Energia internă este o funcţie de stare a unui sistem termodinamic. Variaţia energiei interne într-o transformare termodinamică este egală cu energia transferată către sistem în cursul transformării, sub formă de lucru mecanic şi căldură. În context strict termodinamic, atunci când nu pot apărea confuzii, energia internă este uneori numită pe scurt energie.
Energia internă, notată de obicei U (uneori E) este energia tuturor formelor microscopice de energie a unui sistem fizic sau chimic, oricare ar fi forma ei – mecanică, electrică, magnetică etc. Ea depinde numai de parametrii de stare ai sistemului, ca urmare este o funcţie de stare.
În fizică şi chimie se consideră media energiei interne într-un timp suficient de lung pentru a permite definirea unei stări statistice.
Energia latentă este partea de energie internă datorită topirii, vaporizării sau sublimării substanţelor.
Energia termică este partea de energie internă datorită energiei cinetice de translaţie, rotaţie şi vibraţie a moleculelor, de translaţie a electronilor şi de spin a electronilor şi a nucleelor. Energia termică include energia latentă.
Energie chimică este partea de energie internă datorită forţelor intramoleculare.
Energia nucleară este partea de energie internă datorită forţelor intraatomice.
Energia internă este importantă în termodinamica tehnică şi în termodinamica chimică.
Fiecare sistem aflat la echilibru posedă o energie bine determinată, denumită energie internă U. Ea este egală cu suma energiilor totale, potenţială şi cinetică, ale constituenţilor săi microscopici. Energia internă este o funcţie de stare a sistemului, adică o funcţie de parametrii de stare, pentru că este bine determinată odată cu ei. Pentru un fluid la care valorile a doi dintre parametrii de stare p, V, T determină valoarea celui de-al treilea, energia internă poate fi exprimată ca funcţie de oricare dintre ei : U=U(V, T) sau U=U(p, V) sau U=U(p, T). Relaţia care dă dependenţa energiei interne de parametrii de stare independenţi ai unui sistem se numeşte ecuaţia calorică de stare. Este extrem de mic numărul cazurilor în care ecuaţia calorică de stare poate fi dedusă pornind de la analiza sistemului la scară microscopică, deoarece fie că nu se cunosc în detaliu forţele de interacţiune ( şi deci energia potenţială ), fie că există dificultăţi de calcul. De aceea, ecuaţia calorică de stare poate fi cunoscută în general doar pe cale experimentală. Deocamdată este important să ştim doar că energia internă U este bine definită pentru fiecare stare a sistemului.
La baza formulării principiului întâi stau cunoştinţele despre echivalenţa lucrului mecanic şi a căldurii, a căror concluzie principală era că schimbul de căldură şi de lucru mecanic cu exteriorul reprezintă cele două moduri prin care se poate modifica energia internă a unui sistem, în urma unor transformări. Mărimilor de transformare Q şi L li se atribuie un semn conform următoarei convenţii.
SPER CA TIAM FOST DE AJUTOR.
nikol_8225 întreabă:
Davyduchiha2001 întreabă:
eusebiu27 întreabă: