Foarte frumoasa povestea. Insa ai cateva cuvinte care se repeta si nu suna prea bine. Ca de exemplu:
"Un copil sarac, dar si sulfetist pe nume Adrian statea langa o casa, suparat si trist ca nu avea casa." - poti spune asa: Un copil sarac, dar si sufletist, pe nume Adrian, statea langa o casa, necajit ca nu avea si el o locuinta asemenea copiilor din imprejurimi.
"Si l-a dus la acea doamna, dupa aceea, la fiecare copil in parte, li s-au dat cadouri pe masura." - nu prea merge "la fiecare copil in parte" si daca spui "fiecare" nu este corect din punct de vedere gramatical "li s-au dat" - poti zice asa: Atunci Mosul l-a dus la acea doamna, astfel urmand o multime de cadouri impartite fiecarui copil.
In rest, mi-a placut foarte mult povestea ta. Si titlul este potrivit.
Unde ai zis: copiii stau langa brazi...brazi erau impodobiti... puteau fi puse langa brad. Repeti cuvantul brad si nu suna bine. Incearca asa: Copiii stateau langa brazii frumos impodobiti, gata sa adaposteasca sub crengile lor minunatele cadouri.
,, Inca, copiii se mai dau cu saniile pe langa case, chiar daca e intuneric.,, Cacofonia o puteai evita usor:,, Copiii inca se mai dau cu sania(nu mai spune pe langa case, pentru ca vei zice de Adrian ca sta langa o casa si iar vei repeta cuvinte), desi e intuneric.
,, Un copil sarac, dar si sufletist... acel,, si,, nu are nici un rost,,, statea langa o casa, suparat si trist ca nu avea casa,, suna urat sa repeti mereu,, casa,,. Incearca asa: statea langa o casa trist si suparat pentru ca nu avea unde sa locuiasca(sau nu avea un camin, o locuinta).,, Mosul a sosit, si l-a vazut pe primul pe Adrian, s-a dus la el si i-a spus:,, inainte de,, si,, nu se pune virgula,,, l-a vazut,, se scrie,, l-a vazut,, si cum adica l-a vazut pe primul pe Adrian...nu are sens cum ai formulat.
,,-Ma numesc Adrian, domnule. Spuse el,, Constructile incidente nu se separa prin punct, adica,, spuse,, el nu are de ce sa fie o singura propozitie. Ma numesc Adrian, domnule, spuse el.
,,-Uite ce iti da Mosul, niste hainute, niste caiete de scoala, un ghiozdanel si niste creioane radiere pixuri ca sa ai la scoala.,, Cand enumeri nu pui virgula pui doua puncte,,, niste caiete de scoala,, de ce ai mai zis,, de scoala,, oricum ai spus mai in fata,, ca sa ai la scoala,, si ai uitat virgulele intre creioane, radiere, pixuri.
,, Multumesc mosule,, ai uitat virgula intre substantivul in vocativ si restul comunicarii.
Ultima fraza dupa parerea mea(de simplu cititor) nu are nici un sens. Uite o idee de reformulare: Dupa ce l-a dus la aceea doamna, a plecat sa imparta copiilor cadouri pe masura. Aceasta intamplare i-a facut pe Adrian si pe Mos sa fie foarte apropiati si ziua de 25 decembrie a devenit ziua in care ei se intalnesc.(nici asa nu suna foarte bine, dar am incercat sa pastrez idea ta).
Sper ca te-am ajutat!
Am o mica nelamurire...trebuia intai sa vorbesti despre doamna aceea la care a fost dus Adrian, astfel ascultatorii vor fi un pic derutati.In rest totul este ok. Titlul este potrivit, daca vrei sa il schimbi, iata o idee:Mos Craciun, prietenul copiilor.
O zi buna sa ai
Sus, sus, sus, incet, incet Copiii stau brazii erau copiii ica se mai dau cu saniile (ca sa eviti cacofonia) intalni starni (Succes si iti doresc sa primesti o nota mare)
Davyduchiha2001 întreabă: