| Lolololalali a întrebat:

Maine dau test la romana din pronume si am o mica nedumerire.Ca in exemplul "Petalele acestei flori (...)", 'acestei' este pron. demonstrativ, nu adj.pron.dem?

5 răspunsuri:
| blackangel96 a răspuns:

Este un adjectiv pronominal demonstrativ pentru ca insoteste un substantiv(petalele)
succes!

| RalooKee a răspuns:

"Acestei" este adjectiv pronominal demonstrativ pentru ca determina substantivul "flori" in gen, nr si caz. Si functia lui este de atribut adjectival. Succes la lucrare!

| TraficantDeVise10 a răspuns:

Petalele este adjectiv pronominal demonstrativ, deoarece sta pe langa substantivul "petalele" si se acorda cu el in gen, numar si caz. Daca ar fi fost pronume, propozitia ar fi cam asa: "Aceasta floare are petalele (...)"
Funddaaa?

| radux3 a răspuns:

Adj pron dem de apropiere, atr adj

| hajimemasho a răspuns:

"acestei" in exemplul dat de tine este adjectiv pronominal demonstrativ. Adjectivul pronominal demonstrativ insoteste un subtantiv cu care se acorda in gen, numar si caz, in cazul de fata, "acestei" insoteste substantivul "floare" si au acelasi gen, nr si caz.
Un exemplu concret este urmatorul: "Cartea aceasta este mai interesanta" --> adjectiv pronominal demonstrativ si "Cartea acestuia este mai interesanta" --> pronume demonstrativ. Dupa cum se observa, in cea de-a doua situatie, cazul substantivului "cartea" difera de cazul pronumelui "acestuia". Un alt exemplu ar fi: "Copilul acesta este bun" --> adj si "Copilul acestuia este bun" -->pron. Iar daca, de ex, in al doilea caz, am adauga inca un subst "om"("Copilul acestui om este bun"), "acestui" devine adj, insa se insoteste subst "om", si nu "copilul", ca in primul caz. Acest exemplu seamana cu exemplul dat de tine. Sper ca ai inteles. Bafta.