Te-as sfatui sa mergi in Busteni. Este un peisaj superb, iar muntii ai senzatia ca sunt langa tine. Ar fi frumos sa prindeti vreme buna. Din Busteni mergeti pe jos pana la Cascada Urlatoare si o sa aveti parte de un decor superb.asta daca sunteti fani ai drumetiilor...se merge pe jos pana acolo...e de preferat sa fie vreme buna
La sibiu categoric!
Uite cateva detalii:
Paltul Brukental- Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal constând din pinacotecă şi cabinet de stampe, bibliotecă şi colecţie numismatică au luat naştere, în principal, în intervalul 1759-1774, perioadă petrecută, cu precădere, de acesta la Curtea Imperiala de la Viena.
După revenirea sa la Sibiu, în calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul şi-a adus şi colecţiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 menţionează printre atracţiile oraşului, pinacoteca, formată din 800 de tablouri şi dispusă în 13 săli ale Palatului Brukenthal.
Pe parcursul timpului colecţiile s-au îmbogăţit atât prin achiziţii, cât şi prin donaţii. In acest moment, la etajele I şi II ale Palatului Brukenthal - devenit un veritabil Muzeu de Artă - se află exponate din Galeria de Artă Naţională. Palatul găzduieşte şi Biblioteca Brukenthal, care are, in acest moment, aproape 300.000 unităţi de bibliotecă (manuscrise, incunabule, carte străină rară, carte românească veche, transilvanice, carte curentă şi reviste de specialitate).
Colecţia de pictură europeană a Baronului Samuel von Brukenthal, deţine un număr de aproximativ 1200 opere ale principalelor şcoli de pictură europeană din secolele XV-XVIII.
Şcoala flamandă şi olandeză este reprezentată prin mari şi mici maeştri formaţi în renumitele centre de pictură de la Anvers, Bruxelles, Gant, Bruges, Amsterdam, Leida, Utrecht.
Şcoala germană şi austriacă, cuprinzând peste 430 de tablouri, etalează, alături de nume ilustre ale Renaşterii germane târzii precum Lucas Cranach cel Bătrân sau Schwab von Wertinger, numeroase opere ale unor pictori ai secolelor XVII-XVIII
Şcoala italiană, deşi ilustrată printr-un număr relativ mic de opere în raport cu celelalte şcoli (în jur de 200 de pânze), are o pondere importantă prin prezenţa unor lucrări ale cunoscuţilor artişti: Alessandro Botticelli, Tullio Lombardo, Tiziano Vecellio, Paris Bordone, Sebastiano Ricci, Alessandro Magnasco. Reprezentative rămân şcolile: veneţiană, genoveză şi napoletană.
Cabinetul de stampe
Capodopere ale gravurii europene, prezente în colecţia Brukenthal sunt semnate de Albrecht Dűrer, Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Hendrick Goltzius, Egidius Sadeler, Boetius şi Schelte Bolswert, Cornelis Galle, Lucas Vorsterman, Jan Saenredam, Cornelis Bloemaert, Jacques Callot, Antoine Masson, Claude Mellan, Robert Nanteuil, Giambattista Piranesi, Giovanni Battista Tiepolo. Colecţia de gravură europeană a fost completată în 1834, cu 160 de stampe, achiziţionate de la pictorul Franz Neuhauser, urmate în cursul secolelor XIX-XX cu alte achiziţii şi donaţii.Colecţia de grafică transilvăneană, ce întruneşte peste 3000 de desene, acuarele şi gravuri este o importantă sursă de documentare referitoare la evenimentele istorice şi culturale ale Transilvaniei din secolele XVIII-XIX. Importante achiziţii şi donaţii din a doua jumătate a secolului XX, au completat colecţia de stampe cu lucrări ale maeştrilor artei româneşti, cum sunt Theodor Aman, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza. De asemenea s-a înregistrat un important fond de desene şi gravuri ale artiştilor contemporani.
Galeria de Arta românească
Colecţia de artă naţională îşi are originile în lucrările achiziţionate de curatorii Muzeului Brukenthal din secolul al XIX-lea, care s-au arătat interesaţi şi de realizările artistice locale. Ea cuprinde piese de pictură, grafică, sculptură, mobilier, argintărie, porţelan, sticlărie etc. din secolul al XV-lea până în perioada contemporană. Dintre autori amintim pe: Franz Neuhauser, Theodor Benedikt Sockl, Theodor Glatz, Heinrich Trenk, Mişu Popp, Carl Dörschlag, Arthur Coulin, Robert Wellmann, Fritz Schullerus, Octavian Smigelschi, Emerich Tamás, Friedrich Miess, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Hans Mattis Teutsch şi Corneliu Baba
Colecţia de artă decorativă
Muzeul Brukenthal deţine o importanta colecţie de artă decorativă care cuprinde altare, sculpturi, argintărie laică şi de cult (secolele XV-XVIII), sticlărie, covoare orientale şi mobilier, piese de o valoare artistică deosebită, ale căror stil şi tehnică probează apartenenţa lor la spaţiul central-european.
Biblioteca Brukenthal
Fondului de carte achiziţionat de Baronul Brukenthal (15.972 volume), i s-au adăugat pe parcursul anilor alte colecţii, printre care: Biblioteca capelei (înglobată în 1879), fondată încă în secolul al XIV-lea, care cuprindea biblioteca mănăstirii dominicane şi bibliotecile unor patricieni sibieni. Prin această fuzionare, numărul incunabulelor a crescut de la 76 la 356. Ulterior, biblioteca a înglobat şi fondul de carte al Capitlului evanghelic, al Academiei de drept şi o serie de donaţii de la particulari, şi instituţii ştiinţifice din ţară şi străinătate.
Numărul total al volumelor atinge circa 280000, din care 442 titluri reprezintă incunabule grupate în 382 volume.
MUZEUL DE ISTORIE "CASA ALTEMBERGER" - Str. Mitropoliei, Nr. 2
Tel: (+40) 269 218143
Clădirea care adăposteşte muzeul este un important monument de arhitectură gotică, al cărui nucleu l-a constituit casa primarului Thomas Altemberger. Construcţia a fost ridicată la sfârşitul sec. XV şi este cel mai mare ansamblu gotic civil din România.
Expoziţia de bază (permanentă) a Muzeului Naţional Brukenthal - Muzeul de Istorie Casa Altemberger, complet reorganizată în momentul de faţă, cuprinde următoarele secţiuni:
- "Evoluţia comunităţilor umane din sudul Transilvaniei" - etajul I, sălile 1-8; această expoziţie se axează, în primul rând, pe elementele de habitat din sudul Transilvaniei, începând cu paleoliticul şi terminând cu Evul Mediu.
- În sălile nr. 2 şi 3 este reconstituit habitatul neolitic, prin prezentarea unui bordei Starčevo-Criş, a unui atelier de cioplit piatra şi a unei locuinţe de suprafaţă din aria culturii Vinča, cu inventarul aferent.
- Sala nr. 4 este dedicată epocii bronzului, prezentând elemente butaforice care asigură o prezenţă inedită a artefactelor;
- În sala nr. 5 este prezentată perioada dacică, folosindu-se materialele arheologice descoperite mai ales în cetatea de la Tilişca-Căţănaş;
- În sala nr. 6 este prezentat un sanctuar dacic.
- Folosind ca model locuinţa romană (villa rustica) de la Apoldu de Sus - Levejoare, cercetată de Nicolae Branga între anii 1975-1978, în sala nr. 7 au fost refăcute butaforic elementele componente ale acesteia, constând din locuinţa principală, anexa gospodărească, turnul de observaţie şi curtea.
- În fine, în ultima sală - nr. 8 - a acestui sector expoziţional (turnul locuinţă, etajul I), este prezentat interiorul unui cămin medieval, spaţiul respectiv fiind unul reprezentativ (mobilat cu şemineu, blazoane, stâlp central şi bovindou), constituindu-se, fără doar şi poate, într-un cadru expoziţional de excepţie.
Pe tot acest sector expoziţional - cu excepţia ultimei săli - reconstituirile sunt protejate de pereţi de poliester, iar sursele de iluminat (fibră optică), în totalitate artificiale, sunt ascunse câmpului vizual al vizitatorului. La intrarea în fiecare sală sunt amplasate ecrane LCD, clar individualizate în funcţie de habitatul respectiv.
Colectia de arme si armuri
Expozitia permanenta se gaseste la parterul cladirii de pe latura de nord a complexului.
Peste 1900 de piese configurează colecţia de Arme şi armuri a Muzeului de Istorie din Sibiu, una dintre cele mai reprezentative colecţii de gen din ţară. Colecţia cuprinde fondul Camerei de arme a oraşului Sibiu (Stadtische Rüstkammer) înfiinţată în anul 1872, fondul Muzeului Societăţii Carpatina din Ardeal fondat în 1880, fondul ce a aparţinut fostului Muzeu ASTRA şi fondul donat în 1919 de Comandamentul trupelor din Transilvania.
MUZEUL DE ISTORIE NATURALA - Bazele muzeului au fost puse în 1849, prin înfiinţarea Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale (Siebenbürgischer Verein für Naturwiessenschaften), din care au făcut parte personalităţi marcante ale vieţii ştiinţifice şi culturale interne şi internaţionale.
Sediul Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale a fost construit de către arhitectul clujean C.W. Friedrich Maetz, inaugurarea festivă având loc în data de 25 mai 1895.
Faţada principală, de conformaţie neoclasică, are un portic cu patru coloane ionice deasupra căreia se află un balcon cu balustradă. Spre balcon se deschid trei uşi dreptunghiulare înscrise în arc de descărcare semicircular prevăzută cu cheie de arc în formă de volută. Cele trei axe sunt separate prin patru coloane corintice adosate care susţin un antablament cu friză inscripţionată cu cifra MDCCCXCIV (1894).
Colecţiile muzeului însumează aproape 1.100.000 de piese din domeniile geologiei, paleontologiei, botanicii şi zoologiei, aflându-se din acest punct de vedere pe locul doi în reţeaua naţională de profil.
În data de 21 decembrie 2007, a fost deschisă cea mai modernă expoziţie de istorie naturală din România, în prezenţa ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, a primarului oraşului Sibiu, Klaus Werner Johannis şi a prefectului judeţului Sibiu, Ioan Mitea.
Din punct de vedere tematic, expoziţia şi-a păstrat caracterul sistematic, prezentând principalele grupe de animale în evoluţia lor filogenetică. Novatoare sunt scenografia prezentării şi soluţiile muzeotehnice adoptate. Astfel, în noua configuraţie, s-a acordat o importanţă deosebită prezentării dioramate, piesele fiind aşezate în display-uri în care se reproduce habitatul fiecărui animal în cadrul unui ecosistem. Numărul de piese s-a redus dar fără să fie afectată diversitatea. S-a recurs la o cantitate mult mai mare de materiale complementare, respectiv texte explicative, imagini statice şi imagini în mişcare. Selecţia tuturor materialelor încorporate în butaforie s-a făcut pe criteriul compatibilităţii iar calitatea microclimatului din sectorul expoziţional este asigurată prin climatizare generală.
MUZEUL CIVILIZAŢIEI POPULARE TRADIŢIONALE "ASTRA" - Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, se află situat în Pădurea Dumbrava la 4 km de oraş, pe Calea Răşinari.
Muzeul a fost organizat cu începere din anul 1963 sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare şi are o suprafaţă de 96 ha şi un circuit expoziţional de 10 km.
Muzeul adăposteşte monumente originale representative sistemului de valori ale civilizaţiei tradiţionale ale satelor din România .
Aici se găsesc gospodării formate din case de locuit aduse din diferite zone ale ţării, interioare de locuit păstrate în forma original şi toate anexele gospodăreşti, ateliere meşteşugăreşti, construcţii cu caracter religios (biserici, troiţe), comercial (hanuri, cârciumă), ludic (pavilion de joc, popicărie, scrânciob), instalaţii de industrii ţărăneşti, mijloace de transport tradiţionale, etc.
Sunt ilustrate toate domeniile precum agricultura, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul şi vânatul agricultura şi păstoritul, pomicultura şi viticulture, prin gospodarii specifice şi construcţii specializate, precum stane, crame, cherhanale etc.
Muzeul este organizat în cinci mari sectoare cuprinzând grupe tematice aferente.
Acestor sectoare li se adaugă o expoziţie de sculptură modernă în lemn, cu opere realizate de reputaţi artişti români şi străini, inspirate din universul satului tradiţional, căreia îi sunt destinate 3 ha, în afara spaţiului expoziţional.
In noua sa concepţie tematică, muzeul sibian a devenit un adevărat "muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale din România". Cognomenul "ASTRA" se datorează continuării, pe toate planurile (patrimonial, expoziţional, educaţional), a valoroaselor tradiţii ale primului muzeu etnografic-istoric al românilor din Transilvania, fondat la Sibiu, în anul 1905 şi închis în 1950, din motive "ideologice", de către regimul comunist.
Patrimoniul său ( ajuns în 1950 la peste 50.000 obiecte, s-a risipit în anul 1950 ( dintre care s-au salvat cca 9.000 obiecte depozitate la (Muzeul Brukenthal) a fost integrat Complexului Naţional Muzeal "ASTRA" în anul 1990, în prezent ajungând de 36 240 obiecte şi formând temeiul viitorului "Muzeu al Civilizaţiei Transilvane "ASTRA", într-o concepţie modernă, novatoare, multiculturală şi interdisciplinară.
Porţile sale sunt deschise, cu generozitate, în tot timpul anului, zi şi noapte (pentru vizitele nocturne având un sistem de iluminat cu spoturi şi efecte de lumini), asigurându-se ghidaje de specialitate, pliante, ghiduri, CD-uri, filme, etc.
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: