Fundația Calea Victoriei a lansat proiectul „Palate deschise pe Calea Victoriei” în anul în care se împlinesc 145 de ani de când Podul Mogoșoaiei a primit numele Calea Victoriei.
Doamna academician Georgeta Filitti, unul dintre cei mai îndrăgiţi lectori de la Fundaţia Calea Victoriei, este ghidul nostru în descifrarea poveştilor clădirilor şi împrejurimilor unor palate monumentale, a întâmplărilor petrecute acolo, precum şi a vieții personalităţilor care au trăit momente importante în aceste spaţii istorice situate pe Calea Victoriei sau pe arterele din apropiere.
Următorul eveniment din seria „Palate deschise pe Calea Victoriei” va avea loc în 22 aprilie, de la ora 11:00, la Palatul Marmorsch Blank.
Doamna academician Georgeta Filitti ne va povesti despre atmosfera epocii, despre zona Lipscani, considerată un adevărat „city bancar” în secolul al XIX-lea și prima parte a secolului al XX-lea, despre oamenii care au construit locul, iar mai apoi vom admira frescele realizate de celebra pictoriță Cecilia Cuţescu – Storck. La final, vom intra în spectaculoasa Sală a Tezaurului, unde în prezent este un bar cochet. Bineînțeles, vom schimba impresii la un pahar de vin și o gustare.
În 2023, Fundația Calea Victoriei celebrează acest loc simbolic al capitalei, Calea Victoriei, o adevărată sursă de inspirație pentru întreaga noastră activitate, artera pe care regăsim palate cu o arhitectură impresionantă. Astfel, oferim comunității prilejul să cunoască istoria orașului, clădirile de patrimoniu, personalitățile care le-au construit sau au locuit în ele și care, ulterior, le-au lăsat moștenire generațiilor viitoare, nouă.
Fundația Calea Victoriei onorează această legătură importantă dintre trecut, prezent și viitor împreună cu partenerii care ni s-au alăturat în acest proiect cultural dedicat comunității, iar tema fiecărei întâlniri cu publicul nostru este gândită în funcție de spațiu, de povestea și de personalitățile locului.
Primul eveniment din cadrul proiectului „Palate deschise pe Calea Victoriei” a avut loc în 25 martie în elegantul Palat Cesianu-Racoviţă, locul unde astăzi se află Galeriile Artmark. Istoricul Georgeta Filitti a spus publicului prezent la eveniment povestea familiei care a construit această frumoasă clădire din inima oraşului, a chiriașilor care au locuit în această superbă reședință din La Belle Epoque. Cu acest prilej am aflat cum erau balurile de odinioară, cum era viața personalităților culturale din perioada respectivă și care erau regulile de etichetă în societate.
anonim_4396 întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: