare altul, am familie, parinti, rezultate bune la scoala, am dreptur ca oricare alt copil de 13 ani, dreptul de a avea un loc in societate si de a invata.
Voua vi s-a intamplat sa fiti discriminati doar pentru ca sunteti rromi?

Multumesc ca m-ati ascultat, am simtit nevoia sa ma descarc fiindca m-am saturat de lumea asta rea.

O zi buna TPU!

7 răspunsuri:
| Bunny a răspuns:

De obicei cand se vorbeste de o natie/un intreg / un grup, se face referire la majoritate.Si cand la noi majoritatea ne fac de ras peste tot si restul natiilor ne stiu doar pentru asta, sunt bagati toti in aceeasi oala(ceea ce nici mie nu mi se pare normal, dar n'ai de unde sa stii sigur care e cinstit si care nu). In tara da sunt discriminati. Dar in afara e vorba de toata Romania.Strainii asa cred ca sunt toti si numai fac diferente.De exemplu azi m-am uitat si la The amazing race si aratau ca in episodul de maine ii trimit in Romania.Si catorva concurenti li s'au furat borsetele cu bani si cu tot. Tipic Romania nu? Adica in ce tara s-a mai intamplat asa? Adica sa se fure si de fata cu camerele de filmatlaughing? Asa ni se face reputatia din cauza catorva oameni.Si cum am mai zis, in afara e vorba de toata Romania nu doar de rromi.Si asta e, trebuie sa ne obisnuim cu "eticheta". Mai ales ca nu avem nimic bun sa ne reprezinte undeva. Cei care sunt undeva sus gen :presedinte, senatori, cantareti, actori etc, majoritatea ne fac de ras.Cu cati ne putem mandri?laughingDeci ori plecam toti de aici (ca la ce viata traim aici asta e cel mai indicat) ori ne acceptam situatiahappy. Eu una prefer sa plec.Niciodata nu m-am considerat romanca si mai ales n'am fost niciodata mandra de"nationalitatea"mea, care e in concluzie doar pe hartie.Important e sa te simti bine unde esti, sa simti ca ala e locul de unde faci parte. Sper ca te'am ajutat:*.

| Domyno a răspuns:

Sincer, in cazul romilor ma consider un "mare rasist"! De ce? pentru ca eu nu am vazut nu rrom cinstit in viata mea, vorbesc la modul cel mai serios! Eu invat intr-un colegiu cu un prestigiu mare in judet, si o singura fata care a terminat a 12-a era intr-adevar de etnie rroma, era chiar de treaba, dar si-a dat arama de pe fata in ultimul an prin fel si fel de situatii. Faza e urmatoarea, la mine in oras de cand cu noul primar, care nu mai e noulaughing, au disparut parca peste noapte acei cersitori de pe strazi, tot rromi (te rog sa ma ierti dar chiar erau rromi). Mai e pe ici pe colo cate o baba care cere, dar pe care am surprins-o odata vorbind la un telefon mobil, de "ala de fite" (ca s-o zic pe romaneste)! Si nu mai zic jumatate din SUV conduse prin oras si ma refer la Audi Q7 si Cate un BMW X5 sau X6 sunt conduse de catre o, "chestie" de aia de femeie rroma, plina de gablonturi cu fuste pana in pamant de zici ca vine de la Gay Fest, Si ma intreb de unde au bani de asa ceva... raspuns: din furat. Apropo am vazut-o pe una coborand dintr-un Dodge modificat si am ramas masca cand am vazut ce masina are. Da' in fine, daca tu spui ca exista si rromi cinstiti te cred, sa nu zici ca's rau. Dar atata vreme cat ii huiduiesc pana si francezii, chiar nu stiu ce sa zic. Aaa si sa nu vii cu exemple gen Alex Velea sau Connect-R ca sincer tot nulitati reprezinta pentru mine cum reprezinta si baba aia ce care ti-am zis! Acum astept criticile la rapsunsul meu si notele de "Stupid" Sau "Nefolositor" laughing)))

| HardcoreCountry explică:

Scuze, m-am grabit si am gresit ceva, cei ce fura sunt asa-numiti "rromi", nu rromi.

| HardcoreCountry explică:

Mda...moderatorii au mdificat cuvantul t i g a n cu rrom laughing

| stillhartu a răspuns:

De ce discriminam? Pentru ca putem! Pentru ca la randul nostru suntem discriminati intr-un fel sau altul la un loc de munca, la un concurs etc. Si atunci, discriminam si noi. Acesta ar fi unul din motive. Tot cereti drepturi egale dar nu faceti nimic sa vi le castigati.Rromi cinstinti...hai lasa-ma! Daca tu nu ai fi in postura de "rrom" si tu i-ai discrimina si pe buna dreptate! Si apropos de drepturi egale si ca toti suntem oameni si bla bla. Stii ca rromi au locuri speciale in scoli? La facultati de exemplu, exista locuri speciale pentru rromi care intra cu orice medie doar pentru ca sunt asa zisi "rromi". Iar eu, ca sa intru la acea facultate, trebuie sa indeplinesc o groaza de conditii si mai ales, sa am o medie de admitere mare. Un rrom intra si cu 6 la o anumita facultate pe cand eu trebuie sa am media 9 ca sa pot intra. Unde-i egalitatea? Aici noi pe noi ne discriminam! Si urasc faza cu "rromi" t i g a n i au fost din toate vremurile. De ce sa le zicem altfel?
Imi pare rau ca te-am luat dur. Ii fi tu om cinstit dar nu ne cere sa te credem si noi. Pentru ca nu putem. Pentru cei din "rasa" ta nu reprezinta tocmai o parte buna a acestei societati. Discriminam rromi pentru ca din cauza lor, ceielalti discrimineaza romanii. happy

Răspuns utilizator avertizat
| purple a răspuns:

Asa este nu trebuie sa facem discriminari intre romani si romi cum nu trebuie sa judecam lumea dupa cum se imbraca. Exista romani buni si romani rai si acelasi lucru este si la romi doar ca romii sunt de obicei mai rai:fura, mint etc.Trebuie mai intai sa il cunoastem.