| Titii a întrebat:

Puteti sa imi spuneeti povestea lui Dracula? si legatura lui Jonathan Harker thinking
Fundaa:*

1 răspuns:
| Georgiaanaa123 a răspuns:

Povestea lui Dracula
Se presupune ca Vlad Tepes, fiul lui Vlad Dracul s-a nascut în 1431, la Sighisoara, în timp ce tatal sau se afla la Sighisoara între anii 1431-1436, numele lui oficial fiind "Valdislaus I Basarab-Luxemburg", botezat în sfanta cristelnita de la biserica "Sfanta Maria".
El obisnuia însa sa se semneze cu numele tatalui sau, "Dracula", fapt dovedit de o prima însemnare documentara de la Bucuresti, datata 20 septembrie 1459, si de portretul datorat lui Odhsenbach Stambuch (Stuttgart).

Termenul de Dracula este derivat din romanescul - Draculea - fiul lui Dracul, tatal sau avand acest titlu datorita decoratiei, primita de la regele Ungariei, care înfatisa un dragon.
Micul Vlad devine un "voievod cu grija de neam si tara". Cu toate acestea, legenda spune ca el ar fi fost "o forta supranaturala, malefica, pusa în slujba diavolului" dupa o dragoste neîmplinita:
totul se petrece în anul 1462 cand Vlad pleaca la lupta, lasandu-si sotia singura.
Cand turcii pregatesc un plan, în urma caruia regina se sinucide, se declanseaza urgia... Vlad, întorcandu-se acasa, o gaseste pe femeia mult-iubita într-o balta de sange.
Cuprins de durere, înjunghie sfanta cruce, care începe sa sangereze, si, în schimbul nemuririi, îsi vinde sufletul diavolului.
Legenda mai spune ca odata cu trecerea timpului, Dracula, acel vampir înspaimantator, a tesut o panza ca de paianjen, în care se va zbate Vlad, a carui viata a reprezentat tradare, care s-a continuat si dupa moartea sa, nascandu-l ca "vampirul din Carpati", o tradare în care se va zbate chiar peste dainuirea lumii.

În legatura cu ideea, cum ca Vlad ar fi fost doar un despot însetat de sange si care a instituit pentru prima oara, ca masura punitiva trasul în teapa, trebuie facuta o precizare. Vlad Tepes a adoptat doar aceasta metoda de la varul sau bun Stefan cel Mare, acesta din urma fiind primul care a utilizat si poate inventat acest teribil supliciu.
Oricum, despre Stefan cel Mare exista descrierea facuta de Ion Neculce, în lucrarea antologica intitulata "O sama de cuvinte" unde este descris ca fiind "un om nu mare de stat, aprig si la ospete degraba varsatoriu de sange fara de giudet".
Ori aceasta descriere spune multe despre caracterul domnitorului moldovean. La fel de eronate sunt si descrierile facute de negustorii sasi din Brasov, care afirmau cum ca domnitorul Vlad lua masa înconjurat de tepe în care agonizau nefericitii cazuti prada maniei domnesti.
Totul nu s-a dovedit a fi decat niste afirmatii calomnioase, datorate faptului ca dupa urcarea lui Tepes pe tron, acesta a instaurat taxe vamale si de tranzit celor care treceau prinTara Romaneasca spre Bucuresti, Bulgaria sau Istambul.

Daca nu ar fi scris Bram Stoker romanul "Dracula " în 1898, cu siguranta VladTepes ar fi ramas necunoscut pentru cei din afara Romaniei.
Desi romanul se îndeparteaza de realitate, descriindu-l pe Vlad Tepes ca un personaj mitologic - vampir, el este cauza notorietatii de care se bucura si în prezent domnitorul roman.
Prima ecranizare a romanului a fost facuta în Germania în 1922, filmul numindu-se "Nosferatu, Eine Symphonie des Grauens" (Nosferatu. O simfonie a ororilor), avandu-l în distributie pe actorul Max Schreck.
Numele contelui Dracula este schimbat aici în contele Orlok, din cauza ca regizorul filmului, F.W. Murnau nu putuse obtine la acea vreme acordul autorului pentru ecranizare.

Ecranizarea propriu-zisa a romanului (cu numele eroului neschimbat) se filmeaza în 1931 - horror-ul clasic "Dracula", avandu-l în rolul principal pe actorul de origine maghiara Bela Legosi.
Ultima ecranizare - si cea mai fidela, si cea mai cunoscuta - este filmata în 1992. Filmul - "Bram Stoker's Dracula" este regizat de Francis Ford Coppola si are în distributie actori consacrati de la Hollywood (unii dintre ei necunoscuti la acea vreme), începand cu Gary Oldman - contele Dracula, alaturi de Anthony Hopkins, Dr. Van Helsing, Winona Ryder, Keanu Reeves si Cary Elwes, care mai tarziu joaca si în "Shadow of the Vampire" (Umbra Vampirului), împreuna cu John Malkovich si William Dafoe, un film despre ecranizarea "Nosferatu".
Personajul mitic Dracula, este cunoscut în primul rand pentru pedeapsa prin trasul în teapa a cersetorilor, hotilor, etc. De aici si numele "(Vlad)TEPES".
Sunt prezente în folclorul romanesc povestile cu strigoi, povestile cu vampiri si povestile cu varcolaci. funda plizz