Http://www.deprajituri.ro/
Prajitura arici
INGREDIENTE
2 oua
300 g faina
200 g margarina
150 g zahar farin
esenta lamaie
nuci
MOD DE PREPARARE
Se freaca galbenusurile cu zaharul farin, se adauga esenta de lamaie, margarina si faina.
Din aluatul format se fac 50-60 bilute care se tavalesc prin albusul nebatut si prin nuca tocata.
Se pun la copt pana se rumenesc bine.
Tips:
Se pot combina nuci cu alune
PRAJITURA CU CACAO SI INGHETATA DE VANILIE
INGREDIENTE
400 gr zahar
4 oua
1 pahar si jumatate faina alba
1 pahar mediu lapte dulce
1 pachet praf de copt
200 gr unt de masa/margarina
100 gr cacao pudra
50 gr nuci
inghetata de vanilie
1 praf de sare, ciocolata neagra
MOD DE PREPARARE
Intr-o cratita medie se amesteca laptele, untul, zaharul si praful de cacao, la bain marie, amestecand mereu cu o lingura de lemn.
Dupa ce clocoteste si compozitia se ingroasa ca o smantana se da vasul de-o parte pana se raceste.
Dupa ce compozitia s-a racit se adauga galbenusurile, praful de copt dizolvat in putin lapte, nucile sfaramate, apoi treptat faina si albusurile spuma.
Se toarna compozitia intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor la foc mediu 30 min (in functie de puterea cuptorului, se face testul cu scobitoarea), insa fara sa se usuce.
Se taie checul in 3 straturi, fiecare strat se acopera cu inghetata, se intinde uniform cu latura unui cutit, se lasa la racit la frigider si inainte de servire se rade ciocolata neagra deasupra sau se face o glazura de ciocolata.
Tips:
Se scoate din frigider doar cu 2-3 minute inainte de servire.
Pajitura inimioare
INGREDIENTE
1 ceasca unt
2 oua
4 cesti faina
2 cesti zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de lamaie
1 lingurita praf de copt
1 ceasca smantana
1 praf de sare
MOD DE PREPARARE
Se pun intr-un robot de bucatarie cu cupa untul si zaharul.
Se adauga smantana, ouale batute bine si esentele.
Se amesteca bine faina, praful de copt cu putina sare, apoi se adauga in ploaie la compozitie, omogenizand. Se acopera aluatul si se lasa la frigider, la rece, 3 ore.
Se pregateste 1 forma de copt speciala pentru prajituri, iar aluatul se intinde si se taie in forme de inimoara, cu forme speciale din metal.
Se pun inimioarele in ea, se presara deasupra zahar colorat si se da tava la cuptorul incins la 180 C pana devin aurii.
Tips:
Untul poate fi inlocuit si cu margarina pentru prajituri.
PRAJITURA DELICIA
INGREDIENTE
Pentru blat:
- 500 gr. unt de masa
- 400 gr. faina alba
- 100 gr lapte dulce
- 300 gr. zahar tos
- 2 oua
- 3 linguri miere de albine
- 1 praf de copt
- 1 praf de sare
Pentru crema:
- 200 gr unt de masa
- 10 linguri lapte dulce
- 300 gr zahar tos
- 3 linguri cacao
- esenta de rom dupa gust
- nuca macinata
MOD DE PREPARARE
- Se amesteca foarte bine untul cu zaharul pana devine pufos, apoi se adauga faina si sarea, iar dupa 5-6 minute laptele cu praful de copt dizolvat in el.
- Se ia o tava patrata si se unge bine cu unt, iar in ea se pune compozitia, care se da la cuptor 45 de minute la foc mediu, pana devine aurie.
- Se lasa la racit apoi se taie in patratele de 3 cm lungime si 2.5 cm latime.
- Se amesteca bine untul cu praful de cacao, zahar, lapte si esenta de rom, la bain-marie, la foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa bine.
- Se lasa la racit crema, apoi se cufunda patratelele de blat in ea, se scot, se lasa pe un platou pana se intareste putin crema de pe ele apoi se tavalesc prin nuca macinata.
Tips:
Prajitura se taie numai dupa ce s-a racit complet, cu un cutit cu lama umezita.
PRAJITURA CU STAFIDE, COACAZE SI NUCI
INGREDIENTE
- 150 g unt
- 3 oua
- 200 g faina
- 100 g coacaze
- 100 g stafide
- 50 g de nuci taiate bucati mici
MOD DE PREPARARE
- Se pun intr-un robot de bucatarie cu cupa untul, ouale batute bine, faina in ploaie, coacazele, stafidele inmuiate in apa si nucile bucatele.
- Se pregateste 1 forma de copt speciala pentru prajituri.
- Se toarna compozitia in ea, se niveleaza si se da la cuptoul incins la 180 C timp de 35 de minute.
Tips:
Untul poate fi inlocuit si cu margarina pentru prajituri.
PRAJITURA CU CAPSUNE SI LAMAIE
INGREDIENTE
Pentru blat:
- 115 gr. unt de masa
- 160 gr. Faina
- 50 gr. Zahar
- 1 praf de sare
Pentru umplutura:
- sucul a 2 lamai
- 2-3 lingurite de coaja rasa de lamaie
- 200g capsune
- 4 oua
- 230 gr. Zahar
- 30 gr. Faina
- 1/2 plic praf de copt
- 1 praf sare
MOD DE PREPARARE
- Se freaca foarte bine untul cu zaharul pana devine pufos, apoi se adauga faina si sarea, framantandu-se cu mixerul pana incepe sa se faramiteze, apoi se formeaza un aluat cu mana.
- Se ia o tava patrata si se unge bine cu unt, iar in ea se pune aluatul, intinzandu-l bine sa acopere toate marginile.
- Se da la cuptor 10 minute tava, pana se desprind marginile aluatului.
- Capsunele se spala, se indeparteaza coditele, apoi se paseaza bine, adaugand sucul celor 2 lamai si ouale, apoi faina cu praful de copt.
- Se toarna compozitia peste blatul cald din tava si se reintroduce tava la cuptor, pentru 30 de minute, la foc potrivit.
Tips:
Prajitura se taie numai dupa ce s-a racit complet, cu un cutit cu lama umezita.
Sper ca te-am ajutat!
Succes!
fundita?
UIte aici prajiture de orice fel vrei:D
http://www.retete-online.com/retete/_prajituri/albinita-ro.php
O reteta rapida furata de la mama "Ghiulele"
Ingrediente: 500g de biscuiti populari, o cana de zahar, o cana de apa, o cana de nuca pisata, 2-3 linguri de cacao, un pachet de unt, nuca de cocos, esenta de rom
Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zaharul, unt si cu cacao pana se topeste zaharul, se ia de pe foc, se pun biscuiti( faramitati, poti sa ii rupi sau sa ii dai pe razatoare sau chiar sa ii treci prin masina de tocat ) nuca macinata, se pune esenta de rom si se amesteca pana se formeaza o pasta consistenta. Apoi iei cu ligura pasta si formezi bilute cu mana, le treci prin nuca de cocos si le bagi la figider timp de 2-3 ore gata. Pofta buna
Este o reteta veche se numara printre preferatele mele, de aceea am si executat-o de Craciun .
Ingrendiente:
Blat:
6 oua
12 linguri de zahar tos
1 lingurita rasa de bicarbonat
10 linguri faina
2 linguri cacao
2 plicuri zahar vaniliat
Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn "peste cap" se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece aceasta prajitura este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti sa fie mai ingusta coaceti in tava de la aragaz.
Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.
Se prepara crema din:
4 galbenusuri
2 linguri de faina
200 ml lapte rece
200 g unt
100 g zahar pudra
Galbenusurile se freaca cu faina ( eu am pus amidon alimentar ), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur, amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se pune treptat in amestecul de crema amestecand mereu.
Se prepara glazura:
4 albusuri
200 g zahar
2 plicuri zahar vaniliat
Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat pana se racesc.
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.
Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.
Http://gastronomie.ele.ro/Prajituri_--rc154.html aici gasesti de toate! Succes!
Alba ca Zapada
Ingrediente
Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.
Foi
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina
Crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie
Etapa finala
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare
Foile
1Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
2Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos" de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
3Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema
4Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
5Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Etapa finala
6Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Sugestii
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.
Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat. E chiar buna
Prajitura cu visine:
Ingrediente:
sase oua
zahar 200 gr.
faina 200 gr.
ulei 100 ml.
apa 50 ml.
zahar vanilat 2 plicuri
visine 1 kg.
un plic praf de copt stins in otet
sare
Modul de preparare:
Prajitura cu Visine – Dupa ce separati galbenusurile de albusuri, bateti albusurile cu mixerul si adaugati zaharul si praful de copt. Amestecati galbenusurile cu apa, uleiul, sarea, zaharul vanilat si turnati compozitia rezultata peste albusuri impreuna cu faina. Puneti amestecul intr-o tava unsa cu ulei, peste care adaugati visinele spalate, curatate, scurse, fara samburi si date prin faina. Dati la foc potrivit, aprox. 30 de min.
Prajitura cu ciocolata:
Ingrediente folosite
200 g unt
200 g zahar tos
200 g nuci macinate
100 g faina
6 oua
200 g zahar pudra
2 lingurite esenta de vanilie
20 ml ulei
60 g ciocolata
2 linguri cacao
Mod de preparare
Untul se freaca spuma cu zaharul tos. Se adauga faina, nucile si albusurile batute spuma. Se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit. Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul pudra si esenta de vanilie. Se toarna peste prima compozitie si se da din nou la cuptor la foc mic. Dupa ce stratul de la suprafata prajiturii s-a intarit, se scoate tava din cuptor si se rade ciocolata deasupra raspandindu-se cat mai egal.
Sper ca te-am ajutat
Dσℓℓу întreabă:
titicristina21 întreabă: