Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Practicantii Parkouri sunt numiti traceuri. Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de S?bastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle (n. 29 aprilie 1973), inspirat de tatal sau, Raymond Belle (1939 - 1999), fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat în totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care si grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers s.a.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Riscul de a te rani este maxim daca traceur-ul trece peste abilitatile sale, incearca manevre(miscari) dificile pentru spectacol, sau este obosit si isi pierde concentrarea. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour. Din spusele lui S?bastien Foucan.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
Eu sunt parkourist dar am invatat miscarile singur si dintr-un joc numit free jack online
Www.traceurs.ro
Nu prea am vazut parkour la fete.
Trebuie sa ai conditie fizica.
Intra pe www.traceurs.ro si ai de toate la forum, workshop etc
Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoindus.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Practicantii Parkouri sunt numiti traceuri. Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de S?bastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle (n. 29 aprilie 1973), inspirat de tatal sau, Raymond Belle (1939 - 1999), fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat în totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care si grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers s.a.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Riscul de a te rani este maxim daca traceur-ul trece peste abilitatile sale, incearca manevre(miscari) dificile pentru spectacol, sau este obosit si isi pierde concentrarea. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour. Din spusele lui S?bastien Foucan.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Practicantii Parkouri sunt numiti traceuri. Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de S?bastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle (n. 29 aprilie 1973), inspirat de tatal sau, Raymond Belle (1939 - 1999), fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat în totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care si grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers s.a.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Riscul de a te rani este maxim daca traceur-ul trece peste abilitatile sale, incearca manevre(miscari) dificile pentru spectacol, sau este obosit si isi pierde concentrarea. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de S?bastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle (n. 29 aprilie 1973), inspirat de tatal sau, Raymond Belle (1939 - 1999), fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat în totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care si grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers s.a.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Riscul de a te rani este maxim daca traceur-ul trece peste abilitatile sale, incearca manevre(miscari) dificile pentru spectacol, sau este obosit si isi pierde concentrarea. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
Eu sunt parkourist dar toate miscarile pe care le stiu eu le-am invatat singur si o parte am invatat de la un joc multi player free jack si daca incerci singura sa le inveti ai grija sa incepi cu miscarile simple monkey...etc.
Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de Sebastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle, fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat în totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care si grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers s.a.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Riscul de a te rani este maxim daca traceur-ul trece peste abilitatile sale, incearca manevre(miscari) dificile pentru spectacol, sau este obosit si isi pierde concentrarea. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de Sebastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle, fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat în totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care si grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers s.a.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
Le Parkour (numit deseori si Parkour, PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care participantii incearca sa depaseasca un obstacol intr-un mod cât mai fluid si rapid.
In antrenament se includ si elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrazi, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrângerile impuse de alte sporturi standardizate cât si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
"Le Parkour" cunoscut si sub numele de "l'art du d'placement", arta deplasarii, consta intr-o miscare continua, neintrerupta, pe sub, in jurul si peste obstacole (naturale sau artificiale) din mediu ce ne inconjoara.
Numele de "free running"si "free runner" au fost folosite frecvent de mass-media ca un rezultat al folosirii lor in documentarul tv Jump London si Jumpr Britain. Freerunning este termenul folosit de Sebastien Foucan pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii diferit de disciplina originala Le Parkour. Asemenea miscari pot fi vazute sub forma de alergare, sarituri sau catarari, precum si alte metode mai complexe. Scopul practicarii parkour este de a fi capabil sa isi adaptezi miscarile in orice situatie, in asa fel incât orice obstacol ai intâlni sa il poti depasi cu capacitatile corpului uman.
Cel care a adaptat miscarile a fost David Belle.
Dupa cum zice David Belle, spiritul parkour este definit de notiunea evadarii si atingerii scopului, aceasta este ideea folosirii agilitatii fizice si al gândirii rapide pentru a iesi usor din situatii dificile, si pentru a fi capabil sa ajungi oriunde vei dori. Totusi, fluiditatea si frumusetea miscarilor sunt deasemeni importante.
Pentru unii oameni (in special non-practicantii), parkour este un sport extrem, pentru altii este o disciplina comparata mai mult cu dansul, artele martiale, break-dance, un mod de a captura miscarile umane in cel mai frumos mod posibil. Parkour este deseori asociat cu ideea de libertate, intr-o forma prin care reusim sa depasim obstacole ce ne limiteaza... spre exemplu balustrade, scari sau ziduri. In mod discutabil, esenta parkour nu are origini.
În urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, înclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse în actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.
Pericolul este mereu prezent cand practici Parkour, dar este bine spus ca aceasta disciplina este atât de periculoasa pe cât o faci tu. Practicarea parkour necesita o dedicare fizica si mentala extraordinara, si multi adera la ideea ca parkour este "un stil de viata..."
Le Parkour :
\ par - kour \: Folosind mediul inconjurator ca o cursa cu obstacole, libertate de exprimare folosind miscarile corpului, si cucerind teama, in cel mai fluid mod posibil? Multi nu inteleg ce este Parkour-ul sau "Free-Running" sau despre ce este vorba. Ei vad filmele care sunt facute de profesionisti , care includ sarituri dintre cladiri, sarirea de la inaltimi mari, si nu realizeaza ca acestea nu sunt esentiale Parkour-ului. Ei fac aceste lucruri pentru a atrage atentia dar nu este lucrul pentru care acest sport urban a fost creat. Din cauza acestor conceptii multi oameni vad Parkour-ul ca o chestie periculoasa care intr-un sfarsit "va omora pe cineva". Acesti oameni nu intreaba"Ce este Parkour-ul? Sau despre ce este vorba? Sau chiar de ce il practici?" Acestea sunt intrebari care trebuie intelese pentru a intelege complet ce Parkour-ul este defapt.
Ce este Parkour-ul, va intrebati? Parkour-ul este, mai mult sau mai putin, arta miscarii in care practicantii (cunoscuti ca "Free-runners" sau "Traceur") folosesc orice in mediul lor urban pentru a creea, cai de miscare mai interesante. Se bazeaza pe alergat, sarit, si catarat pentru a depasi aceste obstacole, iar scopul este de a face acestea in cel mai rapid si fluid mod posibil. Pentru cei care sunt nefamiliarizati cu Parkour-ul, cea mai usoara modalitate de a imagina parkour-ul este Matrix, Spiderman, dar fara efecte speciale si cabluri. Ca incepator vei incerca numeroase miscari simple (similar modului in care skateri se antreneaza). Cu cat devii mai experimentat si mai rapid, vei uni lucrurile si intr-un final ajungand la forma unei alerga fluide fara ezitari.
Multi oameni stiu ce este Parkour-ul dar nu stiu despre ce este vorba. Cel mai raspandit concept este ca Parkour-ul este doar alergarea aleatorie si sarituri care ameninta viata. Mintea ta este defapt o parte vitala a parkour-ului.
Parkour-ul nu este despre cate flipuri faci prin locurile acelea ci cat de fluid si usor iti ghidezi corpul prin mediul cu obstacole din fata ta. Desigur, facand flipuri, sarituri mari, si alte trucuri iti vor mari performanta, dar nu sunt ceea ce Parkour-ul este defapt. Inainte de a face trucuri ne gandim mai intai, in mintile nostre, pentru a vedea fiecare parte a situatiei si daca putem sau nu trece peste obstacol. Cu cat exersezi mai mult si facand aceste trucuri simple, cu atat mai repede mintea ta gandeste mai repede. Cu cat devii mai bun poti incerca lucruri care sunt mai atragatoare ochilor altora si eventual avand o fluida si perfecta alergare fara nevoia de a te opri. Trebuie sa tii minte ca acest "Parkour" este o arta a miscarii.
Unul dintre aspectele care impiedica majoritatea oamenilor de la "Free-running" este teama. Daca ai prea multa teama in ceea ce faci si nu crezi in tine, atunci nu vei putea invinge. Odata ce depasesti frica de a depasi o bara, sa spunem, si crezi ca poti depasi obstacolul, atunci vei invinge tot ce iti vine in cale. Dupa asta trebuie sa iti dai seama de diferenta dintre, curaj, constiinta, si "prostie pura". Tu crezi ca ai "curajul" pentru a incerca o saritura de 7 metri pe o cladire de 5 etaje dar asta nu este curaj. Constiinta ar trebui sa iti spuna ca asta este "prostie pura" si ca nu vei reusi niciodata. De asta trebuie sa te gandesti la un plan inainte sa faci saritura si sa te asiguri ca nu se bate cu constiinta ta. Sa tii minte ca tu trebuie sa te distrezi cu Parkour-ul.
Odata ce ai inteles despre ce este Parkour-ul, iti pui intrebarea, unde poti utiliza aceste aptitudini pe care le folosesti in Parkour? Unul dintre cele mai bune lucruri despre parkour este ca poti sa exersezi oriunde. Chiar daca esti in camp tot poti sa exersezi rostogoliri, flipuri, sarituri, si multe alte lucruri care iti pot imbunatati aptitudinile la Parkour, desi mediul pe care il alege un Traceur este cel urban.
Oriunde exista ceva care intra in calea unui pieton obisnuit poate fi considerat un obstacol, in care, un Traceur poate incerca miscarile sale fluide. Lucruri ca zidurile, garduri, containere, scari, semne, chiar si cladirile sunt lucruri care ar incetini pe cineva, dar in ochii unui Traceur este doar un alt obiect care ne ajuta sa ne miscam in modul nostru. Ceva ce face Traceurii ceea ce sunt este libertatea. Arta Parkour se bazeaza pe libertate. Noi alegem sa fim liberi in miscare si in caile pe care le alegem.
Istoria Parkour-ului este imensa. Multi nu cunosc originile adevarate si gasirea artei Parkour.Un om ce a inceput originalul concept de Parkour inainte sa fie oficial a fost un om numit Don Jean Haberey. Don Jean Haberey s-a nascut in 1944 si a scris o carte in 1986 numita "combat vital ou le citadin initi? " ("zborul vital sau locuitorul initiat al orasului" in care explica cum sa ne antrenam in jungla urbana, cum sa ne miscam cu fluiditate, cum sa invatam sa respiram si sa capturam energia elementelor universului care sunt prezente in orasele mari ca Paris. Asta a fost inainte sa fi existat un nume oficial al artei. In 1988 S?bastien Foucan si David Belle au inventat numele oficial Parkour.
La inceputul tuturor, a fost David Belle si prietenii lui care jucau jocuri copilaresti. David Belle si eu am vrut sa ne dezvoltam capabilitatile la acest joc si sa le facem o arta, o filozofie? Parkour-ul s-a nascut prin imbiarea a mai multor elemente care sunt sporturi in general, si in special sporturile urbane de alunecare (de exemplu skateboarding), artele martiale asiatice, cat si break dancing-ul, si desigur invatatura tatalui lui David. Acestea sunt influente ce au creat Parkour-ul aici in Lisses, in spatiul jumatate urban, jumatate natural unde puteam face ce doream.
Cand vezi tot ce este Parkour-ul si tot ce este legat de el, poti vedea un nou mod de viata. Trecerea peste frica, gandind inainte sa faci, si avand credinta sunt toate lucruri care te pot ajuta in viata de zi cu zi. De aceasta exista multi acolo care considera Parkour-ul nu numai o "arta a miscarii" ci si o filozofie si un mod de viata.
Fiindca Parkour-ul nu a dat niciodata o definitie clara, poate fi variat de opiniile oricarei persoane. Fiecare individ trebuie sa inteleaga sprotul/arta inainte sa sara la o concluzie. Desigur, una dintre cele mai bune parti ale Parkour-ului este ca oricine care vrea sa se gandeasca un minut la aceasta arta este binevenit sa devina o parte din ea. Cu ce trece timpu, sportul si arta vor creste la nivele noi si atunci, poate, va exista un raspuns mai definit la toare intrebarile. Pana atunci esti liber sa cercetezi in continuare si sa afli definitia proprie a artei si a sportului Parkour.
Parkour.com - Site-ul lui Sebastiens Foucan (engleza)
Le-Parkour.com - Art du d?placement (engleza & franceza)
UrbanFreeFlow.com - Reteaua mondiala de Parkour/Freerun (engleza)
Parkour.net - Powered by traceurs, for traceurs (engleza franceza germana spaniola poloneza portugheza)
CayusMoise întreabă:
Brumariu_Isabela_1996 întreabă: