Cine stie? Cred ca nici macar insusi Calinescu nu are acest raspuns. Otilia reprezinta intregul mister feminin, fapt pentru care nu poti sa spui daca l-a iubit sau nu pe Felix, intrucat nu-i poti deslusi gandurile ei.
Pana la urma a facut alegerea corecta, Otilia. A plecat cu Pascalopol pe care il considera nu doar un iubit, ci si un prezumtiv tata. Ma bucur oricum ca Felix nu a iubit-o de fapt, ci a fost doar o indragosteala juvenila. acest lucru reiese din faptul ca la sfarsitul cartii nu o mai recunoaste, asociindu-i imaginea cu cea a unei actrite intretinute.
Concluzie: nu, nu cred ca l-a iubit. a vrut doar sa-i suceasca mintile, asa cum le-a facut tuturor.
E greu de spus, dar eu cred ca nu devreme ce a plecat cu Pascalopol iar comportamentul ei de "indragostita " a semanat mai mult cu cel al unei tinere careia ii place sa tachineze baietii pentru a-i face sa se indragosteasca de ea. Ii placea sa fie apreciata, iubita, plimbata deoarece a avut o copilarie trista si avea siguranta ca daca va ramane cu Pascalopol toate aceste mici dorinte i se vor indeplini; cat despre relatia ei cu Felix avand in vedere ca nici el nu o iubea(si eu cred ca Otilia si-a dat seama de aceasta) si ea la randul ei mai mult s-a jucat cu el si il considera doar un prieten apropiat.
Da. dar la lasat pentru ca ea vroia un barbat care sa o puna pe ea pe primul loc... nu cariera lui. si stia ca Felix va pune cariera in fata.
Yurisa întreabă: